Utazzunk délre…

Csempésszen mediterrán hangulatot mindennapjaiba! Hűvös nappalok, korán sötétedő délutánok…, jönnek a „nem szeretem napok”. Pedig milyen jó lenne ha bőrünkön érezhetnénk még a nap simogató sugarait, vagy a Földközi-tengerben lógathatnánk lábunkat. Ezt már nemigen tehetjük meg, de gyomrunkat kényeztethetjük mediterrán ételekkel a Pálma Étteremben!

 

 

A mediterrán, - jellegű fogások nemcsak hasznosak szervezetünk számára, hanem finomak, sőt tetszetősek is, magukon viselik a Földközi-tengerrel határos országok gasztronómiai hagyományait és kultúráját. Ételeiben sok azonos alapanyagot találunk, de az egyes országok hagyományai mégis teljesen különböző ételkülönlegességeket eredményeznek. A sokszínű kulturális és etniakai háttér, a speciális vallási szokások, a gazdaság és az agrártermelés számos eltérése ellenére a mediterrán étrendneknek vannak általános jellemzői: sok zöldég és gyümölcs, húsfélékből a hal és baromfi preferálása, az ételek elkészítése oliva olajjal.

 

 

A Pálma Étteremben vannak autentikus fogások, de a különböző népek konyhája, ízei, fűszerei jól megférnek egy tányéron. Az olasz, francia és a görög konyha jegyeit több étel „morzsáiban” nyelvünkön találhatjuk házasítva más nemzet ételével.

 

Itt van például a Sült Hekk toscan kenyérsalátával, fokhagymás majonézzel. Aligha létezik kishazánkban ember, akinek a hekkhez nem fűződik valami nyári emléke. „A hekket mindenki ismeri, a finom halhoz a Pálmában kenyeres zöldségsalátát kínálunk. Olasz kenyér van paradicsommal, fokhagymával, olivabogyóval serpenyőben felsütve és rukkola salátával keverve” – mondja Kövér Sándor séf.

 

 

Az olasz konyhát rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi. A tenger adományai, tészták, az elmaradhatatlan oliva olaj, rengeteg fűszer, pizza összefoglalni néhány sorban lehetlen, és az ehhez párosuló olasz „életfilozófia”! Az olaszok szeretnek enni, szenvedéllyel készítik a változatos fogásokat.

 

Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. „A legjobb minőségű, Barilla tésztákat használjuk Éttermünkben, többek között a Penne all' arrabbiata penne tészta, csípős paradicsommártás, parmezánsajt fogáshoz is” – tájékoztat a séf.

 

A kedvelt tésztát, összefoglaló néven pasztának hívják. A tésztát mindenféle formában és méretben használják az olaszok.

 

„Én állítottam össze az olaszos, francia ízeket is magában hordozó ételt a Kacsamájas penne parmezán sajtmártással, sült jércemell darabokkal. Szintén olasz és francia zamatok fedezhetők fel a Roston sült jércemell grillezett mozzarellával, pancettával wokban sült zöldségekkel, burgonyaropogóssal és fokhagymás pesztós majonézzel fogásban is.” – közli Sándor.

 

 

A pesto , vagy „pesto alla genovese” a genovai konyha egyik jellegzetes összetevője, A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. A panchetta magyarul leginkább a szalonna és a bacon keveréke.

 

 „Kimondottan görög étel a Görög csirkemell mézzel grillezett fetával rozmaringos pirított burgonyával és tzatzikis friss salátával, pitával.” A görög tzatziki hagyományosan étvágygerjesztő, de a görög csirkemellnek nagyszerű kísérője a krémes mártás és igazán pompás a méz és a feta markánsan sós zamatának párosítása az ételben.

 

A görög ételek alapja nagyrészt friss alapanyagokból áll: friss zöldségek és gyümölcsök, frissen fogott halak, ízletes olivabogyók, jó minőségű húsok, oliva olajon sütve.

A görög húsfogyasztásra a marha- és a birkahús a jellemző. A húsok számtalan elkészítési formáját űzik, leginkább oregánot, bazsalikomot használva, de közkedvelt az olajbogyó, koriander, kömény is, melyekkel az ízek megszámlálhatatlan variációját produkálják. Salátáik nemcsak köretként vagy dekorációként, de önálló fogásként is megállják helyüket.

 

Kóstolják meg a mediterrán ízeket, érezzék a zamatokat, és ha egy pillanatra becsukják a szemüket még az is meglehet, hogy egy pillanatra egy tengerpartra, vagy egy kedves utcába tudják magukat elröpíteni.

 

(2012-09-17)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics