Szemezgetünk a Semann Étterem étlapjáról

A múlt alkalommal az előételeket és a szárnyasételeket ízlelgettük, ma a levesek, és a halkülönlegességekből szemezgetünk.

A leves finom. Csak ilyen egyszerűen.  Ezt a megállapítást a Semann Étterem séfje, Kulcsár Zoltán is alátámasztja: hat főből négy, biztos, hogy fog levest enni. A levesek fontos tápanyagokat tartalmaznak, segítenek szervezetünk folyadékigényének kielégítésében, első fogásként előkészítik szervezetünket a főételek befogadására, alacsony kalóriatartalmuk miatt különösen fontos részei étrendünknek. A hagyományos magyar konyha palettáján bőven találhatunk olyan remekműveket, amikre méltán büszkék lehetünk, és az új ízhorizontokat megnyitó egészséges krémleveseket is megismerhetjük. 

 

Az első levestétel a Semann Étteremben a marhahúsleves. Egy adag marhahúsleves 4 deciliter, ezt gazdagítja zöldség, hús és házi csigatészta. Gondoljanak csak bele, ez bizony megtölt egy fél literes tányért, és mindez 850 Ft-ért!

A „Semann módra” elkészített tárkonyos szárnyasragu leves, valami Semannos specialitásra utal. Kulcsár Zoltán elmondja, hogy színhús mellből készül, mustárral, tejszínnel és a tárkonyhoz nagyszerűen harmonizáló citrommal. A hűvös, hideg napokon nagyon jól esik egy tartalmas, laktató, már - már egytálételnek is mondható, káposztás bableves füstölt csülökkel, tejfölösen; csakúgy mint a pikáns almás, kacsaraguleves. A séf megosztja velünk, hogyan készül: első lépésként egy édes almalevest főzünk, turmixoljuk, felöntjük egy deciliter marhahúslevessel, majd dúsítjuk vaslapon lesütött kacsamell szeletekkel.

 

 

Pikáns almás

kacsaragu leves

LEVESEK
Marhahúsleves gazdagon, házi csigatésztával 850.-
Tárkonyos szárnyasragu leves, „Semann módra” 750.-
Pikáns almás kacsaragu leves

750.-

Magyaros gombaleves apró galuskával 650.-
Káposztás bableves füstölt csülökkel, tejfölösen 850.-
Tejszínes hagymakrém leves sajtos toasttal 550.-
Burgundi sajtleves füstölt sajttal vadítva 650.-
Hideg almakrém leves mézes körtedarabokkal 550.-
Halászlé 890.-

 

A hazai vizekben igen sokféle halat találhatunk, nem kell tehát tengeri halakra hagyatkoznunk, ha ízletes ételeket szeretnénk enni. A hagyományos magyar konyhaművészetnek mindig is fontos alapanyagát képezték édesvízi halaink. A Semannban étlapra került roston sült fogasfilé, szivárványos pisztráng, mustáros harcsafilé, és egy tengeri hal, a lazac.

A vendégek nagyon szeretik a dijoni mustáros harcsafilét. A húsz deka halfilét fűszerezzük, dijoni mustárba rakjuk, panírozzuk, aztán sütjük, köretként burgonyapürét tálalunk – mondja a konyhafőnök. Szintén kedvelt a fehérboros lazacsteak vajas pennével, krokettel, tejszínes, karottás zöldbabraguval. Kérdésünkre, miszerint hogyan készül, a következő választ kapjuk: a lazacot először a vörös oldalán, serpenyőben sütjük, majd fordítás után, az utolsó pillanatban egy kis fehérborral felöntjük, hogy borgőzt kapjon. A közben kifőtt penne tésztát vajjal átlocsoljuk, a bébirépát, ceruzababot serpenyőben átforgatjuk, majd nyakonöntjük tejszínnel sűrűre főzött fokhagymás, petrezselyemzöldes eleggyel.

 

Lazac

HALKÜLÖNLEGESSÉGEK
Roston sült fogasfilé fűszeres pirított gombával, kapros, tejszínes rákraguban forralva, petrezselymes, vajas burgonyával 2.450.-
Szivárványos pisztráng egészben sütve, currys chipsburgonyával, hideg fokhagymamártással 1.750.-
Dijoni mustáros harcsafilé rántva, burgonyapürével

1.750.-

Fehérboros lazacsteak vajas pennével, krokettel, tejszínes, karottás zöldbabraguval 2.550.-
 

 

Hazai halak, halászlé, magyaros gombaleves, csülök, és még sorolhatnám, a Semann Étteremben a vendég nemcsak magyaros, hanem Magyar Konyhával találkozik.

Próbálják ki, az ízek és a hatalmas adagok miatt is megéri!

 

(2012-03-14)

-eSBé-

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics