heti recept

 

Minden karácsony előtt előveszem Orgoványi Ede cukrászmester receptje alapján "lefordított" leírásomat, és ez alapján készítem el a család 8 rúd beigli adagját. Nekem nagyon bevált!

 

Hozzávalók

(8 rúdhoz:)

Tészta:

Töltelék:

A jó beiglinél több a töltelék, mint a tészta,

20 dkg tésztához - kb. egy rúd -,

25 dkg töltelékkel számolhatunk.

2 kg liszt

40 dkg zsír

45 dkg margarin

20 dkg porcukor

4 tojássárgája

4 dkg élesztő

2 kávéskanál só

5 dl tej.

Diós:

1 kg dúrvára tört dió 

40 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

5 dkg mazsola

3 cl rum

1 dl tej

Mákos:

1 kg őrölt mák

40 dkg porcukor

2 citrom reszelt héja

5 dkg mazsola

3 cl rum

2 db alma

 

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk. A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, élesztővel, majd a tojássárgáját, tejet, sót, porcukrot hozzáadva jól összegyúrjuk. 

Nyolc részre osztjuk a tésztát. (Egy cipó kb. 45 dkg). 30 percig pihentetjük.

Téglalap alakúra kinyújtjuk, rászórjuk a tölteléket, tetejét meglocsoljuk a rummal és a tejjel. (A mákosat még reszelt almával is "szaftosítjuk".) A tészta két szélét 1 cm vastagságban behajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon közte. 

A rudak tetejét tojássárgájával (nincs az anyaghányadban!) lekenjük, majd nem meleg helyen 1 órát pihentetjük. 

Ez idő alatt kissé megkel, de ezt ne siettessük!

Másnap reggelig tegyük a rudakat hűtőbe. Amikor elővesszük, ismét kenjük le, de ezúttal a tojás fehérjével.

Megvárjuk, míg a fehérje megszárad rajta. A tészta oldalát hurkapáécikával több helyen megszurkáljuk (nagyon fontos művelet, ha nincs hely ahol a gőzök eltávozhassanak a tészta szétreped!), majd előmelegített, gőzmentes, meleg (180 fokos) sütőben kb. 25 percig sütjük.

Ha kivettük, még forrón a tepsiben fordítsuk fel a rudakat, így hagyjuk 10-15 percig állni, ezzel érjük el, hogy az egyes rétegek később nem válnak el egymástól.

 

 

-gombóta-

(2011-12-19)

 

 

 

korábbi receptek

Archívum

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics