séfajánlat

 

Calico Jack Pub séfajálata:

 

Hagymás rostélyos mangalica tarjából

tepsis burgonyával

 

2390,- Ft

Láttam a boldogságot én, lágy volt, kövér, és másfél mázsa.” (József Attila)

  • Egy 2004-es határozat szerint „a Magyar Országgyűlés megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy nemzeti létünk 1100 éves értékeit, eredményeit megőrizzük, és Európában ezzel is kifejezzük nemzeti karakterünket”, s mint régi magyar állatfajtánkat nemzeti kinccsé nyilvánította a mangalicát.
     
  • A mangalica zsiradékának a többi sertésfajtáéhoz képest nagyobb olajsavtartalmát és kisebb telítettzsírsav-tartalmát nem minden kísérlet igazolta. Figyelemre méltó ugyanakkor a vitamin- és ásványianyag-tartalma: húsa több tiamint, riboflavint, vasat, cinket és rezet tartalmaz mint a hússertésé. A mangalica májának nemcsak az összes, hanem a hemvastartalma is nagyobb, mint az ipari fajtáké.
     
  • A hathónapos intenzív hizlalás alatt a mangalicák 200 kg feletti súlyt értek el, de gyakran 250-300 kg-os állatok is előfordultak, a rekord súlyú egyedek az 500 kg-ot is meghaladták. A mangalica hízlalás igazi célja a jó vágási kitermelés és a sok zsír volt, ebben pedig elképesztő teljesítményre volt képes a hízott mangalica. Az 1924. évi hízott sertés kiállítás díjazott állatairól közölt alábbi adatok érdekessége, hogy akkori szokás szerint „párban” számítja a hízók eredményét, jól érzékeltetve a bölcsességet, hogy egy hízó nem hízó, hiszen a sertés egyedül tartva nem fejlődik, bánatában tengődik, sorvad. A nagydíjat a Sertésnagyvágó Részvénytársaság Békéscsaba nyerte, a pécsi püspöki béruradalomból származó hízott mangalica párral. A 4 letisztított félsertés hús és csont súlya 103 kg 26,1%. A fehérárú (szalonna, háj, bélzsír) 293 kg 73,9%. Az ilyen kiváló minőségű hízósertések bőre alatt a zsír szinte hullámzott, és a vágott félen néha még a 15 cm-es vastagságot is elérte a szalonna. A vágási veszteség mindössze 10-12%, de gyakran 10%-on belül marad, ami elképesztően jó eredménynek számít. (A jelenlegi hússertés fajtáknál általában 20% vágási veszteséggel számolunk.)
     
  • A nagy izombeli zsírtartalom és annak finom, egyenletes, márványos eloszlása kedvező az élvezeti érték (ízletesség, lédússág, porhanyósság) szempontjából, s összességében kiváló steaktulajdonságot jelent. Márványozott húsából és szalonnájából minőségi termékek (hosszú ideig érlelt sonka és szalámi, pecsenyehúsok, kenyérszalonna) készíthetők.

 

További Chef ajánlat (2013.02.07-10.)

Tejszínes kapros halleves, tenger gyümölcseivel és lazaccal tálalva ropogós grissinivel

990.-
Vaslapon sült csirkemellfilé camamberttel, illatos gombapörkölttel, sonkás törtburgonyával   1990.-
Gesztenyés rétes torony cherrys meggymártással 770.-
Teljes menüsor 3180.-

 

korábbi séfajánlatok

Archívum

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics