Hagyjuk el a megszokott köretet – cseréljük le vagy együnk helyette salátát

A heti kímélő ételek témában ezúttal a Garda Étterem és Pizzéria került sorra, ahol Drabik László tulajdonos-séfet kérdeztük arról, milyen ételeket ajánlana az általa összeállított étlapról annak a vendégnek, aki ugyan szeretne megszabadulni pár felesleges kilótól, de szívesen kóstolná meg a finom fogásokat. Tippeket és ötleteket kaptunk, melyeket szívesen osztunk meg cikkünkben, de elöljáróban annyit elárulunk, hogy a saláták és a modern köretek csodákra képesek.

             Tiszacsegei füstölt hal

 

Az interneten szörfözve számtalan olyan írást olvashatunk, mely a salátákról szól. Temérdek receptet találhatunk akár fogyókúrás, akár kímélő étrendhez. Azok számára, akik vigyázni szeretnének az alakjukra, remekül beválnak a húsos ételeket kiegészítő zöldség-mixek. Bizony, jól olvasták, kiegészítésről van szó, ugyanis ha azt szeretnénk, hogy a mérleg kicsit kevesebbet mutasson, érdemes a megszokott garnírungot friss zöldségekre cserélni, mert a zamatos húsok mellett ezek szinte nyugtatják a gyomrot, elősegítik az emésztést, na és persze ásványi anyagokkal, vitaminokkal látják el a szervezetet. Ha pedig ez többször előfordul egy héten, akkor az eredményt hamarosan a mérleg is mutatni fogja. Mielőtt még azt gondolnák, hogy mindez egy étteremben nem megoldható, akkor ajánljuk figyelmükbe a Garda Étterem és Pizzériát, ahol a tapasztalt és felkészült szakácsok segítségükre vannak a kilók csökkentésében.

 

Nyitottak vagyunk a kímélő étkezésre. Ajánlom a wellness salátáinkat, mint például a padlizsánkrém friss zöldségekkel, pirítóssal, de kiemelném a Tiszacsegei füstölt halat pirított kaláccsal, citrommal, vajjal, kerti zöldségekkel vagy a Vörös tonhalfilét padlizsános, cukkinis spagettivel, friss salátával. Ezeket az ételeket lehet és kell is fogyasztani, legfeljebb nem kaláccsal és spagettivel tálaljuk a vendégnek. Húsra és halra diétás étkezés során is szüksége van a szervezetnek, de rugalmasak vagyunk, kérésre nem rántjuk ki, nem rakjuk szezámmagos sajtos bundába, hanem csak roston sütjük meg és salátát kínálunk hozzá – jegyezte meg a tulajdonos.

 

Padlizsánkrém friss zöldségekkel, pirítóssal

 

A Garda Étterem étlapján szerepel a gombapaprikás, szárított paradicsommal, juhtúrós galuskával, de Drabik László szerint ha elhagyjuk a galuskát, vagy durumtésztára cseréljük, már sokat tettünk a kilók elleni harcban. A durumtészta kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáké, vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket egyaránt tartalmaz, rosttartalmából adódóan pedig viszonylag gyorsan távozik a szervezetből.

A séftől megtudtuk, hogy az étlapon lévő hagyományos köretek salátára, kölesre, bulgurra vagy éppen hajdinára cserélhetőek – előzetes egyeztetéssel. A felsoroltaknak is van kalóriatartalmuk, de nagyon jól bontja őket a szervezet, így nem gyarapodunk, és egy kímélő étkezésbe beleférnek. Sokan vélik úgy, hogy csak a szárnyas húsokat lehet fogyasztani akkor, ha diétázunk. Pedig a sertéshúsnak is van soványabb része, és ha nincs mellette burgonya, rizs vagy tészta köret, akkor nem hizlaló. Mindez persze rizstől is függ, mert a barna rizs kiváló mangánforrás, gazdag szelénben, tartalmaz magnéziumot, rostban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, gyorsan teltségérzetet okoz, ezért kiváló eleme a testsúlycsökkentő diétáknak.

 

Roston sült csirkemell narancsos-rozmaringos mangómártással,

burgonyapürével

 

Liszt érzékenyeknek tudjuk a roston sült ételeket adni, tej érzékenyeknek laktóz mentes tejből főzni a gyümölcslevest. A császármorzsát vízzel és édesítővel, és nem tejjel, valamint cukorral elkészíteni. A desszertek is variálhatóak úgy, hogy egy diabetikus étrendbe beleférjenek. Ezeket jó előrendelés során egyeztetni – sorolta Drabik László.

 

A pizzák nem tartoznak bele egy kímélő étrendbe, de erre is van egy kiskapu. A Garda Étteremben ugyanis van arra lehetőség, hogy előzetes egyeztetés alkalmával teljes kiőrlésű lisztből sütik meg a pizzalapot a vendég külön kérésére, és a kalóriaszegény étrendnek megfelelően zöldségfeltét kerül a tetejére.

 

Minden csak elhatározás kérdése, na meg ügyesen kell választani az étlapról. Kis változtatással sok fogás alkalmas arra, hogy ne terhelje meg a szervezetünket, de azért kényeztessen is minket, mert ha már étterembe megyünk, együnk olyat, amit odahaza ritkán főzünk meg.

 

(2013-02-19)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics