heti recept
Füstölt vörös tonhal polentapirítóssal, sült céklával, rukkolával
A polentapirítós közepes szemcseméretű kukoricadarából készült (amit a puliszka elkészítséshez használunk),de lehet egészen finom szemcséjű darából is, hogy valóban a polenta nevet érdemelje ki. A főzésnél 1:5 arányban használjuk a darát és a vizet, ahogy a Szakácsok könyvében áll, így mindig tökéletes állagú lesz a puliszkánk.
2 adag
polenta (8 darab nagyobb háromszöghöz):
10 dkg kukoricadara
5 dl víz
1 kk só
3 dkg vaj
cékla:
2 közepes gumó cékla (30 dkg)
2 fej salotta (6-7 dkg)
1 ek olívaolaj
4 ek balzsamecet
a szendvicshez még szükséges:
10 dkg füstölt, vörös tonhal
3-4 marék rukkola
3-4 ek pisztáciaolaj (hidegen sajtolt)
A vizet felforraltam a sóval, hozzáadtam a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg a dara megpuhult, és az összes vizet felvette. Elkevertem benne a vajat, majd egy sütőpapírral borított deszkára kentem nagyjából fél centis vastagságban, szépen egyenletesen.
Miután kihűt és megdermedt (órákkal előre is el lehet eddig a pontig készíteni), nagyobb háromszögekre vágtam fel, majd vastag aljú teflon serpenyőben további zsiradék nélkül mindkét oldalán megsütöttem.
A céklát meghámoztam, fél centis kockákra vágtam, a salottát meghámoztam, nagyon apróra felkockáztam.
Lehetőleg teflon serpenyőben az olívaolajon kis láng fölött megsütöttem a hagymát, majd hozzáadtam a céklát is, és addig sütöttem együtt, gyakran kavargatva, amíg a cékla levet nem eresztett. Hozzáadtam a balzsamecetet, majd fedő alatt, továbbra is igen kis lángon puhára pároltam. Amikor a cékla megpuhult, fedő nélkül addig sütöttem, amíg a maradék nedvesség is elillant alóla. (az egyetlen oka egyébként, amiért így sütöttem a sütőben való sütés helyett az az, hogy így sokkal hamarabb készül el)
A rukkolát meglocsoltam és összeforgattam a pisztácia olajjal, majd rárétegeztem egy polenta háromszögre. Erre került egy adag cékla, majd némi apróra tépkedett tonhal, a tetejére pedig ismét egy sült puliszka pirítós.