Kívül ropogós, belül szaftos

Az ázsiai konyha kedveli a tésztás ételeket, melyeknek egy jelentős része a gasztronómiájukban előételként vagy snackként kap szerepet. Ilyen a tavaszi tekercs is, ami egy olyan kínai étel, amit még az is simán megeszik, aki egyébként nem szereti ezt az ízvilágot. Délidőben teával, este sörrel leöblítve fogyasztható. A gyerekek imádják, mert kézzel lehet enni és ropog, tehát kiválóan alkalmas arra, hogy a zöldségeket messzire elkerülő lurkók szervezetébe is jusson némi vitamin.

 

 

 

A töltött batyu története messzire nyúlik vissza

A tavaszi tekercs egy forró, olajban sült, édes szószba mártogatott finomság. A tekercseket hússal, zöldséggel vagy a kettő keverékével töltik meg, majd rizspapírba csomagolják és az így  töltött tésztatekercseket megpárolják, megfőzik, avagy forró zsiradékban kisütik. Az eredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és puha falat lesz.

A több mint ezeréves múlttal bíró tekercsek valamikor 1000 környékén, a Sung-dinasztia idején születtek. A tavasz kínálta zöldségekkel és egyéb finomságokkal töltött tésztatekercsek hamar a kínai újévet követő tavaszi fesztivál elengedhetetlen részévé váltak. Ahogy nőtt a népszerűségük, úgy csökkent a méretük: a Sung-dinasztia idején a tekercsek még jóval nagyobbak voltak a ma ismerteknél, méretük a Ming-dinasztia idején redukálódott, s vált a ma ismert könnyen ehető snackké. A tavaszi tekercs még a császári udvar ételei között is szerepelt, sőt egyes legendák szerint bizonyos tavaszi recepteket egyenesen Buddha hagyományozott a követőire, hogy boldogságban és szerencsében legyen részük.

 

 

A tészta, a töltelék és a hozzá illő szósz

A tavaszi tekercs tésztája többféle lehet. Készülhet búza-, illetve rizslisztből is. Ezen túlmenően, mindegyik lehet kisebb-nagyobb téglalap vagy kör alakú; papírvékonyságú, esetleg egy-két milliméter vastag. A tészta szerepe alapvetően nem más, mint az ezerféle töltelék összetartása.

Legismertebb tavaszi tekercsek a sokféle töltelékéről híres Fujianese és a Shanghaiese tekercs. A Fujianese-t nem sütik olajban, mint a nálunk ismert tavaszi tekercseket, hanem a pekingi kacsához hasonlóan az előkészített és összepárolt tölteléket a kész palacsintákba töltik, és - mártásokat kínálva hozzá - ebben a formájában fogyasztják. A Shanghaiese tekercsekben szinte mindig található bambusz, gyakori fűszere a gyömbér. A töltelékek közül sokszor van benne sertéshús, rák, különféle zöldségek, közöttük a pároltan is ropogós vízi gesztenye. Ezt a tekercsféleséget bő olajban sütve, édes chili szósszal kínálják.

A töltelékben egyébként szinte bármi lehet. A húsos variációkban szerepelhet hal, rák vagy más tengeri herkentyű, illetve pirított vagy párolt sertés-, kacsa- vagy csirkehús, de az eredeti tavaszi tekercsekben általában csak különféle zöldségek kaptak helyet (bambusz, vízi gesztenye, snidling, mogyoróhagyma, fokhagyma, vékonyra vágott sárgarépa, póréhagyma, különféle csírák, zöld káposzta, kukorica, uborka, gomba, kaliforniai paprika). A tavaszi tekercset Európa-szerte bő olajban kisütve szokták kínálni, általában valamilyen szósszal. A szószok legtöbbször szójaszósz alapon nyugszanak, amit egy kevés fokhagymával, szezámolajjal és némi chilivel ízesítenek, illetve van, ahol édes chili szószt adnak hozzá.

 

A finom falat a King Wokban is kapható. Kóstolják meg ebédre vagy vacsorára, mert Liu Xing Yuan konyhafőnök olyan ízvilágú hengereket alkot, melyek elsöprő sikert aratnak kicsik és nagyok esetében egyaránt.

 

(2013-09-02)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics