Melengető hangulat a pohárból – forralt bor, grog és forró csoki

Napok kérdése, s talán megérkezik a tél, a tőle elvárható faggyal, hóval, és a hideggel karöltve a tüzes italok igazi szezonja is. A zimankós hónapoknak legalább olyan fontos alapkelléke a forralt bor, grog, és a forró csoki, mint a nyári hőségnek a hűsítő italok. És ha még a kiszemelt egy cseppnyi alkoholos befolyással is bír, egyszerűen pazar! A Leroy Café-ban mindenki vágya teljesül, aki testet, lelket, kézfejeket melengető erősítőre vágyik.

 

Idézze fel, milyen érzés, mikor a torkán lefolyó ’izzó’ folyadék valósággal bejárja teste minden pontját. Azért érezzük ezt a kellemes érzést, mert ezek az italok felgyorsítják a véráramot, energiát öntve belénk.  A tél és az izgalmasan nyelvet perzselő italok meghitt kapcsolatának tárgyát képező isteni nedűkről Berényi Julcsival beszélgettem.

 

A nagy klasszikus hazánkban, a forralt bor. „A Leroy-ban is előszeretettel választják, melyhez minden bizonnyal a hagyományok is hozzájárulnak. Története a római korhoz nyúlik vissza, amikoris nagy mennyiségben itták, viszont hiányzott a tartósításhoz szükséges technológia, így az ital gyakran megromlott, megsavanyodott. Rossz ízét fűszerezéssel tompították, mézet, szerecsendiót, koriandert, szegfűszeget, fahéjat használtak ízesítőként. Az ital fogyasztásának szokása az Osztrák-Magyar Monarchia idején újra fellángolt, különösen a téli hónapokban.

Általában vörösbort használunk, de fehérből, akár roséból is kiváló forralt bor készíthető, de csakis minőségi alapanyagból. Én többek közt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezek és a megszokottól eltérően narancsszeletekre öntve tálalom az italt. Amennyiben egy vállalkozó kedvű vendégünk fehér borral kóstolná meg, borssal, babérlevéllel alkotnék neki egy, egyáltalán nem megszokott változatot. „ – részletezi Julcsi.

 

Cuban grog

 

De van ám élet a forralt boron túl is! Akik egy kicsit ütősebb, magasabb alkoholtartalmú átmelegítőre vágynának, azoknak a grog lesz az italuk. A rum alapú grogot a tengerészeknek köszönhetjük, akik ezzel tartósították ívóvízkészletüket, hogy bele ne poshadjon a hordóba. Majd rájöttek arra is, hogyha citromot is facsarnak bele, akkor ellenállóbá válnak a betegségekkel szemben.

„Minél többet és gyakrabban fogyasztották a tengerészek, annál bátrabban bántak a fűszerekkel is, csakúgy, mint mi. Víz helyett fekete teát használunk és kínálatunkban nemcsak fehér rum, de vodka alapú grog is megtalálható. Azért ideálisak ezek a fő összetevők, mert viszonylag semleges ízűek, mellettük merészen lehet bánni a fűszerekkel. Ami az elkészítést illeti először az alkoholt a citromlével, fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal - házi baracklekvár, szirupok, gyümölcsök - összekeverem, majd ráöntöm a teát.„ – mondja a pultos.

 

Winter evening

 

A tél örök sztárja, a forró csokoládé. De nem a sima csoki! Kifejezetten jól áll neki a narancs, karamella, vanília, dió, kókusz vagy szinte bármilyen aroma, mely szívünkhöz közel áll! S a sor még nincs befejezve, mert egy kupica alkohollal és egy-két pikáns fűszerrel örökre elcsábít a hagyományosan hölgyek kedvencévé titulált édesség.

„A most elkészített forró csokit vodkával és chili paprikával bolondítom meg. Először az alkoholt és a pikáns fűszert adom össze, míg elkészül a selymes alapital, majd a szürt szeszt beleöntöm. Tejszínhabbal és piros paprikával díszítem.” – meséli Julcsi.

 

Forró csoki vodkával és chilivel

 

A téli italok jellegzetes vonása, hogy az évszakhoz illő, valamint az édességekben megtalálható fűszerekkel pompás folyadékok varázsolhatók, ellenállhatatlan ízekkel és illatokkal. Ne hagyják ki!

 

-eSBé-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics