Szamósza, mi van a táskában?

A szamósza India egyik legkedveltebb csemegéje. A háromszögletű tésztabatyu fűszeres zöldséges vagy húsos tölteléket rejt, amelyet bő olajban sütnek ki. Sokféle változatban készítik, a hatalmas ország majd’ minden utcájában és éttermében árusítják.

Mi most a Kashmír Indiai Étteremben kóstoltuk meg, ahol, nem más, mint a tulajdonos, Steve Diwan készítetette el számunka.

 

„A vegetáriánus szamósza az egyik kedvenc ételem, de szívesen fogyasztom birkahússal készítve is. Indiában szinte nem múlhat el nap e előétel és maszala csáj nélkül.” – kezdte Steve.

 

 

A szamósza tésztáját lisztből és olajból állította össze, a kömények családjába tartozó ajwainnal szórta meg, mely kesernyés, a dohányra emlékeztető aromájú fűszer.

A hozzávalókat összedolgozta, és egy nedves ruha alatt pihentette. Ezidő alatt elkészítette a vega tölteléket.

 

 

"A vegetáriánusok Indiában jellemzően burgonyából és zöldborsóból készítik a batyuba valót, de lehet például karfiollal vagy répával is."- mondja a tulajdonos. Így a serpenyőbe került az előbb említett két alapanyag és a képen látható fűszerek: chili, kömény, garam maszala, kurkuma és só.

A dél-ázsiai ország konyhájának egyik lényeges eleme a fantasztikus fűszerek, fűszernövények egyedi alkalmazása. A maszalában lévő összetevők kölcsönhatása adja meg az ételek ízét, színét és rendkívüli aromáját.

 

 

A tésztában - természetes folyamatoknak köszönhetően, élesztő hozzáadása nélkül - buborékok képződtek. A gombocolás, nyújtás és a vágás után a töltésre várt a formázott tölcsér.

 

 

A Kashmír Indiai Étterem az észak-indiai ételeket tálalja, mely konyhát a legjobb pandzsábi és bangladesi szakácsok fejlesztették ki. A debreceni étteremlátogatók a pandzsábi szamószát ízlelhetik meg, ami csak a hajtás módjában különbözik a dél-indiai párjától.

 

 

A távoli ország hétköznapi étkei területenként és közösségenként is sokszínűséget mutatnak. Egy vendéglátóhelynek többféle kínálattal is rendelkeznie kell, hogy kiszolgálhassa a különböző vallási és társadalmi csoportok igényét, miközben az ételek minimum kétfélék: vegetáriánusak és húsosak.

 

 

A húsos ínyencséget Steve bárányból készítette, melyhez otthon rendszeresen maszala csájt fogyasztanak. A sűrű tejes tea kardamonnal, gyömbérrel, de fahéjjal, szegfűszeggel, vagy akár fekete borssal is ízesíthető.

 

 

Végezetül a táskák forró, bő olajban aranybarnára sültek és a szószókkal azt várták, hogy megkóstoljuk őket.


 

(2013-05-23)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics