Belga Étterem és Söröző

 

 

A debreceni Belga Söröző épülete mindig is a vendégeket szolgálta. Az 1800-as évek végén fogadóként működött, a szobák az emeleti részben voltak. Előfordult, hogy a Széchenyi utcai Posta Étterem teltház miatt nem tudott több vendéget fogadni, ekkor az érkezőket a Piac utcai fogadóba irányították.

Az 1900-as évek elején maga Krúdy Gyula is bérelt az emeleten irodát, amikor a Debreceni Ellenőr című lapba publikált. A ’30-as évek közepétől Pál Sándor vette át az épület üzemeltetését, aki az első magyar sörgyárral, a Dreherrel kötött szerződést, s Pál Sörözőnek nevezte el a helyet. Az étterem kerthelyisége már ekkor hatalmas népszerűségnek örvendett, csak úgy, mint a remek ételek, melyekért Pál úr feleségének – a konyha vezetőjének – járt az elismerés. A pinceszinten ekkor még a boroké volt a főszerep, ahol a pincemester és a borászfiú szakszerűen kezelte a zamatos nedűt.

A Pál Söröző vendégei közt voltak debreceni polgárok, tisztviselők, katonatisztek, tanárok, azaz egy igazán jó hírű vendéglőnek számított. Az államosítás után az üzemeltetés joga a Hajdú-Bihar megyei Vendéglátó Vállalatra szállt, s hajdani Pál Söröző ettől kezdve Szabadság Étterem néven működött tovább. Naponta hat-nyolcszáz embernek főztek itt menürendszerben, s míg a menzának az emelet adott helyet, a földszinten természetesen a’la carte étkeztetés is zajlott. Közkedvelt, jó nevű étterem volt, – az Arany Bika és a Hungária Étterem mellett – a három legnevesebb belvárosi vendéglők egyike.

Ekkor már élőzene is szórakoztatta a vendégeket: míg a földszinten cigányzenekar muzsikált, az emeleten tánczene szólt. Pénteken és szombaton rendszerint teltház volt, vasárnap délelőttönként pedig „vasárnapi sörzene” szólt, melynek ideje alatt kedvezményesen, sőt, esetenként ingyen kínáltak a sör mellé pogácsát vagy lángost. Ebben az időben igen sok autóbuszos turistacsoport érkezett Debrecenbe, akik ebédjük helyszínéül rendszerint a Szabadság Éttermet választották.

Ezután rövid idő alatt több üzemeltető váltás történt az épületben. Az egyik bérlő Krúdy Étterem névre keresztelte, amely sajnos azonban csak rövid ideig működhetett. Az épület addigra oly rossz állapotba került, hogy mintegy másfél-két évig állt teljesen üresen.

2001. augusztus 21-én a patinás épület végre ismét megnyithatta kapuit a vendégek előtt, immár Belga Söröző néven.

A Belga jelenleg a debreceni társasági élet egyik fő központja. Nyáron a belső kerthelyiség, az itt található látványkonyha és játszótér, illetve a Piac utcai korzóra kihelyezett, élőzenés rész jelenti legfőbb vonzerejét. Debrecenben itt fogyasztható a belga sörök legszélesebb választéka, illetve egyedüli „lelőhelye” olyan különlegességeknek, mint a rózsaborsos bélszínjava, vagy a különböző szürkemarha ételek. Az étterem alsó szintje több kisebb-nagyobb teremből áll, így minden asztaltársaság megtalálhatja a számára legfelelőbb helyiséget. A felső szinten a Belga Boutique Hotel került kialakításra, amely 9 szobájával várja a vendégeket.

 

 

Nyitvatartás:

Hétfő-Vasárnap 10.00-22.00 óra

 

Elérhetőség:

4025 Debrecen, Piac u. 29.
Asztalfoglalás: 06 (52)536-373
E-mail: info@belgaetterem.hu
Honlap:www.belgaetterem.hu
 

 

Helló Február!

A februárnak is megvan a maga szépsége, izgalma. Kicsit tavaszváró, de még hullhat a hó, néha felhős, de kacagtatóan mulatságos is, hisz ez a farsang, szerelem, torkoskodás hava. Ezt a hónapot is meg lehet tölteni sikerekkel, szeretettel, finom falatokkal, azért, hogy a mindennapi élet kihívásainak, mókuskerekének nehézségeit tompítsuk. Vegyük észre, és értékeljük az apró dolgokat, mert ezek boldogságunk egyik forrása. A Debreceni Éttermek az év második havára is tartogat olyan programokat, mellyekkel kellemes pillanatokat szerezhetünk magunknak, és szeretteinknek.


Ünnepi menü, rendelésre is

Az év utolsó hónapja az adventi időszak és a szeretett ünnepének, a Karácsony várakozásával telik. Van, akinek békés hangulata, másoknak a sok szemet és ízlelőbimbót elvarázsoló zamat vagy épp a családi és baráti találkozók miatt kedves ez a hónap.

Ugyanakkor kissé terhes is lehet, hisz az ajándékozás, a készülődés nem kevés munkával és idővel járhat. Ezért a Debreceni Éttermek csodás fogásokkal készültek Önöknek, levéve a főzés terhét vállukról.


Újborköszöntők és libavacsorák - Márton napi lakomák

Akarja tudni, hogy milyen lesz a tél? A libacsont elárulja!

A hét Márton napi újborköszöntők és libavacsorák ideje, a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó időszak, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság nemcsak, hogy megengedett, kötelező!

Ha az újbor üde, friss, szívet melengető zamatában és a hízlalt libahús ízében elmerült, ne feledje el megvizsgálni a gágogó csontjait. Amennyiben a libacsont fehér színű, akkor hosszú, havas és hideg tél várható, ha piros, amolyan fekete, esős időre számíthatunk. Önnek mit „mond a libája”?

Falatozzon és kortyoljon a jóból a Debreceni Éttermekkel!


Tökéletes páros – kolbász és sör a Belgában

.

A sör és a kolbász párosának mennyei íze a nyelvünk hegyén egy tökéletlen nap csúcsa lehet, hibátlanná teheti az átlagos hétköznapokat is, sőt ínyenccé varázsolja a rövid munkahét, hosszú hétvégéjét. A Belga Étterem ezt az érzést kínálja a Szabadság napján, és az azt követő három pihenőnapon: Bajor és Debreceni kolbászhoz kíváló söröket szervírozz.


A desszertek titka

.

Vannak ételek, melyek biztos vigaszt jelentenek egy összetört hangulatban. Igen, azok a csodálatos desszertek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a lelket is gyógyítják, szeletnyi örömöt hozva a szívekbe, helyzetekbe. Ezen mámort hozó finomságoknak az eszenciáját pedig mi mások adnák, mint az isteni gyümölcsök, magvak, fűszerek.


további cikkek

Archívum

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics