Fekete fokhagyma

Feketébb, mint az áfonya, és édes, mint egy gyümölcs - első látásra senki sem gondolná, hogy a fokhagyma egy változatáról van szó, hiszen az eredeti fokhagymaillat épp csak nyomokban érezhető. Összetett és sokszínű ízvilága miatt felhasználása nagyon változatos lehet: az egyszerű, kenyérre kenhető krémektől az előételeken, leveseken át a szószokig és desszertekig megállja a helyét. Szívesen társítják nehéz húsételekhez, mint például sült marhához, libamájhoz, báránygerinchez, vagy épp füstölt ételekhez. A fűszerek közül jól kijön a köménnyel, a tormával, a korianderrel, de szinte minden olyasmivel, ami magával a fokhagymával is harmonizál.

A fekete, más néven öregített vagy fermentált fokhagymát mint alapanyagot régóta használják az ázsiai kultúrában. A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül, az erjedést elősegítő körülmények között. A tökéletes végeredmény eléréséhez ellenőrzött páratartalomra és hőmérsékletre van szükség, és  biztosítani kell a fermentálódáshoz szükséges időt, amely legalább egy, de akár három hónap is lehet.

Ez idő alatt a fokhagymafejek belsejében a gyöngyfehér gerezdek fokozatosan feketére változnak, elveszítik feszességüket, végül leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesznek fel. Az eljárás száműzi a fokhagyma eredeti illatát, cserébe aszalt szilvás, balzsamecetes, medvecukros aromával ajándékozza meg. Cukor és aminosav kémiai kölcsönhatásából melanoidin keletkezik, ettől a sötét árnyalat.

A többezer éves távol-keleti alapanyagot csak néhány éve fedezte fel Ferran Adriá egy japán utazása során, és a világ élvonalbeli séfjei ma már előszeretettel alkalmazzák nyersen vagy főzve ezt a rendkívül inspiráló alapanyagot pástétomokhoz, tapenad-ként, sült húsok mellé, és saláták ízesítésére.

Az pedig még vonzóbbá teszi, hogy a fokhagyma egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van.

 

A fekete fokhagyma jelenleg háromféle kiszerelésben rendelhető meg itt.


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics