Ételallergiások figyelem! Glutén-, tojás – és laktózmentes menüt ajánlunk

Debrecen egyik közkedvelt éttermében nemcsak azokra gondolnak, akiknek szervezetük mindenre befogadó – maximum ízlésük okozza a válogatást -, hanem a különböző ételallergiáktól szenvedők számára is tudnak finomságokat készíteni. A normál változaton túl glutén-, tojás – és laktózmentes heti menüvel kényeztetik vendégeiket. A különleges ételek alapanyagairól, valamint az elkészítési módszerekről Nagy Róbert, a Barabás Étterem séfje adott tájékoztatást.

 

Megfelelő hozzávalók, tiszta edények

„A valamilyen alapanyagokra allergiás vendégek számára készült ételek főzésénél különösen gondosan járunk el. Részt vettünk egy képzésen, ahol táplálkozási szakértőktől megtanultuk, melyek ezek a betegségek és mire kell vigyázni. Mi glutén-, tojás- és laktózmentes ételeket készítünk. Nagyon fontos, hogy azok az edények, melyekben ezeket az ételeket főzzük, tiszták legyenek, ezért minden napot azzal kezdünk, hogy hiába tiszták az edények, még egyszer elmossuk, mert például a szokványos liszt poros állaga miatt száll és már ilyen pici mennyiségben is veszélyes lehet az arra érzékenyeknek. Odafigyelünk az alapanyagokra, gluténmentes lisztet használunk, tej helyett pedig rizstejet, és ezeket külön helyen tároljuk a többi nyersanyagtól. Fa nyújtófával, illetve fakanállal nem dolgozunk, csak műanyaggal vagy fémmel” – tudtuk meg Nagy Róberttől, a Barabás Étterem konyhafőnökétől.

 

Fő a biztonság

Az étteremben a különleges heti menüt változatosan állítják össze, pontosan úgy, ahogy a normál változatát. Magyaros, valamint nemzetközi ételeket egyaránt tartalmaz. „Először mindig a hagyományos menüből indulok ki. Példának okáért, ha káposztafőzelék lenne a menü fasírttal, végiggondolom, hogy lehetne ezt úgy megfőzni, hogy azok az emberek is bátran fogyaszthassák, akik allergiásak a lisztre vagy a tojásra. Utóbbi miatt nem sütöm olajban, mert tojás nélkül nincs, ami az hozzávalókat összefogja, így sütőbe tolom. Van olyan, hogy a menü nem levesből és főételből áll, hanem a „kanalas” után desszert van. Ilyenkor tartalmas levest, például babgulyást készítünk, mellé pedig almás lepényt kínálunk, természetesen gluténmentes lisztből, sőt, az élesztőhöz sem tejet adunk a kelesztéskor, hanem vizet. Sűrítéshez burgonya- vagy kukoricakeményítőt használjuk, abból is azt, ami gluténmentes” – jegyezte meg a séf.

 

 

Párhuzamosan nem főzik a mentes ételeket és a többség által fogyasztott betevőket, mert az túlságosan veszélyes lenne, ezért reggel a speciális menüvel kezdenek, aztán folytatják a másikkal. Ezt követi a dobozolás, majd a kiszállítás. A futár 12 és 13 óra között csenget az ebéddel. Vannak már állandó megrendelőik, és szállítanak óvodákba gyerekeknek. Próbálják ki Önök is, de mindenképpen fontosnak tarjuk megemlíteni, hogy a rendelést megelőző nap 16 óráig tudják fogadni a következő napi menüre jelentkezőket.

 

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics