Zamatos hétvége

Sokunk egészségét és hangulatát lelombozta a hirtelen jött évszakváltás: augusztus végén még a nyári napsütésben fürdőztünk, a napokban pedig az esőkabát alatt megbújva éljük borongós hétköznapjainkat. De ezen a hétvégén, ha az esernyőt nem is tehetjük félre, a lelkiállapotunkat csúcsra járathatjuk fenséges magyar falatokkal, s hozzá dukáló pálinkával. A Zamat Fesztivál keretében a legjobb debreceni éttermek nemcsak a „tökéletesség” határát súroló kolbászokat sütik, de más mennyei ételeket is tálalnak.

 

A legjobb debreceni éttermek séfjeit kértük meg mutassák be hétvégi kínálatukat, milyen ételekkel kényeztetik ízlelőbimbóinkat, ha kilátogatunk a Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválra.

 

Rédai Attila séf, Calico Jack Pub:

A Fesztivál minden napjára készülünk valamilyen különlegességgel. A pálinkához jellemzően magyaros ételeket fogyasztunk, ezért lesz töltött káposzta füstölt csülökkel, debreceni kolbásszal, házi tejföllel. Krumplis lángoson tálalunk gombás-húsos ragut saját töltésű harcsából és pontyból készített kolbásszal, de egészben sült csülköt, tarját is kínálunk a hagyományos ételek kedvelőinek.   Ezen felül saját sütésű kenyérbe libatepertőt, lilahagymát töltünk, - mint a pitába -, melyet meglocsolunk tejföllel, megszórunk sajttal. A Hölgyekre gondolva csirkemell steaket bolondítunk meg vörösboros, szőlős kacsamáj raguval, burgonyafánkkal. Régebbi étlapunkon szereplő kevelt ételt is bemutatunk, nevezetesen a kalóz lányok gyöngyhagymás csirkemell csemegéit.

Aki levesre vágyik, annak a Calico levest és egy nem mindennapi, tárkonyos nyúlragu levest ajánlunk.

Természetesen mi is saját ízvilágunkat tükröző háromféle húsból összeállított füstölt kolbásszal jelenünk meg a versenyen.

S, hogy mi a jó kolbász ismérve? Enyhén fűszeres, színe igazi húspiros, megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz – mikor elharapják, fröccsen -, és megfelelő mértékben van füstölve. Ha egy kolbász ilyen, akkor melegen és hidegen is egyaránt nagyszerű.

 

 

Rózsa Attila séf, Melange Kávéház és Étterem:

Olyan ételekkel vonulunk fel, melyeket az elmúlt években már kipróbáltunk. A toros káposztának óriási sikere volt, a tavalyi évben először kínált konfitált kacsacombnak lilakáposztával szintén, imádták vendégeink. Az éttermi tapasztalataink alapján úgy véltük, hogy a Fűszeres csirkeszárnyak édes chilivel nyársra húzva sárgarépával és rokfortsajt mártással fogásunkat egyszerűen nem hagyhatjuk az étteremben, a fesztivál látogatókat is meg kell örvendeztetnünk ezzel.

Desszertként a frissen, saját kezünk által sütött császármorzsát visszük, szilvalekvárral.

A versenybe nevezett kolbászunkat saját hentesünk segítségével állítottuk össze, ami a Melange szájízét prezentálja, roppanós, a vágással pici zsiradék szivárog ki belőle.

 

 

Belényesi Zoltán tulajdonos, Paripa Csárda:

Kétfajta kolbászunk lesz, az egyiket sütjük, a másik, a hagyományos debreceni, amit főzünk.  A kolbászon kívül mást is töltünk: hurkát, savanyú káposztát köles-bab-csülök trióval, valamint egész csülökből kivesszük a csontot, helyébe kolbászt húzunk. A csülök több módozatban is repertoáunk része: slambuccal, pacallal, füstölve-főve tormával és lilahagymával. Valószínű, hogy minden nap más levest kínálunk, az alkohollal jól „harmonizáló” savanyú malacragu - és kolbászos-csülkös levessel.

Az ételek leöblítésére házi meggy, bodza szörpöt és limonádét hozunk. A kiakasztott füstölt szürkemarha kolbászunk nemcsak a design része, bátran ajánlom megvásárlásra is.

Összeségében elmondható, hogy olyan ételekkel érkezünk, melyek tökéletesen illenek a zamatos pálinkákhoz.

 

 

Ezek után mi más dolgunk lehetne, mint enni, inni, mulatni...

 

(2013-09-20)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics