Libamájpástétom Pálma módra
Egy átlagos étkezés is elegáns lakomává emelhető egy különleges étvágygerjesztő segítségével, a Pálma Étterem magyaros libamájpástétom sült hagymachips-szel, pepperoni paprikával elnevezésű étke különösen alkalmas arra, hogy ezzel a finomsággal tarkítsuk ételsorunkat, ínycsiklandozó falatokat csempésszünk a menünkbe.
Az előételt nem véletlenül nevezik étvágygerjesztőnek. Arra való, hogy tompítsa a maró éhséget, az étvágyat azonban tovább hatványozza. Nem szabad tehát, hogy tömjön, laktasson vagy eltelítsen, ugyanakkor finomnak, ízesnek kell lennie. Az előételnek idomulnia kell a választott ételsorhoz, létjogosultsága pedig az egészség szempontjából is indokolt, előhangolja gyomrunkat a főfogásnak.
Magyaros libamájpástétom sült hagymachips-szel, pepperoni paprikával - így tálalják a Pálma Étteremben.
a magyar hungarikum | borzos hagymachips | csípős pepperoni |
Vegyük sorra az alapanyagokat:
Magyarország egyik legízletesebb, legtradicionálisabb gasztronómiai terméke, a libamáj világhírnévre tett szert, az alábbi részletek mind mind ezt bizonyítják:
… Franciaországban fogyasztott libamáj kétharmada Magyarországról származik…,
… Magyarország a világ elsőszámú libatenyésztője…,
… André Daguin, Michelin-csillagos séf szerint "nincs jobb dolog a libamájnál"…,
…1800 tonnás éves eredménnyel Magyarország a világtermelés 80%-át adja a hízott libamájnak…
Magyaros libamájpástétom sült hagymachips-szel, pepperoni paprikával |
A szeletelt, sózott, lisztbe forgatott, s forró olajban kisütött hagymachips színesíti, izgalmassá teszi a libamájpástétomot, s nem utolsó sorban dekorálja is azt.
A paprikának nevezett növények megjelenésükben alig térnek el, viszont a termésük színében, alakjában, méretében és az erősségük terén nagyon változatos. Nem minden a méret! Pepperoni paprikának (olasz fűszerpaprika) van édes és csípős, illetve piros és zöld változata. Színbeli különbség a szedés időpontjától függ. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele.
S ha már fűszerek, milyen zöldnövények passzolnak egy jóízű pástétomhoz:
Babérlevél | Gyömbér | Majoranna |
Szerecsendió-virág | Oregánó | Rozmaring |
Bazsalikom | Zsálya | Fehér bors |
A zöldfűszerek igen jó hatásúak az emésztésre, az anyagcserére, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt emelik a főzelékek tápértékét. Íz- és színhatásukkal elindítják az emésztőnedvek kiválasztását, étvágygerjesztők, fokozzák az étkezés élvezetét. A zöldfűszerek a korszerű, egészséges táplálkozás fontos részét képezik. Fogyasszák egészséggel!
A Pálma Étterem étvágygerjesztői: |
Saláták, előételek | |
---|---|
Házi padlizsánkrém lilahagymával, paradicsommal, pitával | 1090.- |
Pálma klubszendvics (csirkemell, bacon, saláták, hasábburgonya) | 1490.- |
Fűszeres csirkeszárnyak chiliszósszal | 1490.- |
Rántott halfilé burgonya chips-szel, friss salátával, ezer sziget öntettel | 1490.- |
Cézár saláta sült jércemelldarabokkal | 1590.- |
Joghurtos tonhalsaláta (Paradicsom, uborka, olívabogyó, tonhal, tojás, friss saláta) | 1590.- |
Török csirkesaláta (paradicsom, uborka, paprika, sült padlizsán, főtt tojás, csirkemell, török fűszeres kefíröntet) |
1690.- |
Grillezett házi gomolya wokban sült zöldségekkel | 1690.- |
Parmezános csirkefalatok joghurtos friss salátával | 1850.- |
Cézár saláta sült lazacfalatokkal | 1990.- |
Magyaros libamájpástétom sült hagymachips-szel, pepperoni paprikával |
2090.- |
Tatárbeefsteak lilahagymával (150g) | 2190.- |
-eSBé-
(2012-03-05)