Súlycsökkentés a debreceni éttermek fogásaival
A magyarokra jellemző, hogy szeretik a hasukat. Egy-egy családi-baráti összejövetelen jókat és sokat eszünk, ami könnyen vezet ahhoz, hogy szinte észrevétlenül csusszannak fel ránk a nem kívánt plusz kilók. Bizonyára sokan vannak olyanok, akik újévi fogadalomként elhatározták, hogy odafigyelnek a táplálkozásukra. Nekik, továbbá azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen szabadulnának meg a többletsúlytól. Hétről-hétre ajánljuk majd valamelyik debreceni étterem kímélő fogásait, mellyel ötleteket kívánunk adni arra vonatkozóan, hogy hol, milyen ételeket válasszunk az étlapról a kilók elleni harc során.
Néha kezembe akad egy-egy női magazin és mosolyogva konstatálom, hogy a tartalmuk évek óta változatlan: sztárok, divat, smink, frizura, egészség, szépségápolás, keresztrejtvény, receptek, na meg az elmaradhatatlan fogyókúra. Észrevették már, hogy minden új lapszámban megtalálható egy, a tökéletes diétának nevezett kúra? Se szeri, se száma ezeknek, de mindegyik ugyanazt ígéri: ha betartjuk a szabályokat, néhány nap, hét, rosszabb esetben pár hónap szükséges ahhoz, hogy kevesebbet mutasson a mérleg. Akik tapasztaltak, azok tudják, hogy ezekkel a diétákkal túl sokra nem megyünk. Gyorsan lehet velük fogyni, és nagyon gyorsan visszahízni. Ráadásul még éhezünk is mellette, amivel több kárt teszünk, mint hasznot.
A jó fogyókúrához elhatározás, türelem, mozgás és alacsony kalóriatartalmú ételek szükségesek. A cél az, hogy a felszedett kilóktól ne drasztikus önsanyargatással próbáljunk megválni, hanem egészséges táplálkozással. Együnk naponta ötször (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), fogyasszunk sok zöldséget (nyersen, párolva), kerüljük a zsírosabb húsokat, a fehér kenyeret, a péksüteményeket, továbbá desszertek helyett inkább a gyümölcsöket és a gyümölcssalátákat részesítsük előnyben.
Jómagam sokszor abban is látom a hibát, hogy a megszokott ételeket, megszokott módon készítjük el, kevésbé odafigyelve arra, hogy kis változtatással sokkal egészségesebbé tehetnénk azokat. Talán kimerülünk az állandó rohanásban, a sok munkában, így kissé fantáziátlanul marad a csirkemell rántva vagy párizsi-módra elkészítve. Ezért is jó, hogy számíthatunk a profikra, akik ötletelnek helyettünk és kitalálnak olyan ételeket is az étlapra, amik azon túl, hogy finomak, nem tocsognak a zsírban, továbbá kímélőek a gyomornak.
A Régi Vigadó séfjét Medve Zoltánnak hívják. A napokban őt kértem meg arra, hogy az általa összeállított étlapról ajánljon olyan ételeket, amik beleférnek egy kímélő étrendbe.
A konyhafőnök javaslata a következő:
Tyúkhúsleves húsával, zöldségekkel, csigatésztával: talán hazánk egyik legkedveltebb levesének nevezhetnénk. Szeretjük, mert melegsége átjárja a testünket, a zöldségek miatt egészséges, a benne lévő húsnak köszönhetően pedig tápláló is.
Kakukkfüves erdei gombakrém leves fetával. A Nagyerdő legfinomabb krémlevese, melyben az üde erdei gombák ízes világa dominál, amit megbolondít a friss kakukkfű. A tetejére fűszeres olajcseppek kerülnek, mélyén pedig krémes feta sajtocskák várják a kanalat.
Egészben sült pisztráng korianderes burgonyapürével, sáfrányos, fehérboros pecsenyelével: a pisztrángot tisztítás után a bőrén keresztül bevágják a csontokig (azért, hogy ropogósra süljön), sóval-borssal, valamint fokhagymával fűszerezik, majd zsemlemorzsába forgatva olajban megsütik. A hagyományos burgonyapüré a frissen vágott zöld koriandertől válik pikánssá, mindezt pedig a sáfrányos, fehérboros pecsenyelé teszi ínycsiklandozóvá.
Lazac steak háromborsos sajtmártással, fokhagymás, cukkinis pennével, málnaecetes zöld salátával: a halat sütés előtt tengeri sóval sózzák, rostlapon megsütik, és pirított cukkinis, parmezánnal megszórt pennével tálalják. Ehhez jön még a háromborsos sajtmártás, valamint a málnaecetes saláta. A málnaecet a hagyományos ecettől sokkal lágyabb, gyümölcsösebb, így remekül kiadja a zöldsaláta ízét.
Kakukkfüves erdei gombakrém leves fetával | Csirkemell nyársak füstölt mozzarellával, tzatziki kevert salátával, fűszeres cikkburgonyával |
Csirkemell nyársak füstölt mozzarellával, tzatziki kevert salátával, fűszeres cikkburgonyával: a csirkemellet fűszeres tejfölbe pácolják be, ezt rostlapon sütik meg, és kis szelet füstölt sajtot grilleznek a tetejére. Friss kevert salátát adnak hozzá, továbbá fűszeres cikkburgonyát.
Gyömbéres szezámmagos pirított csirkefalatok zöldséges sült tésztával: spagetti tésztát főznek ki, miközben csirkefalatokat pirítanak egy serpenyőbe, amihez cikkekre vágott zöldségeket, gyömbért, szezámmagot és szezámolajat kevernek. A pirítás végén a kapott húsos-zöldséges finomságot összeforgatják a tésztával és szójaszósszal ízesítik.
A Csirke döner kebab pirított csirkecomb falatokat rejt magában, amihez pitát kínálnak, hasábburgonyát, valamint friss salátát.
A Tanyasi csirkecomb kacsamájas tarhonyarizottóval étel esetében a csirkecomb finom füvekkel van pácolva, a tarhonyarizottót pedig a kacsamáj íze teszi igazán különlegessé.
A felsoroltakból kitűnik, hogy a Régi Vigadó éttermet felkeresve nem szükséges felfüggesztenünk a diétánkat, mert a hal és szárnyas ételek nem kifejezetten hizlalóak, sőt, a hozzá adott saláták miatt egészséges ételekről van szó; szervezetünk számára fontos vitaminokat tartalmaznak.
(2013-01-21)
-Nitta-