Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 2. rész

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Kiss Ferenc séf jelentős változást hajtott végre a Csokonai Étterem és Söröző étlapján, a módosítás pedig olyan sok finomság megjelenését eredményezte, hogy két cikkre elegendő tartalmat adott. Akkor az előételek, a levesek és a szárnyas fogások kaptak főszerepet, most a halas ételekről, a sertés- és marhahúsból készült fogásokról írunk, de ki nem hagynánk a mindent megkoronázó desszerteket sem.  

 

„Újdonság nálunk a Pisztráng filé konyakos rákmártással, zöldséges rizzsel. Azért választottuk a konyakot, mert a rákmártáshoz remekül illik, igazán különlegessé teszi. Ez tipikusan olyan étel, amit otthon is elkészíthet a háziasszony, de eszébe se jut a rákmártás, pláne nem a konyak. Szintén új a Sült lazac wok zöldségekkel, kapros tejszínes burgonyával. Jön a nyár, ilyenkor a grillezett zöldség menő, és egy már jól bevált körettel tálaljuk, ami korábban is közkedvelt volt. A burgonyát karikára szeleteljük, bő olajban kisütjük, közben pedig egy erdélyi, karakteres ízű bivalytejfölből - magasabb zsírtartalmú, szinte már vaj, de mégse - készítünk egy alapmártást, amibe kaprot vágunk, és ebbe forgatjuk bele a burgonyát” – részletezte a konyhafőnök.

 

Pisztráng filé konyakos rákmártással, zöldséges rizzsel

 

A Sült csülök, flekken burgonyával, sülthagymával elnevezésű fogásnál a csontos csülköt fűszerkeverékben konfitálják, majd ropogósra sütik. Nagyétkűeknek kifejezetten ajánlott étel ez.

A Görög sajtkrémmel töltött sertéskarajt pékné burgonyával, valamint sült zöldségsalátával találják. A sajtkrém esetében oreganoval fűszerezett fetára gondoljanak, a sült zöldségsalátát pedig úgy képzeljék el, mint egy uborkasalátát, aminek a levébe teszik a friss rozmaringgal megbolondított grillezett zöldséget. Pékné burgonyája a hagyományos módon készül: megsütik a burgonyát, majd a hagymás, paprikás kicsit szaftos lében átforgatják. A görög és a magyar konyha háziasításaként született ez a fogás.

 

 

Sült csülök, flekken burgonyával, sülthagymával

 

„Éttermünkben szeretik a vendégek a marhahúsos ételeket, ezért több újítással találkozhatnak azok, akik innen választanak. A Rántott borjúláb préselve, házi sültburgonyával, remulád mártással tipikus magyar étel. Elkészítését azzal kezdjük, hogy a borjúlábat feltesszük egy nagy fűszeres, hagymás, fokhagymás abároló lébe főni, ami így jól megpuhul. Ezt követően kivesszük belőle a csontot, feltekerjük, majd hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert csak így marad egyben. Ezután felkarikázzuk, panírozzuk. Sok munka van ezzel, emiatt ritkán kerül a családi asztalra. A Marharostélyost fehérboros zöldbors mártásban, libatepertős burgonyapürével, sült házi sonkával kínáljuk. Van egy alapmártásunk, amiben a burgonyát átforgatjuk, és abból az alapmártásból zöldbors, valamint két titkos anyag hozzáadásával, fűszerkeverékkel, mustárral kicsit még pikánsabb mártást kavarunk, amit színesítünk egy tepertős pürével. Igazi húst hússal étel ez, mert egy húsos kolozsvári szalonnát is adunk hozzá. A két említett fogás mellett ajánlom megkóstolni a marhacsíkokat wokban, szójás színes borsos szószban, zöldséges rizzsel. A felcsíkozott húst, tésztába kisütjük, és szójás-borsos szószban megforgatjuk. Kicsit keleties, de pont ettől jellegzetes az íze.”

 

 

Rántott borjúláb préselve, házi sültburgonya, remulád mártás

 

Azok, akik egy finom ebéd után rendszeresen édességre vágynak, egyrészt figyelmesen olvassanak, másrészt, ha a Csokonaiban járnak, feltétlenül kóstoljanak: két új desszerttel bővült a kínálat. A Sajttorta golgota gyümölcsszósszal nyalánkság alapja egy különleges, picit sós ízű amerikai sajt. A torta lapja piskóta keverék, a tejszínes sajtkrémet az édes, erőteljes ízű maraguja szósszal párosították, és az egészet ráadásként édes karamellel húzzák be.

Csokit csokival kedvelőknél elsöprő sikert arat majd a Csokis pite, ami magas kakaótartalmú ét csokival készül, tejszínnel tálalják és szintén karamellel húzzák be, de az előzőhöz képest ezt sóssal, ami a csokival együtt szokatlan, de annál inkább emlékezetes ízvilágot alkot.

 

 

Sajttorta golgota gyümölcsszósszal

 

 

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics