Egészséges húspótló pikáns ízzel
Kevés olyan alapanyag van, melynek ízét oly mértékben tudnánk befolyásolni, mint a tofuét. Viszonylag semleges íze miatt „húsként”, raguként, pörköltként, de süteményként is megállja a helyét, csak a szánk íze szerinti további hozzávalókról kell gondoskodni. Szivacsként szívja magába kedvenc ízvilágunkat, miközben biztosítja számunkra a létfontosságú fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket.
Az ezerarcú tofut ugyan nagyobb áruházak egészséges, vagy a vegetáriánus ételek polcán megtaláljuk, de úgy gondolom, nem tévedek nagyot, ha azt feltételezem, hogy a háziasszonyok meglehetősen ritkán tálalják. Mielőtt megtennék, próbálják ki a King Wok Kínai Étterem illatos-csípős és vegyes zöldséges változatát. A kínai eredetű élelmiszerből a kínai konyhafőnök, Liu Xing Yuan készít pompás fogásokat.
Távol keleten a szójababot a föld húsának vagy csont nélküli húsnak is nevezik, mindennapi táplálékká vált sokféle elkészítési módja és könnyű tartósítása miatt. A szójabab élettani szempontból az emberi szervezet számra nélkülözhetetlen tápanyagokat kedvező összetételben tartalmazza, a legértékesebb fehérjeforrások között tartják számon, szénhidráttartalma alacsony, keményítőt pedig nem tartalmaz. Nyersen ugyan mérgező lehet, mint a többi babféle, de a főzés és hőkezelés semlegesíti az ártó tripszininhibitort.
A növény legalapvetőbb terméke a tofu, vagyis a szójasajt, mely kínai találmány. A hétszázas években érkezett meg Japánba, Nyugat-Európa az 1800-as évek óta ismeri, napjainkban pedig sok neves étterem vette fel kínálatába a szinte minden hozzávalóval jól harmonizáló tofut. Az ázsiai konyha ínyencségének számító tofu a szójatej fehérjéinek kivonásával és összepréselésével nyert túró és sajt. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Az utóbbit késsel szeletelve alkalmas grillezésre, füstölésre, a puha tofut jellemzően összekeverik egy másik alapanyaggal, a selymes változat összetett fogások részeként használják.
A tofu egészségügyi szempontból rendkívül hasznos élelemiszer, variálhatósága pedig sikerre ítéli. Kóstolja meg a King Wok Étteremben, mert Debrecenben még nem sok helyen találtunk tofus ételeket.
(2013-06-25)
-eSBé-