Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni

Ha így tél végén kinyitjuk kamránk és hűtőnk ajtaját bőven akadnak benne olyan finomságok, melyek hatására kést, villát ragadunk. A Melange konyhafőnöke szélesre tárta ezt az ajtót és megmutatta, hogy a gombaleves örök, az almapálinkás meggy a csirkemellel kiváló, a sárkánygyümölcs azonnal elvarázsol, a répa és a borsó jó barátságban van a pezsgős sodóval, és olyan hozzávalók is a tányérunkra kerülnek, melyek tartalma hangulatunkra is befolyással vannak. A Melange Kávéház étlapjáról válogattunk Rózsa Attila séffel.

 

Ki emlékszik már a karácsonyi töltött káposztára és mákos bejglire, vagy arra a néhány centiméter hóra, ami a szürke hónapokra emlékeztet. A hóvirágok előbújtak, a medvehagyma első csírái is lassan megmutatják magukat. A roppanós zöldségekre azért még várnunk kell, de nagyszerű ételeket alkotni mindig lehet, különösen nem esik nehezére annak, akinek fantáziája határtalan az alapanyagok ízeinek kombinációjában – Rózsa Attila ajánlja!

 

Első hallásra nekem szokatlannak tűnt az almapálinkás meggy chutney a füstölt csirkemellel, de Attila meggyőzött róla, hogy egészen kivételes élményben lesz része annak, aki megízleli ezt az előételt. A mozzarella saláta szőlővel és füstölt csirkemellel, almapálinkás meggy chutneyval elnevezésű étel alapja a jégsaláta, rukkola. Ebbe kerül bele a szőlő, mozzarella golyó, majd málnakrémes öntettel és olivaolajjal meglocsolva várja a csíkokra vágott mell darabokat és az alkoholtól felszabadított hungarikum párosát a zamatos meggyel.

 

A gomba örök „darab” az étkezési repertoárunkban. Levesbe, salátába, köretnek, szinte minden módon elkészítve tökéletes harapnivaló. A Melange konyháján csiperke, vargánya, rókagomba, kucsmagomba elegyéből forró, tejszínes kanalaznivaló, erdei gombakrém leves készül füstölt csirkemellel és rukkolával megspékelve.

 

 

Íze leginkább a görögdinnyéhez hasonlít, pitahaya-nak is nevezik, legendák szerint a sárkányok teremtették. A mutatós sárkánygyümölcs a gorgonzolával és körtével csőben sütött csirkemell, petrezselymes burgonyapürével, sárkánygyümölccsel és roppanós gránátalmával fogást díszíti. „A töltött szárnyasban a körte ízét a gorgonzola nagyszerűen kihozza, amit egyébként egy pici trapista sajttal keverünk, hogy zamatát kissé „visszafogjuk”. A csőben sült mellé pürét kínálunk és az emésztésre és a gyomorra is jótékony hatású dragonfruit-tal és a nem különben fantasztikus gránátalmával ékesítjük.” – mondja a séf.

 

 

Sabayon egy pikáns krém, amit legtöbbünk desszertként ismerhet, de van sós változata is, amin ebben az ételben meg is mutat: rostonsült csirkemell steak ropogós baconnel, bébirépával és cukorborsóval töltött sült paprika parmezános sabayonnal pirítva, jázminrizzsel. Attila gondolt egy nagyot és az olasz eredetű sodót egy átsütött, cukorborsóval és bébirépával töltött kaliforniai paprika tetejére helyezte. A nálunk borhabként ismert krém titka a rengeteg tojássárgája és a bor vagy pezsgő. Az utóbbi azért jobb választás, mert a végeredmény könnyedebb, lazább.

 

 

Vannak zöldségek, melyek fogyasztása a hangulatunkra is hatással vannak. Vitamin és ásványi anyag tartalmuk mosolyt fakaszt arcunkra, felpörgeti agyműködésünket persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Itt van például a zöld rózsa, vese alakú ropogtatnivaló, a lila tojásgyümölcs, vagy az indiai fűszerkeverék. Ugye, kitalálták, mely alapanyagokról van szó? Brokkoli, kesudió, padlizsán, curry. Ezekben az ételekben felfedezhetik, magukhoz is vehetik a jobb szellemi tevékenységért, vidámságért: curry-s brokkolis penne teriyaki szószban sült zöldségnyárssal, olivás zöldsaláta fetasajttal és kesudióval, padlizsánkrémes bagettel, serrano sonkával.

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics