A Flaska étlapjáról ajánljuk

Aki járt már a Flaskában, pontosan tudja, hogy a magyaros ízek dominálnak az ételekben. Tisztában voltunk ezzel mi is, de tettünk egy próbát: kiválasztottunk négy olyan fogást az étlapról, ami máshol nem rendelhető, összeállításában pedig a hazai fűszerek és elkészítési módok érvényesülnek. Természetesen nem csalódtunk, mert az ételek első ránézésre ínycsiklandozóak voltak, finomságukra pedig csillagos ötöst adtunk. Előételt, levest és három főételt ajánlunk a figyelmükbe.

 

A hentes pult előtt állva valószínűleg sokan borzonganak meg a nyers marhanyelv látványától. Talán emiatt is utasítják el, pedig érdemes kipróbálni, mert igazán különleges, ráadásul még az elkészítésével sem kell bajlódniuk, mert a Flaskában az előételek között Metéltre vágott főtt-füstölt marhanyelves saláta keverék szerepel zöld dióval. „A saláta keverék fejes salátát, lolló rossot (lila, zöld fodros saláta), rukkolát, répát, uborkát és paradicsomot tartalmaz. Az egészet meglocsoljuk tokaji muskotályos borecettel, erre kerül a füstölt marhanyelv metéltre vágva, valamint a cukorszirupban megpuhult zöld dió, melynek íze semmi mással nem összehasonlítható” – mondta Dudoma Istvánné konyhafőnök, aki már több mint 20 éve dolgozik a vendéglőben.

 

 

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, mely gyenge, ízletes, zöldségekkel összefőzve kiváló ragukhoz, de gyümölcsökkel is jól harmonizál, zöldfűszerekkel pedig kitűnő levesekhez. A Flaskában Tárkonyos savanyú báránylevest kóstoltunk. „A lapockát zöldborsóval és sárgarépakockával dúsítjuk, tejszínes habarással besűrítjük, tárkonnyal, valamint tárkonyecettel ízesítjük és burgonyagombóccal tesszük gazdagabbá, ami főtt burgonya, liszt, tojás, illetve pici só keveréke. Nagyon kedvelt leves ez, szeretik a vendégek.”

 

 

A hízott kacsamáj, vagy zsírmáj mindig is a luxus alapanyagok közé tartozott. Nem a hétköznapi konyha része, hanem az ünnepi vagy elegáns fogások kiegészítője. A kacsamáj a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de jelentős arányban van jelen. „A Kacsamájjal töltött pulykamellet bundázva, burgonyapürével, mézes-tokaji muskotályos borecetes sült körtével kínáljuk. Először a húst készítjük el, amihez a kacsamájat felkockázzuk, hagymával lepirítjuk, zsírjára sütjük, fűszerezzük, majd a kiklopfolt, besózott pulykamellbe töltjük, amit ezek után kipanírozunk és olajban kisütjük. Ezt követően a vajat felolvasztjuk, mézet csorgatunk hozzá, beledobjuk a körtét, meglocsoljuk a mézes-tokaji muskotályos borecettel, és ebben sül meg a gyümölcs. Tálaláskor gusztusosan kettévágjuk a pulykamellet, hogy látszódjon a húsban a töltelék is” – árulta el a receptet a séf.

 

 

A lecsónak most van igazán szezonja. Tipikus magyar étel ez, ami mind színével, mind ízével a Top 10-ben kaphatna helyet a legnépszerűbb hazai fogások listáján. „A Sistergős pecsenye csípős lecsós, fűszeres burgonyakarikákkal ételünkhöz a burgonyatallért olajban kisütjük,  majd serpenyőben összesütjük a hagyományosan elkészített, hagymából, paprikából, paradicsomból álló csípős lecsóval. Közben a sertéskarajt befűszerezzük, felcsíkozzuk, olajban hirtelen megsütjük, és rárakjuk a lecsó tetejére.”

 

 

A marhapofa nem elterjedt alapanyag, pedig sokkal nagyobb lehetőségek vannak benne, mint a lábszárban, ráadásul zselatinosabb, ragacsosabb és omlósabb állagú a másiknál. Mivel kevés étlapon találkozhatunk ezzel, feltétlenül próbálják ki a Vörös boros párolt marhapofát, áfonyás erdei gombás mártással, burgonyaropogóssal és petrezselymes rizs halommal. A húst lehártyázzuk, felszeleteljük, klopfoljuk, szeleteket vágunk belőle, lisztbe forgatjuk és olajban lesütjük. A szaftjában vöröshagymát pirítunk, visszarakjuk bele a húst, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk puhára főni. Vajban vöröshagymát pirítunk, abban a csiperkegombát lepirítjuk, hozzátesszük az erdei gombakeveréket, kicsit a hús levéből, a vörösbort és az áfonyalekvárt. Ízesítjük fűszerekkel, majd jól összefőzzük. Tálalásnál a húst kiszedjük a szaftjából, ráöntjük az erdei gombás keveréket, illetve petrezselymes rizzsel és burgonyakörettel szervírozzuk. Ez nagyon közkedvelt fogás, de ha vendég úgy kívánja, kicserélhetjük a köretet. Tulajdonképpen bármilyen körettel, bármit kérhetnek, amihez megvan az alapanyag, azt elkészítjük, még ha nincs is az étlapon. Van olyan vendégünk, aki 20 éve jár ide omlettet enni, pedig az sem szerepel a kínálatban.”

 

 

Ica néni utolsó mondatai példázzák leginkább azt a vendég centrikus szemléletet, amivel a Flaskában találkozhatunk. Itt valóban mindent megtesznek annak érdekében, hogy az éhesen betérők jóllakottan és maximálisan megelégedve távozzanak. Próbálják ki és kóstolják meg az étlapról javasolt ételeket.

 

(2013-07-24)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics