Libák lepték el a Debreceni Éttermeket
Ezen a héten a libák megkezdték vonulásukat a Debreceni Éttermekbe! Hiszen, tudják „Novemberben, Márton napján liba gágog, ég a kályhán, aki libát nem eszik, egész évben éhezik.” No hát Önöknek semmiképp nem kell éhezni, a kályhát sem kell begyújtani, a gágogó liba hangját sem kell elviselni, mert a Debreceni Étteremekben mindenről gondoskodnak, még az új borról is.
Hallgatta azonban a ludak gágogását, szárnyuk verdesését Márton, mikoris elbújt a lúdólban. 371-ben püspöki kinevezése elleni tiltakozásul bújt a libák közé. A mai Szombathelyen született Márton fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték. 397. november 8-án hunyt el, három nap múlva, november 11-én Tours-ban temették el.
Paripa Csárda 2012.11.09-11. Asztalfoglalás: +36/52-534-801 |
John Bull Pub 2012.11.10. Asztalfoglalás: +36/52696-161 |
November 11-én vágják le Márton lúdját, s töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy „mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett”. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat.
Asztalfoglalás: +36/52-502-220 |
Márton napi időjárásból következtettek a télre: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. "Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid akkor sáros.
Melange Kávéház
Asztalfoglalás: +36/52-412-643
Koccintson a libalakoma fölött egy reményteljes évjáratú újborral a derék toursi püspök, és a saját egészségére.
(2012-11-05)
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben