Nyaljuk a fagylaltot…

„Kösz jól vagyok, egész nap fagyizom…” énekli D. Nagy Lajos a Bikini frontembere. Gyanítom sokan hűtenék magukat egy frissítő citrom, egy ínyet csiklandozó csokoládé fagylalttal, csakhogy a klasszikus ízeket említsem.  Gombóc, kehely vagy egy ízletes desszert mellett olvadozó fagylalt a nap bármely szakában jól jöhet, ellenállni vagy visszautasítani lehetetlen.

 

S, hogy miért  érdemes házon kívül enni a fagylaltot? A kézi módszer (mélyhűtő, időnként kavarás, mixer stb.) nem biztosít olyan végeredményt a tejszínes, krémes fagylaltok esetén, mint a fagyigép, mert textúrája nem lesz olyan homogén, krémes és kristálymentes, mint amit a gép a folyamatos keveréssel elér.  Ugye sikerült meggyőznöm Önöket, hogy felálljanak a gép mellől?

 

Árnyékos fák alatt, vagy egy kellemesen hűvös étteremben elfogyaszott vacsora után desszert nélkül szinte hiányérzete van az embernek. Bármennyire bőséges és laktató is volt az étel, bármennyire úgy érezzük több már nem fér pocakunkba, ízbimbóink desszertért kiáltanak – mégha az csak egy nyelet is (vagy gombóc), konfortérzetünkhöz hozzátartozik egy édes kis semmiség.

 

John Bull Pub - Óbester

palacsina

 

 

Semann Étterem - Forró erdei gyümölcsragu vanília fagylalttal

Barabás Étterem - Almás lepény vaníliafagylalttal

 

Paripa Csárda - Fagylalt kehely

 

Belga Étterem - Delice (Vaniliás jégkrém habcsók szívvel a közepén)

 

Viktória Étterem - Túrókrémmel töltött palacsinta fahéjmártással, forró rumos meggyel és  vanília fagylalttal

 

 

Semmiség, Magyarországon évente az egy főre eső fagylalt fogyasztás 3-4 liter, míg a  Finnországban 12 liter. Nem eszük nagykanállal a fagyit, ezt leszögezhetjük, valamint azt is feltételezhetjük, hogy a csekély mennyiségű fagyinyalás a szezonlitásban keresendő. Hűsítő termékként fogyasztjuk a fagyit.

Ösztönzésként: „Dán kutatók bebizonyították, hogy a fagylalt fogyasztása az agy azon területét mozgósítja, ami a boldogságérzet kialakulásáért felelős, ez pedig a fagylaltban fellelhető tejpor és tej egyik alkotóelemének, a „triptofán" nevű aminosavnak köszönhető. Ezt az esszenciális aminosavat az agy a szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon termeléséhez használja. A triptofánról úgy tartják, hogy segít a rossz kedélyállapot stabilizálásában, antidepresszáns, enyhíti a feszültséget és a szorongást, ráadásul a fájdalomérzetet is csökkenti.”

 

Pálma Étterem - Fagylalt lap

 

A jó fagylalt selymes állagú, nem túlságosan lágy, de nem túl kemény, nem lehetnek benne csomók. Néhány éve divatba jöttek a joghurtfagylaltok is, amelyeket gyümölcsökkel ízesítenek, ekképp beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is. A fagylaltot ma már megszámlálhatatlan ízben készítik, nemcsak gyümölcsből; kóstolhatunk kakkukfűves, céklás jeges gombócot is, így még a legnagyobb ínyencek is megtalálhatják az ínyükre valót.

 

Régi Vigadó - Fagylalt lap

 

Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt. Gyümölcsös kehelyben kínált, leülve elfogyasztott fagylaltnak egészen más hangulata van, mint az utcán tölcsérből „elnyalt” nyalánkságnak.

Foglaljon helyett a debreceni éttermekben és jóízűen fogyassza el a nyár koronázatlan desszertjét.

 

„Mert nyalni csak úgy lehet,
Ha élvezzük az ízeket.
Nyaljuk a fagylaltot,
A mézesmadzag elfogyott.
Éljük az életet,
Élvezzük amíg lehet.
Nyaljuk a fagylaltot,
A mézesmadzag rég elfogyott.”

 

Kellemes fagylaltozást kívánok!

 

Forrás: MTI, szekelyhon.ro

 

(2012-08-08)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics