Makréla a Kávéházban

A mediterrán ételek megszállottjaként, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer igazi mediterrán halételt fogok, enni egy kávéházban. Persze ez már nem az a kávéház, mint egykoron. Az Egyetem sugárúti Melange kávéház modern és hamisítatlan kozmopolita komplexum, ahol a régi idők szocreál szórakozóhelyére már semmi nem emlékeztet. Merem állítani, hogy a Melange, Debrecen legtrendibb bulizós helye.

 

Az ízléses, visszafogott külső döbbenetes belsőt rejt. A hangulat magával ragadó, a minőségi bútorok és a jól átgondolt design egyből sejteti, hogy a legmagasabb igényeket is kielégítő, nem mindennapi helyen járunk. Már a terasz is önmagáért beszél: a forgalom zaját átlátszó üvegtáblákkal zárták ki, a székeken puha, meleg takaró gondoskodik arról, hogy még a csípősebb őszi estéket is kinn tölthessük.

A teraszról beljebb lépve, hatalmas, futurisztikus bárpult fogadja a betérőt, amit még körbefutni is elég lenne. Mindenesetre az biztos, hogy többfős társaságok is kényelmesen elférnek körülötte. Aki mégsem a bárpultnál szeretne helyet foglalni vagy a koktélozás mellett enni is szeretne, azt a kényelmes, fotelszerű székekkel körbevett asztalok várják. Igen, enni is lehet, méghozzá igencsak bő választékból. Nem is tudom létezik-e olyan nagyigényű gourman, aki ne találna itt valami kedvére valót. A nemzetközi konyhák ételeinek széles választéka szerepel az étlapon, de ha csak egy kis rágcsálnivalóra vágyunk a koktélunk mellé, akkor is bőven van miből válogatni.

 

 

A felszolgáló készséggel ismertette a gasztronómiai érdeklődésemnek megfelelő ételeket. Mindent tudott a különféle fogásokról, akár egy belevaló szakács. Merészet gondoltam, és halat rendeltem. Nem pangasiust, pontyot, pisztrángot, fogast vagy harcsát, hanem a rendkívül egészséges makrélát kértem. A makréla igen karakteres ízű hal, csak a hideg tengerekben él, a szív és érrendszer egészsége szempontjából igen fontos omega-3 zsírsavakban gazdag, olajos húsú hal. Ám a makréla sokszor próbára teszi a séfeket, szakács a talpán, aki igazán jól készíti ezt a halat. A Melange séfjéről azonban már nagyon sok jót hallottam és az étlap összeállítása is tükrözi nemzetközi jártasságát, így bátran, kétségek nélkül vártam a fogást.

 

 

Bizton állítom, nem csalódtam. A felszolgáló szemet gyönyörködtető ételt tálal elém. A hal úgy volt szervírozva, ahogy azt a felsőkategóriás gourmet éttermekben látni, és bár nem szeretném untatni az olvasót, de az ételt muszáj szakmailag is ecsetelnem. Először is, hibátlan és szemmel láthatóan friss halacskából készült, méghozzá igen professzionális bontási technikával. A makrélát felülről, azaz a hátán bontotta meg a séf és úgy vette ki a gerincét, hogy szálka egyáltalán nem volt benne, a hal pedig egyben maradt. De ez még semmi! Még meg is töltötte, fokhagymásan párolt spenóttal és krémes feta sajttal. Már ránézésre is Görögországban éreztem magam, hát még az íze miatt…

 

 

Derék séfünk ráadásul rukkolás-cukkinis paradicsom szószt is csempészett a töltött makréla alá és jófajta jázmin rizsből sem volt hiány. A szemem legeltetése után nekiláttam. A gondosan szervírozott halkéssel minden gond nélkül optimális darabokat tudtam lefejteni a makréláról, egy kis fetás spenótot raktam még a villára és…hmmm, na ez az az íz, amit nem lehet leírni!

Bátran ajánlom a Melange kávéházat a legkifinomultabb ízlésű vendégeknek is, akár egy hétköznapi menüről, akár egy komoly üzleti vacsoráról legyen szó, mert elegáns környezetben, kitűnő, választékos konyhával várja a vendégeket.

 

(2012-10-10)

Írta és a képeket készítette: -M&B-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics