Beatrix kedvencei a Honfoglaló Étteremben

Gondolta volna, hogy Mátyás király konyhájának irányításában is részt vállalt, a személyzet gondosan felépített hierarchiában készítette, tálalta a fenséges étkeket? Reneszánsz uralkodónk rajongott Itáliáért, második feleségével is onnan házasodott. Beatrix hercegnővel számos olasz szakács és cukrász is érkezett hazánkba, mely a magyar konyhára kifinomultságát és választékosságát eredményezte.

A Honfoglaló Étteremben a Királynő ízlését idézték meg.

 

A királyi udvarban szemet gyönyörködtető, mestermívű étkészleteken és evőeszközökkel szolgálták fel a vacsorát a nemes uraknak négyszöglető asztalok mellett. Ízléssel fűszerezett párolt, nyárson és rostélyon sütött falatok kerültek terítékre a különleges édes csemegék és gyümölcsök előtt. A vacsorát szökőkútból folyó vörös és fehérborral átitatott mulatság követett.

 

A Honfoglaló étterem séfje, Nick János Beatrix kedvencei elnevezésű nyári napok kínálatát úgy állította össze, mintha egy vacsora erejéig az újjászületés korába szárnyalnánk vissza, mintha az ételek a 15. században készültek volna, vagy készülhettek volna.

 

 

Nap sütötte ragyogó gyümölcsöket ad augusztus is, természetes, hogy ezeket az egészségtől kicsattanó szezonális finomságokat fogyasszuk. Ezen színes szépségek kerülnek cserépedénybe krémleves formájában, frissítő lé elnevezés alatt.

 

A zöld kerámia tányéron idény zöldségek frissen, roppantósan töltik meg a csészét az érlelt bivalysajt társaságában.  A magyaros fűszerekkel megszórt könnyű ételt a krémes, viszonylag semleges ízű sajtok kedvelőinek ajánlják.

 

Gomolya cipó a főszereplője a változatos zöldekkel társított fogásnak. Lollo rosso, rukkola, galambbegy saláta, csakhogy kiemeljük azokat a zöldségeket, melyeket konyhánkban ritkábban használunk. János a saláta mellé grillezett gomolyát álmodott meg, melynek készítése vidékünkön, az Alföldön vált hagyománnyá. A harapnivalót saját készítésű, friss növényekből előállított fűszerrel hintik meg a tökéletes aromáért.

 

 

Húsokat nem mellőzők kedvére roston jércemellet, kacsamellet, szűz nyársat sütnek a teraszon felállított grill kocsin. A szárnyas javát spárgával házasította a séf, kaukázusi kefír mártással locsolta meg és saláta csokorral egészítette ki. A kombináció laktató, a kissé savanykás tejterméktől hűsítő, igazán kellemes fogás a meleg napokra.

 

 

Több saláta egyvelege a kacsamell szeletek mellett díszelgő rügysaláta: jellegzetes barna vagy zöld színű és karéjos formájú tölgyfa saláta, a dió ízére emlékeztető galambbegy saláta vagy a friss illatú, magas vitamin és ásványi anyag tartalmú rukkola pirított fenyőmaggal ékesítve, málnaecetes öntettel csorgatva kerül a kedves vendég elé, roséra sütött mell szeletekkel.

 

 

A sertés nemes részéből húzták nyársra a tarka borsban fürdetett érmeket, hozzá mindenféle, szinte szárazon grillezett zöldséggel. Ha szeretné feldobni hétköznapi étkezését, akkor a szűz tökéletes választás lesz egy meleg estén a Honfoglaló Étterem teraszán.

 

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics