Karöltve az évszakokkal

Mi a közös a következő zöldségekben, gyümölcsökben? Cseresznye, görögdinnye, kajszibarack, kapor, karalábé, nyári alma, meggy, saláta, őszibarack, paprika, paradicsom, sárgabarack, szilva, uborka, hagyma, zeller, borsó.

Nyári idénynövények! Érzi a nyár kicsattanóan érett, zamatos ízeit, és illatait?  Érezze nyelve hegyén, mert az ezerféle színben pompázó növények fedezhetik téli vitamin igényének nagy részét!

 

De mi a helyzet a főzéssel, mit jelent egy háziasszony számára a szezonális főzés? Nyűg avagy a kreativitás megnyilvánulása a tányéron?

A szezonális táplálkozás azt jelenti, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket akkor kell fogyasztanunk, amikor érnek és szedhetők, így több tápanyag és vitamin jut szervezetünkbe. Ez a változatosság csodás lenne, ha a piacon órákig válogathatnánk, vagy a kertben átszellemülten nevelgethetnénk a „zöldeket”.

 

De térjünk vissza a kérdésekhez! Válaszként hadd idézzem a GfK Hungária legfrissebb kutatási eredményét: „Az étellel szembeni elvárások egyik legfontosabbja, hogy hamar elkészüljön.”

Az elkészülési idő, az étel kiötlésétől a konyha rendbetételéig eltelt időt kell érteni – legalábbis az én értelmezésem szerint. Lássuk be, hogy ez nem kevés idő, még akkor sem, ha az áhított ételötletet egy gasztroblogger adja, a szupermarket bevásárlólistát állít össze, a gyerek a zöldséget vágja, a férj mosogat. Idilli, de hány háztartásban van ez így?

 

Újabb kutatási eredménnyel kell előállnom: „A magyar főző emberek közel kétharmadában él a gondolat, hogy a főzés összehozza a családot, de közben nemhogy nem főznek együtt, de a családok fele nem is eszik együtt.” Különösen jellemző ez hétköznap, ilyenkor a főzést minél rövidebb idő alatt és minél kevesebb munkával szeretnék megúszni. Nem csoda tehát, ha a dolgozó nők a főzést csak kötelességnek élik meg.

 

Friss szezonális növényekkel készítve...

 

 

Pálma Étterem

Twister saláta  (csirkemell, koktélrák,

paradicsom, uborka, kaliforniai paprika,

koktélszósz, zöldsaláták, spirálburgonya)

Barabás Étterem

Baconos szűzérme vargányaraguval, roston sült kerti finomságokkal   

 

Belga Étterem

Füstölt csülök rántva - fűszeres lilahagymás tejföllel és korong burgonyával

 

Garda Pizzéria és Étterem

Roston sült süllőfilé padlizsános, cukkinisspagettivel, friss salátával

 

John Bull Pub

Őszibarack krémleves vanília fagylalttal

 

Paripa Csárda

Baconos bélszín fűszeres burgonyával,

mozzarellás padlizsánnal

 

Régi Posta Étterem

Füstölt tarja szeletek lilahagymás juhtúróval pirítva, lepcsánkára halmozva

 

Semann Étterem

Roston sült fogasfilé fűszeres pirított gombával, kapros, tejszínes rákraguban forralva, petrezselymes, vajas burgonyával

 

Viktória Étterem

Királyrákfarok burgonyafészekben,

grillezett zöldségparádéval,

petrezselymes citrommártással

 

Régi Vigadó

Lazac steak háromborsos

sajtmártással, fokhagymás cukkinis

pennével, málnaecetes zöld salátával

 

Nem akarok cinikus lenni, de ez van. Jönnek a félkész termékek, vagy időnként megengedünk magunknak egy éttermi fogást!?

 

A Debreceni Éttermek vendéglátóhelyei előszeretettel használnak idénynövényeket, a menüben többségben vannak azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyeknek szezonja van, és természetesen az étlapon szereplő szezonális növények is frissek. A szakácsok olyan konyhatechnikai eljárással készítik el az ételeket, mellyel minél több hatóanyag és vitamin megőrzésére van lehetőség. Párolnak, grilleznek..., hogy Önök minél egészségesebben étkezhessenek étteremben is!

 

Forrás: GfK Hungaria Piackutató

 

(2012-07-23)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics