Szomjoltva laktató

A héten ránktört az elképesztő hőség, s ha valami pozitívat akarok találni benne, akkor az a fogyókúra. Aki reggel hét óra körül ébred, az legszívesebben a reggelit is kihagyná, hogy az ebédről és a vacsoráról ne is beszéljünk. Szervezetünk nem kifejezetten kívánja a szilárd táplálékot, annál inkább a folyadékot, minden mennyiségben, de legalább napi három, négy literrel akár. A 24 órás szükségletet nemcsak vízzel fedezhetjük, választhatunk natur gyömölcslevet, teát, gyümölcslevest, friss zöldségeket, vagy az indiai tradicionális italt, a lassit.

 

Az indiaiak a szent tehenek húsát nem fogyasztják el, de az állat tejéből készült finomságok előkelő helyen szerepelnek táplálkozásukban. Joghurt, sajt, különböző édességek csak szűkszavúan, mert hihetetlenül sokféle tejterméket készítenek belőle, kihasználva előnyeit, úgymint a könnyű emészthetőség, fontos fehérjeforrás a vegetáriánusok számára, hosszabb eltarthatóság.

 

Az ázsiai ország háziasszonyainak többsége saját joghurtot készít, nem egyszerűen hagyják megsavanyodni a tejet, hanem baktériumot is adnak hozzá savanykássá téve azt. A joghurt talán legfinomabb alkalmazása a lassi. A meleg éghajlat asszonyai tudták, hogy ez a sós és édes változatban is kínált hűsítő a tikkasztó hőségben üdítően hat, a sütemény alternatívája lehet, ha az emberfia valami gyümölcsösre vágyik.

 

 

Az édes lassik itthon népszerűbbnek bizonyulnak sós társaiknák, tükrözi ezt a Kashmír Indiai Étterem étlapja. A fő alapanyag, a joghurt mellett rózsavizet, cukorszirupot és érett gyümölcsöket rejtenek a frissítő ínyencségek. A sós változatot a Kashmírban szikla sóként is ismert fekete sóval keverik, igazán különleges ízt kölcsönözve az italnak, megcsillantva füstös aromáját.

 

A lassi Észak-India jellegzetes édessége, ami az indiai éttermek elterjedésével indult világhódító útjára, érkezett meg Debrecenbe is. Érdemes kipróbálni, mert egyszerre itat és laktat, tökéletes választást biztosítva nekünk a forró napokra.

 

Indiai koktélok - Lassik
  0,4l
Édes Lassi (joghurt, cukorszirup, rózsavíz) 550.-
Sós Lassi (joghurt, fekete só, rózsavíz) 550.-
Banán Lassi (joghurt, cukorszirup, banán, rózsavíz) 700.-
Eper Lassi (joghurt, cukorszirup, eper, rózsavíz) 700.-
Mangó Lassi (joghurt, cukorszirup, mangó püré, rózsavíz) 850.-
Eper-banán Lassi (joghurt, cukorszirup, eper, banán, rózsavíz) 850.-
Almás-fahéj Lassi (joghurt, cukorszirup, friss alma, fahéj, rózsavíz) 850.-
Lime-menta Lassi (joghurt, cukorszirup, lime szirup, menta szirup, mentalevél) 850.-
Kókuszos Curacao Lassi (joghurt, cukorszirup, kókusz reszelék, kókusz szirup, curacao szirup) 850.-
Málnás Lassi (joghurt, cukorszirup, málna, rózsavíz) 850.-

 

(2013-06-21)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics