Izgalmas nyári frissítők a Csokonai Étterem teraszán
Mit igyon a kánikulában, ha már az ásványvizet megunta? A variációk számának csak a képzelet szab gátat, viszont tegyük a kezünket a szívünkre, hányan ötletelünk otthon? Szerencsére a Csokonai Étterem munkatársai megtették ezt helyettünk, kikísérletezték a hozzávalók arányát, kombinációját. Poharunkba kevernek gyümölcsöt, tejet, pezsgőt, bort, kávét, hogy napközben vagy este a zamatos ital felüdülést hozzon számunkra.
Klasszikustól a fantáziadús italokig
Nincs is jobb dolog, mint a tikkasztó melegben nagyokat kortyolni a jéghideg frissítőnkből, de hogyan készülnek a belváros szívében, a Csokonai Étteremben a jóízű és egészséges üdítők, melyekben biztos, hogy senki nem fog csalódni? Zöld Edina osztotta meg velem: „Tartósító anyagoktól mentes házi készítésű szörpjeinket ásványvízzel, citrommal és friss mentával keverjük. A limonádé a szörphöz képest gyümölcsösebb, ugyanis citrom és narancsdarabokat törünk meg a pohár alján, szörppel, cukorsziruppal tesszük gazdagabbá, majd ásványvízzel öntjük fel, jégkockákkal hűtjük tovább, mentalevelekkel díszítjük. A választék széles: kínálunk natúr, bodza, menta, csipke, som ízűeket, továbbá málnásat, epreset, ribizliset is, mely limokba azonos gyümölcsöket préselünk. Télen is népszerűek ezek a zamatos italok, de nyáron különösen sokan válaszják akár egy-egy ebédhez, vacsorához, esküvőre vagy családi összejövetel alkalmával. Sőt, olyan is előfordult, hogy vodkát, gint vagy pálinkát kértek bele.”
Zöld Edina és Dózsa Viktória
Limonádék, szörpök sorakozó
A tejes italok kedvelőinek Edina a shaket és a turmixot ajánlja. A laktató és tartalmas, már-már desszert számba sorolható finomságok banán, eper, almás, csokoládés ízben csábítanak. A turmixok tejben, míg a shakek inkább gyümölcsökben bővelkednek. A jeges kávét fogyasztók pedig újult erővel folytathatják napjukat a fagylaltos édesség után.
Jeges kávé
Alkoholos felüdülés
Hiába a fenomenális kreációk, a vendégek a klasszikus koktélokat részesítik előnyben. A Mojito, Pina colada ezek közül is nemcsak a legismertebbek, a legtöbben is ezekért az italokért vannak oda, legalábbis a Csokonai Étteremben. Az italkeverékek között vannak „ütősebbek”, úgymint a kétfajta alkoholt tartalmazó Margarita, a csodás látványt nyújtó kávés csoda, vagy a cola és a fehér rum találkozásából született Cuba Libre.
Mojito
Nemcsak különleges alkalmakra kiváló választás a pezsgő koktél, a mindennapokat is érdemes ünnepélyessé tenni egy pohár gyümölcsös, buborékos borral. A Testarossa-hoz eper, a Kir Royal-hoz ribizli szörpöt és díszítést adnak.
Pina Colada
A Hungarikumok Gyüjteményének egyik nyári kedvence a fröccs, a fülledt napokon hűsít, és az emésztést is elősegíti. Tette ezt Jedlik Ányossal is, aki állítólag gyomor problémái miatt csak vízzel hígított bort tudott fogyasztani, természetesen az általa feltalált szódavízgyártás eredményével. A fröccs szót egyébként Vörösmarty Mihálynak köszönhetjük, aki a „Spritzer” elnevezést túl németesnek találta. Ennyi kis kitérő után, nézzük, hogy a Csokonaiban mely borok a legnépszerűbbek az ital elkészítéséhez. Edina tapasztalata alapján a Bujdosó Pincészet fehér házasítása, muskotálya, Vylyan kakas és a Szekszádi rozé bizonyult kedveltnek.
Hűtse le, vagy dobja fel magát a Csokonai Étterem trendi teraszán!
-eSBé-
Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Csúcsmárkákkal mixelnek a Melangeban
- Füstön érett sonka, kolbász...
- Hörpintsenek, frissüljenek a Gardában
- Építve, keverve, shakerben – így készülnek a Melange koktéljai
- Makréla a Kávéházban
- Új étlap, új itallap. Ön mikor próbálja ki?
- Hűs pára, koktélok és Pálma – mi kell még?
- Hétfő elleni orvosság