Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
A májusi időjárást a szeszélyes szóval jellemezném. Hol kisüt a nap, hol elered az eső, de egy biztos: haladunk a 35 fok felé. A férfiak nagy örömére előkerültek a sokat sejtető miniszoknyák, a testhez simulós felsők és az elmaradhatatlan magas sarkú, míg a nők számára láthatóvá váltak az erősebbik nem tél során felszedett izomzata. Ebben az időszakban nemcsak a természet és az emberek változnak, hanem az éttermek is: jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek. A Régi Vigadó új étlapja számos meglepetést tartogat.
A fokozódó melegben szinte öntjük magunkba a folyadékot, és leginkább olyan ételeket kívánunk, amelyek könnyen emészthetőek. Jól tudja ezt Medve Zoltán is, a Régi Vigadó séfje, aki ennek megfelelően változtatta meg az étlapot.
Az előételek között új náluk a Libamájas libatepertő krém, szilvás lilahagyma chutney-val, pirítóssal. „Házi libatepertővel sütünk libamájat, ezt keverjük össze és tálkában tálaljuk. Mustárt, majorannát, paprikát pürésítünk bele. A libamáj és a tepertő ízét remekül kiemeli a csípős, savanyú, sós íz kombinációjú chutney, benne az apróra vágott aszalt szilvával” – ismertette a konyhafőnök. A pirítós barna kenyérből készül, vagyis a könnyedségén túl még az egészségünkre is gondolt akkor, amikor megálmodta ezt a fogást.
Libamájas libatepertő krém, szilvás lilahagyma chutney-val, pirítóssal
Szinte már unalmas lehet, de továbbra is kitartunk amellett, hogy minél többször kell felhívni a figyelmet a halfogyasztás fontosságára. Mivel otthon a háziasszonyok nem rajonganak az ilyen ételek elkészítésért, ha máskor nem, legalább egy étteremben rendeljenek kopoltyúsokat húsok helyett. A Régi Vigadóban többféle hal közül választhatnak, mi most két olyan fogást emelünk ki, amelyek garantáltan fenségesek.
„Szeretem a vajhalat, mert nagyon jó állagú, picit zsíros, ezért megsütve sem szárad ki, ráadásul ízében sem erősen halas. A lazachoz hasonló. A Vajhal steak tejszínes parajmártással és erdei gombás koktélrizzsel ételünk azért érdekes, mert a vajhal ízéhez kifejezetten passzol a savanykás paraj és az erdei gombás koktélrizs. A lazacot kedvelők számára a marinált lazacot ajánlanám citrusos vajmártással és roston sült zöldségekkel. Ez valójában citrom, narancs és lime reszelt héjával, olivaolajjal és kaporral marinált lazac, amit vákuumban érlelünk. Ehhez tejszínes vajmártást készítünk a citrusok levével, amihez roston sült zöldséget adunk.
Vajhal steak tejszínes parajmártással és
erdei gombás koktélrizzsel
A nyár egyik sztárja a padlizsán, ami a Régi Vigadóban grillezett, rakott formában kóstolható meg jázminrizzsel. Rostlapon cukkinit, paradicsomot, padlizsánt rétegeznek bazsalikomos, vajas paradicsommártással, a tetejét pedig füstölt mozzarellával bolondítják meg.
Grillezett, rakott padlizsán bazsalikomos paradicsom mártással és jázmin rizzsel
A saláták közé felkerült a Tzatzikis friss kevert saláta, amit házi öntettel tálalunk. Ez tépkedett zöldsalátát tartalmaz, valamint metéltre vágott zöldségféléket: sárgarépát, paprikaféléket, retket, uborkát olivaolajjal meglocsolva. Gondoltunk azokra is, akik kedvelik a gombákat, nekik a balzsamecetes forró gombasalátát tanácsolom megkóstolni jázmin rizzsel. Szegfű-, róka- és laskagombát, vargányát, illetve csiperkét pici újhagymán megpirítunk, balzsamecettel, mézzel, sóval ízesítjük, így krémes állagú, forró gombasalátát kapunk. A karakteres ízek miatt, nem igényel más fűszerezést.
-Nitta-
Nincs kedve kimozdulni? Sebaj! Házhoz visszük választott fogását! Kattintson ide!
Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.