Csütörtökön Zs menü a Viktóriában
Kéthetente csütörtökön a szokásos törzsgárda mellett a Zs menü rajongóit is megtalálhatjuk a Viktória Étteremben, ahol az üzletvezető szívélyes fogadtatása minden gondunkat elfeledteti. Amint barátnőm társaságában belépek az étterembe, az üzletvezető az asztalhoz kísér, és már kérdezi is: "Isztok egy bambit a Zs menü mellé?" Mosolyogva helyeslünk, és bár -munkaidőben is- egy hideg habos sörnek örülnénk a legjobban, rendelünk egy pohár szódát, legalább a buborékélmény legyen meg. A Zs annyit takar, hogy zsidó. A menü pedig, hogy hagymás tojáskrém eszméletlen puha kaláccsal, marhahúsleves maceszgombóccal, valamint sólet füstölt libamellel.
A gyors kiszolgálásnak köszönhetően, már jön is az első fogás: mennyeien krémes hagymás-tojáskrém, ami a zsidó ünnepek egyik étele. Puha, mákkal megszórt kaláccsal tálalják, ami tökéletesen illik a szinte édes tojáskrémhez. Próbálunk lassan enni, hogy ne tűnjünk mohónak, de annyira szeretjük ezt az ételt, hogy olykor egy-egy pillanatra egészen megfeledkezünk a körülöttünk lévő világról.
A következő fogás egy hatalmas leveses tálban érkezik, amiben aranyló húsleves libeg roppanós zöldségekkel: répával, kelbimbóval, karfiollal, brokkolival. A tál alját is felkavarva két nagy darab, omlós marhahúsra bukkanunk és jókora maceszgombócokra. A maceszgombóc pászkából készült levesbetét, melynek receptje roppant egyszerű: 1 tojást összegyúrunk 1 evőkanál libazsírral, 2 evőkanál vízzel, és annyi törött pászkával,hogy jó sűrű masszát kapjunk. Csipet sóval, feketeborssal, gyömbérrel, fél csokor petrezselyemmel ízesítjük, majd félretesszük egy órára. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd a forró levesben, fedő alatt kifőzzük. Eredete az egyiptomi kivonulástól származik. Amikor a fáraó úgy döntött a 10. csapás után, hogy a zsidókat elengedi, gyorsan kellett cselekedni, és útnak indulni, mielőtt a fáraó meggondolja magát, így idő hiányában gyors, kovász nélküli kenyeret készítettek. Erre az eseményre emlékezünk minden évben a Peszach ünnepén, amit a kereszténység Húsvétként ünnepel.
A harmadik fogás a zsidók kedvelt szombati étele, a sólet. Szombaton a munka tilalma miatt főzni sem lehet, ezért a sólet nyersanyagát már pénteken összeállítják, és a kemencében vagy sütőben mintegy 12 órán át "érlelik". A hosszú főzési időnek köszönhetően az ízek tökéletesen összeérnek. A Viktória Étteremben füstölt libamellel és főtt tojással tálalják.
A Zs menü nekünk már nemcsak az ételeket jelenti, hanem összetett fogalommá vált: az önfeledt jókedv és a kulináris hedonizmusunk egyik megnyilvánulását jelenti, mindezt egy olyan étteremben, ahol tudjuk, hogy mindenkit, fiatalokat és idősebbeket ugyanazzal a szeretettel és mosollyal fogadnak.
A KÖVETKEZŐ ZS menü: November 24. December 8. |
Tekintse meg a Viktória Étterem étlapját!