Pálinka kolbásszal vagy kolbász pálinkával?
A hétvégi, négynapos Debreczeni Zamat Fesztivál gasztronómiai eseményen a hazai pálinkakészítés elkötelezett termelői kínálják zamatos nedüjüket a közönségnek. Az elmúlt években a hazai pálinkák nemcsak a hazai fogyasztók körében arattak hatalmas sikert, de a nemzetközi párlatversenyről is több, mint száz éremmel tértek haza a főzdék, házak.
A pálinkabarátok száma emelkedik, a választék nő, sokasodjon az alkalom is, amikor ezt az italt választják!
"A Debreceni Egyetem főépülete előtt, a gyönyörű nagyerdei környezetben megvalósuló rendezvényünk során az ország legjobb pálinkáit hozzuk el Önöknek. A kiváló nedük mellett színvonalas programokat és gasztronómiai különlegességet is kínálunk vendégeinknek. Megjelennek Debrecen legismertebb éttermei is, akik saját, speciális páros kolbásszal is versenyeznek a résztvevők elismeréséért. A kiállítók sorában kézművesek és hagyományőrzők is szerepelnek." - írják a szervezők a rendezvény hivatalos honlapján.
Csütörtök délután öt órás kapunyitás előtt néhány perccel a sült kolbász isteni illata berántott a sátorba. Az éttermek jelentős része már előkészült a sok finomsággal, a pálinkaházak serényen pakolták ki a designos üvegekben rejtőző párlatokat. A zenészek hangoltak, a szervezők az utolsó simitásokat végezték...
Kezdődjön a fesztivál, a hétvégi étel és italmaraton, zenei aláfestéssel!
Barabás Étterem Debreceni Páros kolbász Citromos vadragu leves Hagymás kacsamáj Kolbászos marhalábszár burgonyalángoson tálalva Szalonnás lecsóval töltött harcsa, paprikás mártásban Kenyértésztában sült csülök Vajas petrezselymes hordó burgonya Sztrapacska Csőröge barackpálinkás lekvárral Pályinkás Jó Napot! szelet
Paripa Csárda Sült hurka Kolbásszal töltött csülök Töltött káposzta csülökkel |
Melange Kávéház Babgulyás Sült kolbász Sült kacsacomb párolt káposztával Toros káposzta Csülök Pékné módra Császármorzsa Kolbászzsíros kenyér
Belga Étterem Régi Posta Étterem Kakastaréj, töke pörkölt Ördögragu Szerzetes tál Toros káposzta Sültkolbász Szilva lekváros papucs Rizsfejfújt málna öntettel |
Régi Vigadó Halászlé Rablóhús nyárson fűszeres cikkburgonyával Vasalt csirkecombfilé friss kevert salátával Debreceni páros kolbász Borokás zöldséges marharagu főtt burgonyával Pizza a’la Pálma Almás pite |
Pálma Étterem
Malacragu leves Enchilada csirkés Pizza szeletek Katalán csirke Tanyasi kakaspörkölt Páros kolbász Mákos-gubás krémes |
Útravalóul a hétvégéhez: A fogyasztás kultúrája
A pálinkát soha ne hűtsük, hisz valódi zamata csak kézmelegben érvényesülhet. Ugyanígy fontosa pohár alakja; a megtöltött, alul öblös, felfelé szűkülő szájú üvegcsét kortyolás előtt - a felszálló ínycsiklandó illatok ellenére - egy-két percig záruk tenyerünkbe, hogy a benne lévő nemes ital kissé átvegye testünk hőfokát.
Érdemes elvégezni az úgynevezett szárazpróbát: miután felhajtottuk, tegyük félre poharunkat öt-tíz percre - ez önuralmunkat is edzésben tartja -, majd szagoljunk bele: ha valódi pálinkával van dolgunk, csak a tiszta gyümölcsillatot érezhetjük.
Fontos a borkóstolásnál már megismert "rágás" is, hiszen e nedű íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.
E főzet a mienk, magyaroké. Úgy nemzeti sajátosságunk, mint a Tokaji aszú, a pirospaprika vagy a Téliszalámi. Tiszteljük meg magunkat, környezetünket s e kincset azzal, hogy fogyasztását soha nem visszük túlzásba. Hiszen az a bizonyos négy centiliter, amely egy felnőtt embernek naponta ajánlott, étvágygerjesztőnek épp úgy megteszi, mint a téli hideg vagy a nyári meleg ellen... (Szicsek Gyümölcsszesz- és Likörüzem Kft.)
(2012-09-21)
-eSBé-