Rózsavízzel átitatva…
A keleti édességek hallatán sokaknak az ajkakat összetapasztó desszertek, másoknak a „mikor ehetek újra” érzés ugrik be. Így ez a kijelentés feltételezi, hogy majd’ mindenki kóstolta már a távoli vidékek desszertjeit. És lássuk be, mi mással is lehetne legtöbbünket a legkönnyebben elcsábítni, mint éppen édességekkel. A gasztronómián keresztül a legközvetlenebb módon ízlelhetjük meg egy-egy nép kultúráját, életvitelét. Fedezzük fel hát India debreceni „nagykövetének”, a Kashmír Étteremnek a Gulab Jamun finomságát.
Az indiaiak édességtárházában zöld, sárga, rózsaszín nyalánkságok sorakoznak diófélékkel megszórva arany és ezüstlevélkékbe csomagolva, akár egy ékszerdobozban a drágakövek. Látványra gyönyörűek, ízre izgalmasak, hordozzák a lágyságot, a selymességet, a finomságot, fogyasztásukkal elvarázsolnak bennünket, kaput nyitva a felfedezés egy más világába.
A nyalánkságok elkészítése sajátos hagyományokon alapul: többnyire rizsből, tejtermékekből, friss gyümölcsből állnak, többféle esszenciával (vanília, rózsa, ananász, mandula) „fűszerezve”, a kardamom és a sáfrány mellett. A süteményeket leheletvékony, ehető ezüst-, és aranylapocskákkal (varak) díszítik elsősorban fesztivál és ünnepnapokon. Ezeket a kis finomságokat az indiaiak szenvedélyesen szeretik, jeles alkalmakkor buzgón ízlelik.
A Kashmír Étterem India egyik legnépszerűbb édességét az indiai kezek által formált, bő olajban kisütött gulab jamunt mutatja be, a tejes-karamellás édes golyót rózsavízzel tálalva, ami tökéletesen kielégíti az édes íz utáni vágyat, igazi kalandot adva a nyugati ízvilághoz szokott ember számára.
(2013-08-18)
-eSBé-