Egészséges életmód Pálma-módra

Előző héten közzétettünk egy cikket, melyben arról írtunk, hogy felkeressük a debreceni éttermeket, és a konyhafőnökök segítségét kérjük abban, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. Sétánkat folytattuk, ezúttal a Pálma Étterembe látogattunk, ahol Kövér Sándor séf kiemelte, hogy náluk minden étel természetes alapanyagokból készül, ezért egészségesek; a hangsúly szerinte a mennyiségen van. Az étlapot alaposan kiveséztük. Jöjjenek tehát a tippek és tanácsok, mert kis odafigyeléssel sokat tehetünk magunkért.

 

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk leadni pár kilót, akkor kénytelenek vagyunk megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy inkább kevesebbet együnk, de többször, és amennyire lehet, kerüljük azokat a köreteket, melyek kalóriadúsabbá tesznek egy finom fogást. A Pálma Étteremben az étlap ugyan adott, de ha valaki vigyázni szeretne az alakjára, és az étel mellé nem kér köretet, vagy salátára cserélné, úgy az természetesen nem jelent gondot a szakácsoknak. Sőt, az étlapon külön jelzéssel látták el azokat az ételeket, melyekből kis adagokat is lehet rendelni.

Az étteremben csak minőségi nyersanyagokkal dolgoznak. Minden tészta durumliszttel készül, valamint az egészséges táplálkozás kedvelői miatt többféle kenyeret kínálnak a vendégek részére: teljes kiőrlésű barna, fehér vagy házi félbarna. A diétázóknak leginkább egyiket sem ajánlanánk, de ha nagyon nem tudják nélkülözni, akkor az elsőt javasoljuk.

 

Nézzük, melyek azokat az ételek a Pálmában, melyek elfogyasztásával kedvezhetünk szervezetünknek:

Grillezett házi gomolya wokban sült zöldségekkel. Tipikus kímélő étel. Sült zöldségeket és egy szelet szép nagy grillezett gomolyát foglal magában.

 

Twister saláta (csirkemell, koktélrák, paradicsom, uborka, kaliforniai paprika, koktélszósz, zöldsaláták, spirálburgonya). A spirálburgonya ugyan hizlal, de ha e nélkül kérjük, már kímélőnek számít, ha pedig még a majonézes alapú koktélszószról is lemondunk, akkor kifejezetten diétás ételnek titulálható.

 

Twister saláta

 

Tejszínes vargányakrémleves sonkás tortellinivel. Némi lisztet, valamint keményítőt ugyan tartalmaz, de teljesen egészséges, mert a gomba egy gombász segítségével kerül az erdőből, egyenesen Sándor konyhájába, onnan pedig a levesbe.

 

Skandináv zöldséges lazacleves feketekagylóval  (lazac, sárgarépa, gomba, pritaminpaprika, kapor, feketekagyló). A lazac az egyik legfinomabb hal, ráadásul vitaminokban is gazdag. Található benne A- és D-vitamin, B-komplex, kalcium, vas, foszfor, niacin és szelén is. Ezt a levest pici fehérborral, kaporral és tejszínnel ízesítik. Utóbbi miatt talán eszünkbe se jutna megkóstolni, de kis csészével elfogyasztva még belefér a kímélő táplálkozásba.

Az étteremben gazdag választékot találunk a szárnyas ételekből, és salátával rendelve bármelyik fogás kímélővé tehető.

 

A tanyasi kakas toroskáposzta (kakascomb, zúza, taréj) különlegessége, hogy nem sertés, hanem kakashúsból készítik, vagyis ez az ismert változat könnyebb variációja.

 

A joghurtos, serpenyős csirke (csirkemell, paprika, cukkíni, sárgarépa, paradicsom, steakburgonya, joghurtszósz), valamint a fokhagymás csirkemell joghurtos salátával, pirított burgonyával a hölgyek kedvenceinek számítanak a Pálmában, mert könnyű ételekről van szó, és a séf külön kiemelte, hogy kérésre burgonya nélkül is tálalják.

 

Joghurtos, serpenyős csirke

 

Rostonsült jércemell cukkínivel, gombával, garnélával, vörös curry-s kókusztejmártásban, jázminrizzsel. A kókusztej egészséges, a jázminrizs szintén, a zöldségek, a csirkemell, valamint a rák pedig kímélővé teszik.

 

Csirke escalop (rántott csirkemell paradicsommal, gombával, sajttal grillezve, burgonyapürével, tökmagolajos friss salátával). A burgonyapürét elhagyva tipikus diétás ételnek nevezhetjük.

 

Csirke escalop

 

Négyféle halétel közül választhatunk a Pálma Étteremben, melyek mindegyike egészséges. A köret itt is cserélhető, így bármelyik mellett döntenek, csak jót tesznek a szervezetükkel.

 

Sült hekk répás cézársalátával, hasábburgonyával

Fokhagymás parajjal sült lazacsteak parmezános, karfiolkrémes pennével

 

Fokhagymás parajjal sült lazacsteak parmezános,

karfiolkrémes pennével

 

Lazac ’Wellington’ burgonyapürével, párolt zöldségekkel (lazac, gomba, fokhagymás bébispenót, mozarella sajt és vajas tészta)

Grillezett fogasfilé tejszines cukkínis, garnélás pennével

 

A desszertek ugyan tiltólistán vannak a kímélő étkezés folyamán, de hogy jó hírrel is szolgáljunk, kifejezetten hasznos, ha a kalória- és zsírszegény fogásokból összeállított étkezésünk mellé esténként megiszunk egy pohár jó minőségű vörösbort, ami segíti a vérképződést, serkenti a keringést, ezzel megkönnyíti szervezetünk számára a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterinszintet, ráadásul megemeli a testhőmérsékletet, ami szintén kedvez a kalóriák elégetésének. Tehát az édes élvezetről le kell, hogy mondjunk, de egy pohár finom „piros szőlőlével” megkoronázhatjuk a nap végét.

 

(2013-01-30)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics