Felmelegíti és ünnepi hangulatba hozza...
Az olykor dermesztő hideg ellenére a télnek is meg van a maga varázsa. A fehérbe öltözött táj, az adventi gyertyák lobogó lángja és a karácsonyi hangulat egybeolvad a testünket, lelkünket melegen ölelgető forralt borral. A hideg és sötét elleni védekezésül ösztönösen nyúlunk egy pohár forró ital után. S mi deríthet minket jobb kedvre a karácsonyi vásárlás, hógolyózás közben, a sült kolbász mellé, mint egy csodás, meleg, fűszeresen illatozó bor?
Mindenkinek meg van az egyedi, utánozhatatlan forralt bor receptje, csakúgy, mint a debreceni éttermeknek. Cseppjeiben benne van a hagyomány, a tájanként eltérő szokások, a szakácsok szájíze, de mindegyik ital hozzávalója a bor, és a forróság. Ezentúl mi kerül még bele? Számos fűszer, cukor gyümölcs, azok levele, magja, héja.
Ezt az alkoholos téli italt a világ legtöbb pontján ismerik, és előszeretettel fogyasztják különösen karácsony környékén.
A tökéletes forralt bor megalkotásának lényeges szempontja a kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes boralap. A fajta kiválasztásának csak az ízlés szab határt. Ritkán, de készül fehérborból, de sokkal jellemzőbb a vörösbor használata, ezen belül is a testesebb, akár robosztus, karcos vörösborokat tartják a legalkalmasabbnak e célra. A fűszereket általában a borral együtt hevítik fel, nem túl nagy lángon, de alternatív módszer lehet, hogy a fűszereket vízben főzzik meg, esszenciát létrehozva, s ezt keverik össze a melegített borral. Fontos szabály, hogy nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé! Az elkészült ital hígítható vízzel vagy teával, erősíthető brandyvel, vodkával.
A gyümölcsök közül a legfontosabb a narancshéj, emellett sok recept használ citromhéjat és persze a fűszerek garmadáját: fahéjrúd, szegfűszeg, vaníliarúd, kardamom, ánizs, gyömbér, szerecsendió, sőt, akár babérlevél.
|
|
||
|
|
||
|
|
Így az ünnepi felhajtás előtt, és közben nincs is jobb program, mint betérni a Debreceni Éttermek egyikébe egy jó forralt bort kortyolgatni. Tegye meg, mert az éttermek titkos recepjeit nem sikerült megszerznünk, így Önöknek kell kóstolni...
(2012-12-10)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Ünnepi menü, rendelésre is
- Melengető hangulat a pohárból – forralt bor, grog és forró csoki
- Sokféle szakácskönyv van, a vásárláskor érdemes odafigyelni a részletekre
- Ünnepi vacsora villámgyorsan
- Vidéki ízek városi asztalokra
- A gőzölgő feketétől a forró fehérig – avagy hogyan vészeljük át a telet a Melange Kávéházzal
- Disznótor a Paripa Csárdában