Kiszáradás ellen...
Gondolt már arra, hogy mi történik, ha csukott fülekre talál a naponta ismételgetett felhívás: igyon eleget!
Kiszárad! Kókadozik, mint a virág! Bőre ráncosodik, ájulás környékezi, esetleg el is ájul, például… Az emberi szervezet 60-70%-a víz, az agyban ez az arány körülbelül 85%-os! Szakemberek kiszámították, hogy ha a test víztartalmának 1/10-ét elveszítjük, már egy kis séta is gondot jelenthet.
Igyon az egészségéért!
A megfelelő mennyiségű fogyadékra azért van szükségünk, hogy létfontoságú szerveink el tudják látni feladatukat. Víz hiányában felborul a szervezet egyensúlyi állapota, zavar keletkezik valamennyi szervünk működésében. A kiszáradás korai szakaszában esetleg az ajak kiszáradása, szomjúságérzet a jellemző tünet. A vízhiány fokozódásával a tünetek is felerősödhetnek: görcsös érzés a karokban, lábakban, gyorsabb pulzus, besüppedt szemek, könnyezés nélküli sírás.
Mit és mennyit igyunk, hogy ne száradjunk ki?
A folyadékbevitellel ásványi anyagokkal is ellátjuk szervezetünket és ez legalább olyan fontos, mint a vitaminok pótlása egészségünk megőrzése érdekében.
Az elismert – hatóság által ásványvíznek minősített – ásványvíz egyik lényeges kritériuma az, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni az ivóvíztől. A különbözőség megnyilvánul az ásványvíz magasabb ásványianyag tartalmában, az eredendő tisztaságában is. Az ásványvíz olyan különleges élelmiszer, ami több ezer éve a föld mélyében folyik, teljesen érintetlen. Palackozás előtt nem is szabad semmit sem változtatni természetes összetételén, egyedül a vas- és mangántartalmát szüntetik meg, főként esztétikai okokból, mert a vas barna elszíneződést okoz az üveg falán. Tehát az ásványvíz semmiféle idegen anyagot nem tartalmaz, semmiféle mesterséges kezelésnek nem vetik alá, ezért íze is azért jobb, mint a csapvíznek.
Egy szénsavmentes ásványvíz annál lágyabb, annál semlegesebb, minél kevesebb benne az ásványi anyag, és annál karakteresebb, minél több benne az oldott összetevő.
Mérsékelt (500-1500mg/l) ásványianyag-tartalmú vizek ivóvízként való fogyasztás szempontjából a legjobb vizek. Közepes (1000-1500 mg/) ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása is előnyös, korlátlanul fogyasztható. Jelentős (1500-3000 mg/l) ásványianyag-tartalmú vizek napi nagy mennyiségű fogyasztását korlátozni kell. |
A napi szükséges mennyiség tekintetében számos ajánlás van, függ a testfelépítéstől, a fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől, de befolyásoló tényező a napközben elfogyasztott egyéb étel és ital mennyisége is. A lényeg, hogy ne várjuk meg a szomjúság érzetet, folyamatosan lássuk el folyadékkal a szervezetünket!
Régi Vigadó
|
Belga Étterem
|
|
(2012-08-27)