heti recept

 

Füstölt vörös tonhal polentapirítóssal, sült céklával, rukkolával

Flatcat Gabi receptje

 

A polentapirítós közepes szemcseméretű kukoricadarából készült (amit a puliszka elkészítséshez használunk),de lehet egészen finom szemcséjű darából is, hogy valóban a polenta nevet érdemelje ki.  A főzésnél  1:5 arányban használjuk a darát és a vizet, ahogy a Szakácsok könyvében áll, így mindig tökéletes állagú lesz a puliszkánk.

 

 

2 adag
    polenta (8 darab nagyobb háromszöghöz):

    10 dkg kukoricadara
    5 dl víz
    1 kk só
    3 dkg vaj
    cékla:
    2 közepes gumó cékla (30 dkg)
    2 fej salotta (6-7 dkg)
    1 ek olívaolaj
    4 ek balzsamecet
    a szendvicshez még szükséges:
    10 dkg füstölt, vörös tonhal
    3-4 marék rukkola
    3-4 ek  pisztáciaolaj (hidegen sajtolt)



A vizet felforraltam a sóval, hozzáadtam a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg a dara megpuhult, és az összes vizet felvette. Elkevertem benne a vajat, majd egy sütőpapírral borított deszkára kentem nagyjából fél centis vastagságban, szépen egyenletesen.

Miután kihűt és megdermedt (órákkal előre is el lehet eddig a pontig készíteni), nagyobb háromszögekre vágtam fel, majd vastag aljú teflon serpenyőben további zsiradék nélkül mindkét oldalán megsütöttem.

A céklát meghámoztam, fél centis kockákra vágtam, a salottát meghámoztam, nagyon apróra felkockáztam.

Lehetőleg teflon serpenyőben az olívaolajon kis láng fölött megsütöttem a hagymát, majd hozzáadtam a céklát is, és addig sütöttem együtt, gyakran kavargatva, amíg a cékla levet nem eresztett. Hozzáadtam a balzsamecetet, majd fedő alatt, továbbra is igen kis lángon puhára pároltam. Amikor a cékla megpuhult, fedő nélkül addig sütöttem, amíg a maradék nedvesség is elillant alóla. (az egyetlen oka egyébként, amiért  így sütöttem a sütőben való sütés helyett az az, hogy így sokkal hamarabb készül el)

A rukkolát meglocsoltam és összeforgattam a pisztácia olajjal, majd rárétegeztem egy polenta háromszögre. Erre került egy adag cékla, majd némi apróra tépkedett tonhal, a tetejére pedig ismét egy sült puliszka pirítós.

 

 

 

 

korábbi receptek

Archívum

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics