heti recept
Minden karácsony előtt előveszem Orgoványi Ede cukrászmester receptje alapján "lefordított" leírásomat, és ez alapján készítem el a család 8 rúd beigli adagját. Nekem nagyon bevált! |
Hozzávalók (8 rúdhoz:) |
||
Tészta: |
Töltelék: A jó beiglinél több a töltelék, mint a tészta, 20 dkg tésztához - kb. egy rúd -, 25 dkg töltelékkel számolhatunk. |
|
2 kg liszt 40 dkg zsír 45 dkg margarin 20 dkg porcukor 4 tojássárgája 4 dkg élesztő 2 kávéskanál só 5 dl tej. |
Diós: 1 kg dúrvára tört dió 40 dkg porcukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg mazsola 3 cl rum 1 dl tej |
Mákos: 1 kg őrölt mák 40 dkg porcukor 2 citrom reszelt héja 5 dkg mazsola 3 cl rum 2 db alma |
Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk. A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, élesztővel, majd a tojássárgáját, tejet, sót, porcukrot hozzáadva jól összegyúrjuk. Nyolc részre osztjuk a tésztát. (Egy cipó kb. 45 dkg). 30 percig pihentetjük. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rászórjuk a tölteléket, tetejét meglocsoljuk a rummal és a tejjel. (A mákosat még reszelt almával is "szaftosítjuk".) A tészta két szélét 1 cm vastagságban behajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon közte. A rudak tetejét tojássárgájával (nincs az anyaghányadban!) lekenjük, majd nem meleg helyen 1 órát pihentetjük. Ez idő alatt kissé megkel, de ezt ne siettessük!
Másnap reggelig tegyük a rudakat hűtőbe. Amikor elővesszük, ismét kenjük le, de ezúttal a Megvárjuk, míg a fehérje megszárad rajta. A tészta oldalát hurkapáécikával több helyen megszurkáljuk (nagyon fontos művelet, ha nincs hely ahol a gőzök eltávozhassanak a tészta szétreped!), majd előmelegített, gőzmentes, meleg (180 fokos) sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha kivettük, még forrón a tepsiben fordítsuk fel a rudakat, így hagyjuk 10-15 percig állni, ezzel érjük el, hogy az egyes rétegek később nem válnak el egymástól. |
-gombóta-
(2011-12-19)
korábbi receptek
- Ha karácsony, akkor halászlé!
- Lapcsánka spárgából kapris-narancsos majonézzel
- Füstölt vörös tonhal polentapirítóssal, sült céklával, rukkolával