Fröccsözzünk

Magyar föld különleges termésének és egy magyar ember tehetségének köszönhetően a nyár egyik üditő itala a fröccs. A két hozzávaló önállóan is közel áll szívünkhöz, szívesen fogyasztjuk, de így együtt az elmúlt néhány évben már le is került a mellőzött italok listájáról.

Mitől fröccs a fröccs? A kiváló minőségű bortól és a széndioxid tartalmú szódától, merthogy az utóbbi adja meg az igazi bukéját, tölti meg élettel az italt.

 

A fröccsnek komoly hagyományai vannak, számos 19. századi irodalomban találunk utalásokat a bor és víz helyes arányaival kapcsolatban, Hamvas Béla csak arra figyelmeztet, hogy a víz jó legyen, szénsavtartalma harmonikus keveréket adjon. Vörösmarty „Fóti dal” című verse a jó bor élvezetét örökítette meg. S hogy e fóti bor mitől oly gyöngyöző? Ehhez bizony egészen a Fáy-szőlőbirtokig kell elmennünk, pontosabban annak pincéjébe. Ott ugyanis 1842. október 5-én Fáy András szüreti kóstolásra hívta Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz mesterséges készítőjének magyar feltalálója is. A szódavizet pedig stílusosan a magával hozott találmányából - a szódásüvegből - fröccsentette ki. Így készítette el a házigazda és a vendégek elképedésére a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Jedlik, németesen, „spriccernek” nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett, kérdezte is a tudóst: „Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!”, és azzal ajkához emelte a szódavízzel dúsított bort.  „Így mégiscsak könnyebb, s ízét sem veszti el" - mondta szerényen a fröccsentő varázspalack feltalálója, akinek gyomra ugyanis nem bírta tisztán a bort, s ennek okán vízzel volt kénytelen azt elegyíteni. Ám a vízzel hígított bor a szódával ellentétben elveszíti kellemes bukéját.

 

 

Miután áttekintettük a fenti történetet, amit mellesleg illik tudnunk, különösen a fröccs-rajonóknak, nézzük meg, hogy a Régi Posta Étterem munkatársai itallapjukról mely borokat ajánlják e frissítõ hatású, savanykás elegy hozzávalójának.

 

A jó bornak is kell a cégér, úgy a fröccsnek is kijár a minőségi alapanyag. A Régi Postában a Szent Isván Korona borait részesítik előnyben a zamatos, fehér Etyek-Budai Chardonnay-t, a ropogós zöldalmára és tavaszi virágokra emlékeztető Olaszrizlinget, az üde Irsai Olivért.

 

 

A tökéletes fröccsbor zamatos, nem túl savas, reduktív eljárással készített nedű – mondják a fröccs „szakértők”. Lényege pedig a keverési arányban ragadható meg, melyet a szomj mértéke és a vendég egyénisége befolyásol.

Hazánkba többféle típus alakult ki, a népszerű változatokat természetesen a Régi Postában is kérhetik, de a fröccs maga a végtelen kísérletezés, felfedezés rajongóik számára.

Hódolói a piros gyümölcsöket idéző Cabernet Sauvignon Roséval is tesztelhetik, a vállalkozó kedvűek akár a Szekszárdi Merlot bársonyos ízét is dúsíthatják szódával.

 

(2013-06-27)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics