Főszerepet kapott a liba a Flaskában
Mint minden évben, idén is megünneplik Márton napját a Flaskában, méghozzá nem is akármilyen finomságokkal. A november 8-11. között megkóstolható hagyományos és nagyon laktatós menüsor alapja természetesen a liba, amely megjelenik az előételben, a levesben és a főételben is. Az érdeklődésük felcsigázása végett részletezzük a hazai ízek otthonának ajánlatát, melyet szerkesztőségünk csillagos ötösre értékelt.
Márton napjához közeledve egyre több étterem állítja össze egyedi menüsorát. A Flaska Vendéglő ajánlatának érdekessége, hogy komplett menüsorban is kóstolható, de ha valaki csak egy bizonyos fogást szeretne megízlelni, arra is lehetősége lesz. Jöjjenek tehát az ízlelőbimbókat kényeztető ételek.
Zöldfűszeres liba tepertőkrém, libamájjal töltött tojás, házi kalács pirítóssal és zöldségekkel
Az előételként funkcionáló fogásnál a tepertőkrém alapja libatestháj, amit ledarálnak, kakukkfűvel, rozmaringgal és petrezselyemzölddel fűszereznek, majd vaj hozzáadásával krémet készítenek belőle. A töltött tojásnál a libamájat megsütik, darálják, libazsírt kevernek hozzá, és ezt töltik bele egy főtt tojásba. Köretként pirított házi kalácsot tálalnak zöldségekkel.
Libahúsleves maceszgombóccal
Ha már unják a hétvégi szokásos tésztás húslevest, engedjenek a csábításnak és bátran rendeljék a libás változatot, amit nyakból, szárnyból, aprólékból főznek, zsenge zöldségekkel és maceszgombóccal. Utóbbi egy tipikus zsidó levesbetét, melynél az összetört pászkát tojással gazdagítják, aztán gombócokat formáznak belőle.
Kemencében sült libacomb fokhagymás pecsenyelével, hagymás törtburgonyával és meggyes párolt káposztával
A sült libacomb ropogósra lesz sütve, ízletes zsírjával a hagymás törtburgonyát teszik még finomabbá. A pecsenyelevet a libacomb zsírjából készítik paradicsompürével, liszttel, zöldségekkel, fokhagymával, ami így összességében mártássá fő majd össze, és azt a célt szolgálja, hogy kiemelje a hús ízét, illetve puhává tegye azt. Köretként vöröskáposztát szolgálnak majd fel, de kivételesen nem a bevált almával, hanem meggyel párosítják. Mivel a párolt káposzta kicsit édeskés, savanykás és sós is egyszerre, jól passzol hozzá a savanykás piros gyümölcs.
Libakása zúzával, szívével és májával
A libakása olyasmi, mint egy rizses hús, de attól szaftosabb és belsőségeket, valamint zöldségeket – sárgarépát, petrezselymet - is fog tartalmazni.
Szombatos sólet kemencében sült libacombbal, főtt-füstölt parasztsonka szelettel és libamájjal töltött tojással
Először a sóletet készítik el füstölt léből, babbal, gerslivel, és ennek feltétje lesz a sült libacomb, a főtt-füstölt parasztsonka szelet, illetve a libamájjal töltött tojás.
„Aki Márton nap libát nem eszik, az egész évben éhezik” – tartotta a népi mondás. Vigyázzanak, nehogy így járjanak, ezért inkább térjenek be a Flaskába egy kiadós menü elfogyasztására.
(2013-10-28)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Helló Február!
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben
- Debreceni Szilveszter 2014
- Napjaink ételei a Honfoglaló Étteremben
- Újborköszöntők és libavacsorák - Márton napi lakomák
- Mindenki annyit vesz magának, amennyit akar – svédasztal a Gardában