Capoeira, caipirinha, chutney
"Szomjazni és éhezni nem fog senki, hisz a koktélos pultok és a Barabás étterem jóvoltából kulturált grillterasz várja a vendégeket. A grillezett sárgadinnye, gyümölcsös-húsos saslik, a platnin sütött kukorica és a jókora csirkemell steakek mellé, a dél-amerikai konyha elengedhetetlen velejárója, a csípős szósz is a tányérra kerül. Maga a karneválozás a karib szigetektől érkezett Rióba, gyanítom, hogy a brazil ízvilág sem áll messze, a karibitól. Az ételekre jellemző az édes, egzotikus gyümölcsök, húsokkal, halakkal és tengeri herkentyűkkel való együtt fogyasztása."
Ha a Riói karnevál nem is, de egy jókora adag latin amerikai hangulat költözött, mixerekkel, táncosokkal, zsonglőrökkel, rumbával, salsával a Csapó utcába, ahol egészen augusztus 21-éig tart a karneváli forgatag.
Már az első napokon várakozáson felüli volt az érdeklődés, így még az is előfordulhat, hogy újra át kell rendezni a sétáló övezetet, számolva a nemzeti ünnep közeledtével a városba látogató turistákkal, akik biztosan nem hagyják ki az esti programokat.
Capoeira „szabad csapat” a Fórum előtt |
Földön és levegőben, a Csapó sztríten |
Frissítő italok ritmusra |
Latin amerikai klasszikusok Debrecenben: hús és gyümölcsök a grillen |
Szomjazni és éhezni nem fog senki, hisz a koktélos pultok és a Barabás étterem jóvoltából kulturált grillterasz várja a vendégeket. A grillezett sárgadinnye, gyümölcsös-húsos saslik, a platnin sütött kukorica és a jókora csirkemell steakek mellé, a dél-amerikai konyha elengedhetetlen velejárója, a csípős szósz is a tányérra kerül.
Maga a karneválozás a karib szigetektől érkezett Rióba, gyanítom, hogy a brazil ízvilág sem áll messze, a karibitól. Az ételekre jellemző az édes, egzotikus gyümölcsök, húsokkal, halakkal és tengeri herkentyűkkel való együtt fogyasztása. A piacokon, tereken és a part mentén, kivétel nélkül grilleznek. Nem viszik túlzásba, sózzák, esetleg vastag barbecue szószosan dobják az igen nagy falatokat a rácsra.
A debreceni szakácsok, ráéreztek a feelingre |
A sültekhez chutneyt kínálnak, ami valójában, erősen fűszerezett, darabos gyümölcsökből készített lekvár. A latin változatok, többnyire mangóból és ananászból készülnek, amit édesítenek, és paprikafélékkel teszik rendkívül csípőssé. Köretnek főzőbanánból, maniókából készült kását vagy grillezett kukoricát fogyasztanak.
A vérpezsdítő ritmusok, a tánc, a cukornádpálinkából készült emblematikus koktél, a caipirinha és a füstös illatok mámora épp oly magával ragadó, a debreceni belvárosban, mint egy kis karib szigeten, már csak a tenger hiányzik…
(De hogy az olvasónak ez se hiányozzon, íme néhány kép hSéf karib szigeteki élményeiről:)
- hSéf -
(2011-08-14)
Csemegézzen kedvére a Barabás étterem étlapjáról!
A karneváli hangulatú ajánlata:
Hideg őszibarackleves tejszínhabbal, fahéjjal | 490.- | ||||
Roston libamáj gyömbéres körtével, pirított kaláccsal | 2700.- | ||||
Bazsalikomos-paradicsomos metélt lazackockákkal | 1500.- | ||||
Bundás kalács karamellizált barackkal, vanília fagylalttal | 850.- |
kapcsolódó cikkek
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Süt, krémez, bevon, farag – tortacsodák születnek a Barabásban
- Profi és amatőr fakanálforgatók az Önök ízlésére!
- A csokoládé randevúja borral és málnával a Barabás Étterem tányérján
- Kis Rió a Csapó utcán
- Mesterek és tanítványaik a 11. Debreceni Pulykanapokon
- A szeretet és szerelem szép napja - február 14.
- Magyar hegyek termései a Barabás Étteremben
- Szilveszter a Barabás Étteremben 2012
- Libák lepték el a Debreceni Éttermeket