Sztrapacska, a szlovák étel a Régi Posta Étteremben
Ami a magyaroknak a pörkölt, a szlovákoknak a sztrapacska. Amit mi, magyarok sztrapacskának gondolunk, az nem más, mint bryndzové halušky-nak nevezett étel, azaz juhtúrós galuska. Galuska, nokedli, csipetke – e három szó szinoníma avagy sem, írják meg nekünk – itthon lisztből készül, burgonya nélkül. No de, a hegyvidéken a burgonya az 1700-as években olyannyira elterjedt, hogy a liszthez egyre gyakrabban és egyre nagyobb arányban adtak reszelt nyers krumplit. Ez a szokás délebbre, a kedvezőbb adottságú mezőgazdasági területeken, ahol több liszt akadt, nem alakult ki. Ezért a Felvidéken kétféle halušky ismert: a hegyvidéki burgonyás és a síkvidéki burgonya nélküli. A Régi Posta Étterem a burgonyást tálalja!
A „mi” sztrapacskánk, ami a megjelenését illeti, borzas, kócos (szlovákul strapatý) étel. Amikor a galuskatészta a forró vízbe ér, akkor kisebb-nagyobb kinövésekkel szilárdul meg. A jó galuskát egy deszka széléről késsel szaggatják le, így alakja sokkal szabálytalanabb, mint a reszelőszerű galuskaszaggatókkal készülőké. Ami nem hiányozhat róla az a brindza, azaz az erjesztett juhtúróból készített tejtermék. Ez viszont Erdélyből származik, erdélyi román pásztorok találmánya, a brindza is román szó. Eredetileg úgy készült, hogy a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték.
Az ősidőkben oly becsben tartották a kaprot, hogy adófizetőeszközként a pénz helyettesítette. |
|
A galuska belesimul a juhtúró, tejföl, kapor trióba, majd találkoznak a szalonnával. |
A juhtúrót tejföllel is szokták lazítani, gazdagítani, a krémesebb állag eléréséért, s az igazat megvallva, tejfösen jobban lecsúszik az ember torkán. A galuska és túró egyvelegét ropogósra pirított füstölt szalonna ékesíti, megbolondítva egy kis zöldfűszerrel, ami leggyakrabban kapor, mint a Régi Posta Étteremben is. Ezt a szlovák eredetű laktató ételt sokan szeretik, köretként, de akár önállóan is kiváló, frissen főzve, szaggatva.
Jómagam egyszer készítettem sztrapacskát, az Erdélyből érkező juhtúróhoz kerestem receptet. A végeredmény finom lett, kétségtelen, de elkészítése felért egy kisebb fajta edzéssel. A krumplireszelés és a galuskaszaggatással járó maszatolás kedvemet szegte, de csak az én konyhámban, máséban, más által előállított sztrapacskának csak szurkolni tudok. Többek közt, ezért is próbálja ki Ön is a Régi Posta Étterem juhtúrós sztrapacskáját, csak 850 Ft-ért!
Frissen főzve, szaggatva | |
---|---|
Juhtúrós sztrapacska | 850 Ft.- |
Szalonnás, kolbászos pásztortarhonya | 550 Ft.- |
Káposztás tészta frissen borsolva |
450 Ft.- |
(2012-03-12)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Cigányzene a Régi Postában
- Dobogós ételek a Régi Posta Étteremben
- Húsmentes övezet
- Fröccsözzünk
- Három évtizede szívvel-lélekkel a pályán
- Klasszikus és üdítő
- Pálinkás jó reggelt mindenkinek!
- Boldog Nőnapot!
- Hol dohányozzak? A debreceni éttermek üzletvezetői megmondják
hozzászólások:
Etus Varga - 2012-11-24 23:34:03
Hozzávalók: szalonnát kisütni, leszürni, -kevés zsírját a kifőtt nokedlira tenni-, juhtúró tej-
fölel elkeverve, a tetejét a kisült szalonna darabkákat.
Jó étvágyat!