Hűsítők a tányérból

Hideg folyadék kéznél, fényvédő a táskában, fejfedő a helyén. Biztonságunk és jó közérzetünk érdekében ezeknek a dolgoknak testközelben kell lenniük, hogy elviselhető legyen a rekkenő hőség. De nem csak kívülről óvhatjuk magunkat, a belső védelem legalább annyira fontos, és mi más is lehetne ez, mint a helyes étkezés, bőséges vízivás. Erre adunk ma tippet, válogatva a Pálma Étterem nyári étlapjáról Kövér Sándor séf segítségével.

 

Egy-egy jól megválaszott betevő elviselhetőbbé teszi a meleget, sőt, energiával, vitaminokkal tölt fel. Ahogy a téli kabátot a szekrény mélyére pakoljuk, a pörkölt és a töltött káposzta is kerülhet parkolópályára, különösen napközben, amikor a hőmérő higanyszála a 30-at csiklandozza.

 

Talán már Ön is hallotta, hogy bizonyos ételek hűtenek, míg mások fűtenek. Szervezetünk ösztönösen is a hűsítő falatokra vágyik, de egy csippetnyi tudatosság sosem árt. Természetesen nem az ételek hőmérséklete az irányadó, hanem energiájuk – mondja a bölcs kínai gyógyászat. S, hogy mit együnk a kánikulában? A természet az egyik legjobb tanácsadó: szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, úgymint az eper, ribizli, dinnye, saláták, uborka, borsó. Tejtermékek közül a joghurtot, kefít, könnyed falatokat ígér a hal, csirke. Persze nagyon éhesen, esti fuvallatban meg se próbálnánk lebeszélni senkit sem a melegítő fogásokról.

 

A saláták és a levesek mindenképp a forró napok sztárjai. A Pálmában több zöldségekkel összeadott húsos finomság kerül terítékre a nyári étlap megjelenésével. A fűszeres ízű vizitorma a saját füstölésű csirkemell darabokat ízesí édes-savanyú lilahagymával és feta sajttal. Aki rajong a zöldségekért, azok számára a Cobb saláta lesz a tökéletes választás: önteten csücsülő szezonálitás, megspékelve baconnal, tojással, csirkemell kockákkal. Egy halványit „melegebb” alapanyagból, bélszínből készül a harmadik újdonság, BBQ-szósszal, salátával és pitával.

 

BBQ bélszín saláta

 

A leves mindig áldásos hatással van testünkre, de egy tányér banános kókuszkrémleves zöld, citrusos gyöngyökkel… az izzasztó melegben. Kóstolják meg!

 

A szárnyas szekcióba is sok finomságot álmodott a tányékokra Sándor. A nyársra húzott, görög fűszerpácban érlelt csirkét Briamival, azaz görög sült zöldségekkel, feta és parmezán sajttal szervízozzák. Ázsia zamatait több ételbe is belecsempészte: a friss ízű, enyhén csípős Balinéz csirkecombból készült fogásba, a Zataros vasalt csirkecomb fatussal elnevezésű ételbe, és a Héjas borsós Bourbon csirkébe. A fatus egy édeskés, mentás, hagymás salátakeveréket rejt, míg a Borubon csirke paradicsomos, szójás pácban időzött szárnyast takar.

 

Nyáron kötelezően ajánlottak a halételek, nemcsak azért mert egészségesek, de rendkívül finomak és gyorsan elkészíthetőek is. A Pálma Étterem étlapjáról több hal féle közül lehet választani, most a rendkivül kedvelt hekket és lazacot emeljük ki. Az egészben sült, télen-nyáron szívesen fogyasztott hekket a séf tejszínes bébiparajos spagettivel kínálja, gerince nélkül. A sült lazac mellé pedig szaftos karfiolos-parmezános rizst képzelt el friss illatú rukkolával.

 

Tehát kedves Vendégek, hűsöljenek a Pálma Étterem megújult teraszán hűsítő ételekkel.

 

-eSBé-


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics