A piacról frissen a Garda konyhájába
Nyáron egy szakács számára a piac valóságos kincsesbánya. Mire a szakács bejárja az egész piacot, nem csak kellemes fizikai fáradtságot érez, hanem a látottak beindítják gondolatainak szárnyalását, mialatt alaposan szemrevételezi a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Ilyenkor könnyen jön a gondolat: Mi készüljön az egészséges, nyers áruból?
A jó konyha egyik elengedhetetlen feltétele a minőségi alapanyag – ez már szinte közhelynek számít, de kifogástalan állapotú zöldség és gyümölcs birtoklásában csak akkor lehetünk biztosak, ha saját kezűleg gyűjtjük be őket. Így tesz Drabik László is, heti 2-3 alkalommal válogat a piacon. Szinte minden fellelhető terméknek a „kosarában” kell landolnia, hiszen Debrecen legnagyobb étlapjával várja vendégeit a Garda Étteremben. Ha ez még nem lenne eléggé összetett feladat, a Gardában az egészséges napi menüre is gondot fordítanak.
Kérdésemre, hogy milyen friss áru kerül a kosárba, a séf-tulajdonos hosszasan sorol, szinte megállás nélkül mondja mit, miből, hogyan készítenek.
„A meleg időre való tekintettel gyakran főzünk gyümölcsleveseket, általában kétféle gyümölcsből, mostanában krémlevesként szolgáljuk fel, magtalanul. A gyümölcsleveseknek is sokféle változata van, csak úgy mint a levesbetéteknek, fantázia kérdése: csokireszelékkel, tejszínhabbal, mentalevél dísszel…
Hideg gyümölcsleves |
Vegetáriánus tál (rántott sajt, brokkoli párizsiasan, roston sült cukkini, padlizsán, hasábburgonyával) |
A spárgával például Németországban tanultam meg dolgozni, felülről lefelé kell megtisztítani. Forrásban lévő vízben dobjuk, melybe előtte szórunk sót, borsot, cukrot, gyömbért, vajat, citromlevet csorgatunk bele. A zöld spárgához egy kis szódabikarbónát adunk, ezáltal színe és íze mégjobban érvényesül. A fehér spárgát 12 percig kell főzni – kicsivel több ideig, mint a fehéret -, s olyan lesz mint a nyíl, nem hajlik jobbra, balra. Szakácsfantázia, hogy mihez kínálják a spárgát, láttam már sertéshez, marhához, szárnyashoz, én legszívesebben halhoz és szűzérméhez adom.
Étlapon és étlapon kívül is, tehát menüben is jól lehet játszani a a cukkinivel, karfiollal, brokkolival, csillagtökkel, padlizsánnal is. Kemencében sült pizzagerezddel kínáljuk a karfiolkrémet – amíg a vendég az étlapról választott fogásra vár -, de rántva vagy párizsi bundában is megállják a helyüket. A cukkinit és a paradicsomot is előszeretettel használom raguba, az úritököt tejszínnel, répával is ízletesnek találom. A paradicsomot is számtalan módon el lehet készíteni: tudjuk tölteni, grillezni, bruschettára halmozni.
A grillezett gyümölcsöknek igazán különleges ízük van, amikor a gyümölcscukor karamellizálódik…, egészen más, mint a nyers gyümölcs zamata. A rizst, sült krumplit váltjuk ki grillezett banánnal, naranccsal, ananásszal illetve minden szóba jöhető gyümölccsel.
Nyáron a húshoz nagyon gyakran „csak” vajban párolt, grillezett zöldségeket adunk. Olaj nélkül pirítjuk a bébirépát, kukoricát, padlizsánt, uborkát legfeljebb egy pici vajat adunk hozá, az íze kedvéért. Az üde, friss ízek megtartása végett a saláta mixből a majonézt is elhagyjuk. Az étlapon is sok friss saláta körettel társított ételünk van….”
A szezon zöldségek és gyümölcsök változatos elkészítésével új ízek tálalására nyílik mód, ami a húsos fogásokban is megnyilvánulhat, megnyilvánul. „Szépen, lassan lehet fejleszteni az étkezési kultúránkat, apró léptekben csempészük a vendég elé a gasztronómiai trendeket. A magyaros ételeket ugyan nem lehet a dobogó legfelső szintjéről letaszítani – ami nem is baj -, de szerencsére például a halételek egyre nagyobb fogyásáról tudok beszámolni. A pincérek és én magam is az újdonságok kipróbálására ösztönzöm a vendégeket. Egyébként egyik kedvenc alapanyagom a bélszín mellett a hal. „
László szerencsének mondhatja magát, mert azt tesz fel az étlapra amit csak akar, persze üzleti szempontokat, a vendégek visszajelzéseit, és kollegáinak észrevételeit figyelembe véve…
De mégiscsak Övé az utolsó szó.
(2012-08-24)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- A tavasz ihlette - szezonális ételek a Gardában
- Ön már lefoglalta?
- A tél kincsei az étlapon
- Teázni mindig jó! – Szenvedélyből született teák a Gardában
- Hörpintsenek, frissüljenek a Gardában
- Saj(á)tos üzletvezetői szemlélet
- Hagyjuk el a megszokott köretet – cseréljük le vagy együnk helyette salátát
- Kanálban a "piros energiabomba"
- Pizzát a Gardától
- Garda-hangulat péntek esténként