Tortilla, chili, salsa
Kiránduljunk egyet a mexikói ízek világába. Idegenvezetőnk a Pálma Étterem, mex ételkínálata. Tortilla, burrito, nachos, enchilada, quesadillas, salsa… már ismerjük a szavakat. A Mexikóból származó, az Egyesült Államok közvetítésével világszerte hódító, egyre népszerűbb ételek, növekvő számban néznek velünk szembe a tányérunkról. Aki járt már a Pálmában, az tudja: tüzes ízekre, varázslatos húsos-zöldéges falatokra számíthat. Aki nem, próbálja ki! Kezdje egy tequilával, zárja egy Coronitaval!
A mexikói és tex-mex konyha a tortilla + szósz + hús + zöldség vagy bármimás kombinációkat sokféleképpen tudja nevezni. Járjunk a végére mi micsoda.
A tortilla (torijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik.
A tortilla tésztája eredendően kukoricalisztből készül, viszont ez annyira hajlamos a kiszáradásra, hogy kevés lúgos mésszel főzik össze. Ez gyakorlatot kíván – és meszet a konyhában -, így nem akkora szentségtörés, ha kicsit csalunk, adjunk a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban. A mexikói gasztronómiában a tortillának olyan szerepe van, mint itthon a kenyérnek. Itthon sem süt minden háziasszony kenyeret, úgy Mexikóban sem készít minden család magának tortillát. A kukoricalepényt a háziasszonyok Mexikó piacain szerzik be, húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket.
Hogy végül mi lesz az adott étel neve, attól függ, milyen alakúra hajtogatják a tortilla lepényt.
A tortillából akkor lesz burrito, ha feltekerik. Feltekerik mindenféle finomsággal töltve, úgymint: vörösbabos rizs, jalapenos paprika, avokádó, salsa a tengernyi sokból.
Quesadilla-nak (queso=sajt) hívjuk, ha 2 tortilla lepény közé sajtos tölteléket raknak és megsütik, vagy félbehajtják és addig sütik, amíg a sajt elolvad benne.
Az enchilladas (encsilada), is fel van tekerve, meg van töltve, de meg is sütik szószban. A töltelék általában húsos, babos vagy zöldséges és szinte mindig van benne sajt is.
A nachos (nacsosz), az a kukoricachips, amit mártogatós szószokkal szoktak adni, amolyan snack féle, mindaddig, míg nyakon nem öntik egy jó adag, például chilis csirkével, és Muchos Nachosnak nem nevezik, a tetején bőséges ráolvadt sajttal.
Így készül a Pálma Étteremben a | |
Muchos nachos | Quesadillas |
Jó étvágyat! ¡Que aproveche!
|
Salsa, mondhatnánk hab a tortán, minden szószt salsanak hívnak. Ezzel teszik pikánssá a töltelékeket. A szószok legtöbbje jalaepena paprikából vagy chiliből, avokádóból, hagymából és paradicsomból áll. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöldcitrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.
És amit semmiképp sem lehet kihagyni, az a chili. Népszerűségét mutatja, hogy külön szóval illetik, ha friss, és ha száraz. Van, amelyik olyan erős, hogy nem is érezni a paprikaízt, s van, amelyik csak egy picit csíp, de telt és összetett ízbomba. Ha valakinek van kedve, nézze meg a Scoville skálát (SHU egység), hogy ellenőrízhesse, milyen erős legény paprika fronton. 0-16 millióig számozták fel, a legerősebb paprikánk 8000 SHU, thai chili több, mint 100000 SHU értékű. Elvileg jelenleg a világ legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1000000 SHU erősségű is lehet! Húúú…
A lime-ot, a zöld citromot sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ételbe vagy italba, mindegy, kellemes és frissítő a tüzes chilihez.
MEX | |
---|---|
Zöldséges burrito (tortilla, sajt, vörösbabos rizs, zöldbab, kaliforniai paprika, kukorica, salsa, avokádó) |
1790.- |
Muchos nachos (chilis csirke, jalapenos paprika, avokádó, salsa, sajt, tortilla chips) |
1990.- |
Quesadillas (csirkés-gombás) (tortilla, sajt, gomba, sült csirkemell, jalapenos paprika, avokádó, salsa) |
2150.- |
Enchilada (csirkéből) (tortilla, fűszeres csirkemell, hagyma, paprika, tejföl, sajt, avokádó, salsa) |
2290.- |
Quesadillas (marhahúsos-vörösbabos) (tortilla, fűszeres marharagu, vörösbab, sajt, jalapenos paprika, avokádó, salsa) |
2490.- |
Burrito (tortilla, sajt, babos rizs, fűszeres marhahús, kukorica, tejföl, jalapenos paprika, salsa, avokádó) |
2750.- |
Enchilada (bélszínből) (tortilla, fűszeres bélszíncsíkok, hagyma, paprika, tejföl, sajt, avokádó, salsa) |
3590.- |
A tortillat ezerféle módon szokták a mexikóiak variálni, de a lényeg, hogy mindenhez azt eszik. Mindenhez nagyon sok fűszert és chilit használnak, így az ételek többsége pikáns. A helyiek nagyon szeretik a hasukat, naponta sokkal többször esznek, mint mi. Egy mondás szerint Mexikó egyik fele főz, a másik fele pedig eszik.
(2012-02-15)