Lazac, hekk, pisztráng és harcsa – gazdag halas kínálat a Régi Vigadóban
Tény, hogy nem vagyunk az a kifejezetten halat kedvelő ország, nálunk a hús a menő, de nem szabad elfelejteni, hogy a kopoltyúsok szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaznak. Jól tudja ezt Medve Zoltán séf is, aki gondol a vendégek egészségére, így gazdag halas kínálatot állított össze a Régi Vigadó étlapján. A halak között képviselteti magát a legegészségesebbnek titulált lazac, a hagyományos ízeket szeretők paprikás lisztben sült hekket fogyaszthatnak, de az egészben sült pisztráng vagy a slambucos-lecsós harcsa is kóstolásra vár.
Ne csak ünnepek idején fogyasszuk
Hazánk az egyik legkevesebb halat fogyasztó ország a világon. Az egy főre jutó éves halfogyasztás 2-3 kg közt van. Karácsony előtt kígyózik a sor a hipermarketek halpultjainál, de a hétköznapok során csak elvétve vásároljuk az úszkálókat, pedig az egészséget szem előtt tartva érdemes lenne többször a családi asztalra tenni a megszokott rántott szelet helyett. A halhús vitamin és ásványi anyag tartalmát illetően értékes, fontos forrása a D-, E-, A-vitaminnak, a B-vitaminok közül elsősorban a B12-nek, valamint fogyasztása hozzájárul a szervezet magnézium, vas, szelén, jód és cink ellátásához is.
Lazac zöldségekkel vagy pennével
A lazac az egyik legnépszerűbb hal a világon, egyrészt az íze miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon egészséges. Sok A- és D-vitamint tartalmaz, megtalálható benne a B-komplex, Omega-3 zsírsavak, ezen kívül bővelkedik kálciumban, vasban, foszforban, niacinban és szelénben. Fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke kialakulása és az agyvérzés kockázata, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, javítja a memóriát, véd az öregedés ellen. A Régi Vigadó étlapján két olyan fogás is rendelhető, melyeknél a rózsaszínű húsú hal játssza a főszerepet.
„A lazacfilét egészben kapjuk, kiszedjük belőle a szálkákat, felvágjuk 20 dekás steakekre, és só hozzáadásával roston sütjük meg. Azon vendégeink számára, akik nem szívesen fogyasztanák nehezebb körettel, feltettük a lazac steaket zöld salátára tálalva, kaporolajjal és marinált paprikával. A zöld saláta tölgy- illetve madársaláta, rukkola, friz, endivia, lollo rosso és jégsaláta mixe, a marinált paprika pedig pácolt paprikát jelent. Víz és olivaolaj keverékébe mustárt és vörösborecetet rakunk, ebben marinájuk, vagyis érleljük a paprikát, majd megsütjük. A kaporolajat házilag készítjük. Először a friss kaporleveleket leforrázzuk, majd thermomixerben olivaolajon pürésítjük. Ettől kapunk szép zöld, sűrű, aromás olajat. Akik viszont kicsit nehezebb köretre vágynak, választhatják a lazac steak háromborsos sajtmártással, fokhagymás cukkinis pennével, málnaecetes zöld salátával ételünket – javasolta a séf.
Lazac steak háromborsos sajtmártással,
fokhagymás cukkinis pennével,málnaecetes zöld salátával
A régi kedvencek: hekk, pisztráng, harcsa
Vásári séták alkalmával sokszor találkozunk a sült hekkel, mely igen kedvelt ebéd strandos láblógatás során is. A Régi Vigadóban a halat sóval, borssal ízesítik, paprikás lisztben hagyományos módon kisütik. Friss kevert salátával (uborka, paprikafélék, sárgarépa, és zöldleveles saláta), valamint citrom vinnegrettel és fűszeres cikkburgonyával tálalják. A citromos vinegrette olivaolaj, vörösborecet és mustár keveréke pici sóval ízesítve, amit a salátára locsolnak.
Egészben sült pisztrángot nem sok helyen rendelhetünk, pláne nem korianderes burgonyapürével és sáfrányos pecsenyelével. „A pisztrángot behidaljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd zsemlemorzsába forgatva megsütjük. A burgonyapürébe friss koriandert vágunk, amit tálalás előtt beleforgatunk, és egy szelet sült citrommal, valamint házi sáfrányos pecsenyelével szervírozunk.”
Fokhagymás harcsaderék slambuccal, roston sült lecsóval
A slambuc és a lecsó tipikus magyar étel, amit nyáron előszeretettel fogyasztunk. Viszont ha nincs kedvünk a melegben a főzéssel bajlódni, választhatjuk a Régi Vigadó Fokhagymás harcsaderék slambuccal, roston sült lecsóval fogását. „A slambucot hagyományos módon készítjük el: füstölt szalonna alapba pirított lebbencs tésztát és kocka burgonyát adunk, fűszerezzük, majd egészen sűrűre főzzük. A lecsó esetében is a tradicionálist kell elképzelni, mindössze annyi a változás, hogy rostlapon pirítjuk meg, így az eredmény nem szaftos, hanem sült lecsó lesz. A harcsa 20 dekás szelet, amit fokhagymával, sóval, olajjal dörzsölünk be, ebben pácoljuk, majd megsütjük.”
Harcsapaprikás töpörtyűs túrós csuszával
Szeretjük a pörköltös ételeket, és a túrós csusza is gyakori ebéd nálunk. A kettőt kombinálva és hallal kiegészítve született meg a Harcsapaprikás töpörtyűs túrós csuszával fogás, melyet Medve Zoltán a hagyományokat szem előtt tartva készít el, de belecsempészett valamit, amitől még finomabb íze lesz. „A harcsapaprikás pörköltalappal készül, és hogy még zamatosabb legyen, hal alaplével engedjük fel. Amikor a halászlevet főzzük, a levéből passzírozás előtt kiveszünk, és ezt öntjük a harcsapaprikás alá. Tejfölös habarással sűrítjük, harcsakockákat főzünk bele, és túrós csuszával tálaljuk.”
(2013-08-07)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Beatrix kedvencei a Honfoglaló Étteremben
- A nyár íze, illata, színe a Melange Kávéházban
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Hűsítők a tányérból
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 1. rész
- Helló nyár, helló Garda terasz!
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Legyünk bevállalósak: együnk bulgurt, kuszkuszt, gerslit
- Hangulatos muzsika a Belga teraszán