Tésztavariációk a Pálma Étteremben

A tészta több tekintetben verhetetlen: laktat, ízletes, felmelegít. Az átmeneti időjárás szeszélyes mivoltát remekül kompenzálja varázslatos szószokkal és feltétekkel megbolondítva, elcsavarva ifjú és korosodó kedvelői fejét.  Mindemellett, ha gyorsan szüksége van energiára mi más lehet a betevő, mint a tányér öblében gőzölgő tészta? A Pálma étterem kínálatában az olasztól a távol-keleti klasszikus fogásokig talál ínnyére valót.

 

Megvan az oka annak, hogy a tésztaételek oly népszerűek: ízletesek, táplálóak és bámulatosan sokoldalúak. Fogyaszthatók ebédre, vacsorára, párosíthatók más értékes alapanyagokkal például szárnyassal, hallal, tenger gyümölcseivel, pazar ízélményt nyújtanak isteni mártásokkal.

 

Mindazon felül, hogy ízbimbóinkat elvarázsolják, szervezetünket is ellátják vitaminokkal és ásványi anyagokkal és kicsattanó energiát biztosító szénhidráttal. A Pálmában durum tésztát használnak. „A durumtészta teljes őrlésű gabonából készül, tojás, só és tartósítószer hozzáadása nélkül. E tésztát lassabban emésztjük meg, mint a többi szénhidrátban bővelkedő élelmiszert, ezért éhségérzet is később jelentkezik, valamint az izmokat energiával látja el. Fogyókúrázóknak és sportolóknak kifejezetten ajánlott ez az étel.” – részletezi Kövér Sándor, az Étterem séfje.

 

Étlapjuk választékában a klasszikus olasz spaghetti carbonara-t, valamint a másik legismertebb, penne all’arrabbiata-t is megtaláljuk. Az utóbbi jelentése mérges, ezzel is utalva a fogás csípősségére.

„A szicíliai spaghetti pesztós csirkemell darabokkal fogás valójában pesztós zöldséges tészta. A pesto szó jelentése mozsár, a pesto, mint szósz a pestare igéből származik, mely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal. A Pálma szósza bazsalikomból, fenyőmagból, fokhagymából, parmezán sajtból és olívaolajból áll.” – részletezi Sándor.

 

Penne all' arrabbiata

 

Cajun fűszerkeverékkel ízesítenek egy másik tésztafogást. A cajun ételek jellegzetes amerikai ízvilágot jelölnek: a Louisiana állambeli francia bevándorlók konyháját. Sándor ételében a kakkukfű aromája emelkedik ki, mutat harmóniát a szárított paradicsommal, zöldborsóval, gombával, simul össze a tejszínnel.

 

Olasz, majd amerikai zamatok után irány Indonézia! Az ország konyhájára a könyező vidékek voltak a legnagyobb befolyással, így megtalálhatók az indiai, kínai, közel-keleti, valamint az európai konyha elemei is. A Pálma Séfje a Bami Goreng ételét, a tojásos, sült thai tésztát zölségekkel, csirkével, és garnélával dúsítja, és a névadó bami goreng fűszerkeverékkel szórja meg.

 

A tésztaválaszték utolsó fogása a Kacsamájas penne. „A kacsamáj fel van sütve, zsírjába egy kis tejszínt öntünk, parmezán sajtot reszelünk. Az utóbbiban forgatjuk át a frissen kifőtt penne tésztát, majd a szárnyas máj mellé még csirkemell falatokat teszünk a tetejére.” – ismerteti az elkészítését a séf.

 

Legközelebb válasszon Ön is egy tésztaételt, mert könnyen meglehet, hogy elcsábítja, csak úgy, mint a történelem nagyjait. Ciceró például az olajos lepényekért rajongott, VIII. Károly francia király a vajas makarónit szerette, de Thomas Jefferson is bolondult a tésztákért.

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics