Hideg napok meleg favoritjai a Belga Étteremben

2010-ben a magyarok egy internetes szavazáson kedvenc ételeikre voksolhattak. Nem csodálkozom, hogy az Újházy tyúkhúsleves, bableves, töltött káposzta, lecsó, madártej és a somlói galuska kapott a legtöbb szavazatot, hisz én is rajongom az említett ételekért, gyakran készítem, és vélhetően a háziasszonyok többsége is. Mivel rendszeresen fogyasztjuk, könnyen megeshet, hogy időnként valami másra, újra támad gusztusunk.  Alker Zoltán a Belga Étterem konyhafőnöke olyan ételeket ajánl, amivel biztosra mehetünk, ugyanis ezek a fogások a Belga vendégeinek kedvencei.

 

- Belga sörös omlósra sült oldalas, szalonnás burgonyával érdekes ízvilágú a Magyarországon megszokott fokhagymás oldalashoz képest, hihetetlenül szeretik a vendégek. A visszatérő tányérokon csak a két megszopogatott csont van.

Az oldalasokat 35 dekagrammosra szeljük, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, vékonyan bekenjük mustárral, kechappal, kevés olajjal leöntjük, s hagyjuk két napig pácolódni. Elkészítésekor barna sörrel és fehérborral borítjuk meg, majd sütőben puhára pároljuk, így szinte szétcsúszik az illatos hús. Tálalás előtt az oldalast megpirítjuk, meglocsoljuk a sörrel frissített pecsenyelével. A barna sör egy picit édeskés, kissé kesernyés ízt ad a húsnak. Köretnek steakburgonyát adunk ropogós baconnal. Ez egy nagyon finom sertésétel, bátran ajánlom mindenkinek.

 

Belga sörös omlósra sült oldalas, szalonnás burgonyával Szűzérmék roston pirított gombával, kapros galuskával

 

A másik nagy kedvenc a Szűzérmék roston pirított gombával, kapros galuskával. 95-125 kilógrammos sertésből származó szűzpecsenyéből készítjük. A legfinomabb húsok egyikét gondosan lehártyázzuk, négy dekagrammos szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymás olajjal megkenjünk, majd rosera sütjük. Arra a húsra mondjuk, hogy rose, amely már átsült, ugyanakkor a piros hússzaft még csordogálhat belőle. A négy perc alatt készre sütött szűzpecsenye körete az ugyancsak szaftos kaporral, gombával, tejszínnel összeforgatott frissen készített galuska. Ezt a fogást is imádják a Belga Étterem vendégei.

 

Hideg libamáj zsírjában lila hagymával Libamájszeltek, konyakos sült barackkal, burgonypürével

 

Ha három ételt kell kiemelnem, akkor a libamáj nem maradhat ki.  A lágy ízű finomsághoz a sós és édes zamatok kiválóan illenek. A hideg libamáj zsírjában lila hagymával előételünk és a libamájszeletek, konyakos sült barackkal, burgonyapürével óriási népszerűségnek örvendenek.

Az előbbit zsírjában elmerülve 80 fokon lassan sütjük. Tulajdonképpen, ha a máj maghőmérséklete 3 percig eléri a 60 fokot, akkor már hőkezelt annyira, hogy késznek minősítsük. Hűteni saját zsírjában érdemes, fogyasztani pedig szobahőmérsékleten ajánlott. A libamájat pirítóssal; vörösborral, pici áfonyával, mézzel, kanálnyi olajjal dinsztelt hagymával; és almaszeletekkel tálaljuk.

A konyakos sült barackkal, burgonyapürével szervírozott roston sült libamájszeletek esetében is megmutatkoznak a sós, illetve az édes zamatok a szárnyas java mellett. A barackot kevés vajon sütjük, mézzel karamellizáljuk, majd egy löttyintésnyi fehérborral és konyakkal forraljuk.  Fantasztikus kombinációt alkotnak. Kóstolják meg!

 

(2013-01-28)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics