Mire iszunk március 17-én a Pálmában?

Szent Patrik nap Pálma DebrecenElső böngészésre a Szent Patrik nap látszólag tele van ellentmondásokkal, logikátlan momentumokkal, de csak addig, míg az ember meg nem ragadja a „bulizzunk egy nagyot” szálat. Az eredetileg vallási ünnepből hangos, sörben úszó felvonulás lett, de persze ott van azért a nemzeti összetartozás és Szent Patrik is, az írek védőszentje.

 

 

A híres Hittérítőt a katolikus egyház azon nemes cselekedetéért avatta szentté, hogy a zöld sziget kelta pogányait kereszténységre térítette, a Szentháromság tanát a lóhere segítségével magyarázta. A háromlevelű növény azóta is díszíti az elhivatott felvonulók kalapját. A mulatozás azonban az Amerikai Egyesült Államokban dívott akkoriban, ugyanis a brit seregben szolgáló írek így oldották a hétéves háború feszültségét. Az ír nemzeti összetartozás érzésére az 1840-es években is szükség volt, ugyanis az éhínség rengeteg szigetlakót az amerikai kontinensre száműzött, s Szent Patrik napja tökéletesnek bizonyult egy efajta összejövetelre. Így esett meg, hogy az első parádé nem Íroroszágban, hanem New York-ban, nem vallási színezettel, hanem világi ünnepként került megrendezésre. További érdekesség, hogy a jellegzetesen türkízkékben megjelenített Védőszentet zöldbe „öltöztették” az ír zászló és az ír természet színei miatt.

A jeles nap hamar népszerű lett az anyaországtól távol élők körében Kanadától Japánig. A megemlékezésről az egyes országokban meglehetősen különböző szabályok élnek: míg az írek templomba mennek, addig Angliában sörözőben ünnepelnek. Az USA-ban zöldbe öltöznek, manót állítanak a ház elé és munka után megcélozzák az első ír kocsmát, s mit is ihatnának, mint Guinness sört!

 

Ön hogyan ünnepel ezen a napon? Munka után találkozunk a Pálmában?

 

 

Az Étterem ír menüt, ír és zöldellő italokat kínál: sörözős csokis finomságot, azaz brownie-t Guinness-szel, kocsmázásban megfáradtak kedvencét a fish and chips-et, és a nemzeti ételnek számító Irish Stew-t, ír gulyást.

Öblítésre pedig mimást, mint a sziget nedűit, vagy zöld színű kortyolnivalókat.

 

 „Áldjon meg az Isten és Szent Patrik” - köszöntsük egymást mi is így, az írek nemzeti napján – március 17-én a Pálmában.

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics