A belga és a flamand konyha remekei
A belga konyha egyesek szerint a francia gasztronómiából gyökerezik, mások szerint az igazi francia konyha – a belga. Ha ebben nem is, abban viszont sokan egyetértenek, hogy a csokoládé, a kagyló és a hasábburgonya hármasát hallva első blikkre Belgium ugrik be. E kis állam jókedvű szerzetesei adták nekünk a világ talán legfinomabb söreit és egyes sajtjait is.
A kozmopolita ország két részre bomlik: Vallóniára és Flamandiára. Az első inkább a franciával rokon, a második a hollandokkal ápol baráti viszonyt, de a belga gasztronómiát a külföldi bevándorlók és leszármazottaik ízlése tovább színesítik. Ennek megfelelően az alapanyagok is nagy változatosságot mutatnak: hal, tenger gyümölcsei, sajt, sör, cikória, sertéshús, vadhús stb.
A Belga Étterem bemutatja
Február 21-től március 6-ig a Belga Étterem bemutatja a belga és a flamand konyha remekeit. Alker Zoltán konyhafőnök ínyenc falatok kóstolására invitálja Önöket.
A belga ételek gyakori hozzávalói a tejszín, a vaj, a sör és a bor is, így természetesen mi is több ételünk elkészítéséhez felhasználjuk ezeket az alapanyagokat.
A provance nyúl levesünk kockázott combhúsból készül. Zöldséges, tejszínes, kakukkfűvel bolondított, igazán finom raguleves.
Tejszínes mártásban fürdőzik, a hat darab hófehér húsú békacomb is, melyeket először vajban elősütünk, zöldségekkel gazdagítunk. Fűszerezett paradicsom kosárba töltött rizs körettel tálalunk.
Szintén fiatal házinyúlból főzzük a ropogós nyúlcomb fogásunkat. Rozmaringos, fehérboros pácban időzik a hús, mielőtt megkapja a füstölt szalonna díszt, ezt követően pirosra pirítjuk, puhára sütjük, káposztás metélttel tálaljuk – részletezte a séf.
A nemzeti különlegességek közé tartozik a kagyló sült krumplival, vagyis a moules-frites, mely annyira népszerű étel, hogy léteznek étteremláncok, ahol csak ezt árulják. A kagylót leggyakrabban fehérboros, fűszeres lében főzik, így párolás során kinyílnak és átveszik az aromát. A kagyló evés titka, hogy nem kell hozzá semmi, mert a kagylóhéjjal kell kicsipegni a többi kagyló húsát, mintegy csipeszként használva. A levét kanállal lehet megenni, vagy kenyérrel kitunkolva is isteni a vajas-fehérboros mártás.
Szarvas bélszínünket félangolosan átsütve kínáljuk, mellé paradicsomomból, padlizsánból és sajtból „épített” tornyot, chili mártást és reszelt csokit adunk – mondta Zoltán.
A csokoládé az egyik édes fogásunkban is jelen van. A belga csoki torta különlegességét a chilis narancsmártás emeli. A kakaóbabból készített édesség mártása kicsit savanykás, picit csípős, enyhén kesernyés ízű – osztotta meg a konyhafőnök.
A világhíres belga csokoládé hívnevét a magas minőségnek köszönheti, a gyártók a hagyományos eljárásokhoz ragaszkodva tiszta kakaóvajból állítják elő. A kifogástalan édességet napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a chocolatier néven ismert mesterek és frissen árulják saját boltjukban.
A belgák az étkezést ezzel a fenséges desszerttel vagy sajttal, valamit sörrel koronázzák meg, mely folyékony kenyérből Önök is választhatnak, hisz a Belga Étterembe készülnek…
(2013-02-18)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Tökéletes páros – kolbász és sör a Belgában
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Helló nyár, helló Garda terasz!
- Egymás szépségének kiemelése - sör-étel párosítások
- Fenséges ízek titkai – bazsalikom és kakukkfű
- Rendeljenek raviolit a Play Pubban
- Hangulatos muzsika a Belga teraszán
- Mulard kacsamell, tequilás bélszínsteak, rizlinges lazacfilé – megújult a Belga étlap
- Három évtizede szívvel-lélekkel a pályán
- A szeretet és szerelem szép napja - február 14.