Karöltve az évszakokkal
Mi a közös a következő zöldségekben, gyümölcsökben? Cseresznye, görögdinnye, kajszibarack, kapor, karalábé, nyári alma, meggy, saláta, őszibarack, paprika, paradicsom, sárgabarack, szilva, uborka, hagyma, zeller, borsó.
Nyári idénynövények! Érzi a nyár kicsattanóan érett, zamatos ízeit, és illatait? Érezze nyelve hegyén, mert az ezerféle színben pompázó növények fedezhetik téli vitamin igényének nagy részét!
De mi a helyzet a főzéssel, mit jelent egy háziasszony számára a szezonális főzés? Nyűg avagy a kreativitás megnyilvánulása a tányéron?
A szezonális táplálkozás azt jelenti, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket akkor kell fogyasztanunk, amikor érnek és szedhetők, így több tápanyag és vitamin jut szervezetünkbe. Ez a változatosság csodás lenne, ha a piacon órákig válogathatnánk, vagy a kertben átszellemülten nevelgethetnénk a „zöldeket”.
De térjünk vissza a kérdésekhez! Válaszként hadd idézzem a GfK Hungária legfrissebb kutatási eredményét: „Az étellel szembeni elvárások egyik legfontosabbja, hogy hamar elkészüljön.”
Az elkészülési idő, az étel kiötlésétől a konyha rendbetételéig eltelt időt kell érteni – legalábbis az én értelmezésem szerint. Lássuk be, hogy ez nem kevés idő, még akkor sem, ha az áhított ételötletet egy gasztroblogger adja, a szupermarket bevásárlólistát állít össze, a gyerek a zöldséget vágja, a férj mosogat. Idilli, de hány háztartásban van ez így?
Újabb kutatási eredménnyel kell előállnom: „A magyar főző emberek közel kétharmadában él a gondolat, hogy a főzés összehozza a családot, de közben nemhogy nem főznek együtt, de a családok fele nem is eszik együtt.” Különösen jellemző ez hétköznap, ilyenkor a főzést minél rövidebb idő alatt és minél kevesebb munkával szeretnék megúszni. Nem csoda tehát, ha a dolgozó nők a főzést csak kötelességnek élik meg.
Friss szezonális növényekkel készítve...
|
|
Pálma Étterem Twister saláta (csirkemell, koktélrák, paradicsom, uborka, kaliforniai paprika, koktélszósz, zöldsaláták, spirálburgonya) |
Barabás Étterem Baconos szűzérme vargányaraguval, roston sült kerti finomságokkal
Belga Étterem Füstölt csülök rántva - fűszeres lilahagymás tejföllel és korong burgonyával
Garda Pizzéria és Étterem Roston sült süllőfilé padlizsános, cukkinisspagettivel, friss salátával
John Bull Pub Őszibarack krémleves vanília fagylalttal |
Paripa Csárda Baconos bélszín fűszeres burgonyával, mozzarellás padlizsánnal
Régi Posta Étterem Füstölt tarja szeletek lilahagymás juhtúróval pirítva, lepcsánkára halmozva
Semann Étterem Roston sült fogasfilé fűszeres pirított gombával, kapros, tejszínes rákraguban forralva, petrezselymes, vajas burgonyával
Viktória Étterem Királyrákfarok burgonyafészekben, grillezett zöldségparádéval, petrezselymes citrommártással |
Régi Vigadó Lazac steak háromborsos sajtmártással, fokhagymás cukkinis pennével, málnaecetes zöld salátával |
Nem akarok cinikus lenni, de ez van. Jönnek a félkész termékek, vagy időnként megengedünk magunknak egy éttermi fogást!?
A Debreceni Éttermek vendéglátóhelyei előszeretettel használnak idénynövényeket, a menüben többségben vannak azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyeknek szezonja van, és természetesen az étlapon szereplő szezonális növények is frissek. A szakácsok olyan konyhatechnikai eljárással készítik el az ételeket, mellyel minél több hatóanyag és vitamin megőrzésére van lehetőség. Párolnak, grilleznek..., hogy Önök minél egészségesebben étkezhessenek étteremben is!
Forrás: GfK Hungaria Piackutató
(2012-07-23)
-eSBé-