heti recept
Lapcsánka spárgából kapris-narancsos majonézzel
Kicsit macerásan hangzik, de az az igazság, hogy ez is készen van majdnem fél óra alatt, még a házi kapris majonézzel együtt is. Egy-két szelet sült csirkemellel pedig komplett főétkezés, mert ki tudja miért, de nekem ez illik hozzá a legjobban. És még ezzel együtt is fél órán belül vagyunk. Hétköznapokon, este hét után, apró gyermek mellet az ilyesmi nagyon praktikus tud lenni.
Hozzávalók 2-3 főre:
3/4 köteg spárga (37,5 dkg)
35 dkg újkrumpli
3 dkg finomliszt
napraforgó vagy szőlőmagolaj
2 tojássárgája
1,5-2 dl napraforgó vagy szőlőmagolaj
3 ek kapribogyó
1 ek fehérborecet (Tokaji Borecet Manufaktúra muskotályos borecet)
2 ek narancslé
1/2 narancs finomra reszelt héja
2 tk nádcukor
só
A krumplit megtisztítom, finomra reszelem. A spárgát elpattintom, és a felső részét, ami nem fás (ez a zsenge zöld spárgánál szinte az egész szárat jelenti), azt késes robotgépben felszecskázom. A spárgát elkeverem a krumplival, sózom, hozzákeverem a lisztet, és sütés előtt 15 percig pihentetem.
A majonézhez a tojások sárgájához adom a borecetet, a narancs levét, a cukrot és sót, majd folyamatos habverővel való keverés mellett cseppenként, később, ha kezd összeállni vékony sugárban öntöm hozzá az olajat, annyit, amennyit felvesz. Végül hozzákeverem a narancs finomra reszelt héját és az átöblített, lecsepegtetett, durvára aprított kaprit is.
A lapcsánka tésztáját átkeverem, majd felhevített, vastag aljú, kiolajozott serpenyőben evőkanálnyi adagokat szedek, a kanál hátával elegyengetem a masszát nagyjából centi vastagra, és mérsékelt láng felett mindkét oldalán aranyszínűre sütöm.
A majonézzel tálalom. Magában is megállja a helyét, de kiváló natúr hús mellé köretnek is.
korábbi receptek
- Ha karácsony, akkor halászlé!
- Diós-mákos beigli
- Füstölt vörös tonhal polentapirítóssal, sült céklával, rukkolával