Halas fogások indiai módra
A tengeri herkentyűk fogyasztása kifejezetten jótékony hatást gyakorolna szervezetünkre, ha olyan népszerűek lennének, mint a különböző húsfajták. De sajnos hazánkban még mindig az utóbbit részesítjük előnyben, valószínűleg azért, mert a háziasszonyok többsége idegenkedik az elkészítésüktől. A Kashmir Indiai Étteremben gazdag a választék a halas, valamint rákos fogásokból, ráadásul nem mindennapi fűszerezéssel, körettel kóstolhatóak meg, így a konyhatündéreknek sem kell bajlódni, mi több, az élmény is maradandó lesz.
Lazac és vajhal az étlapon
A lazac rendkívüli tápértékének - A-, D- és B-komplex vitamin, kálcium, vas, foszfor, niacin, illetve szelén forrás -, kivételes ízének köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében, sőt, talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat. A Kashmir Indiai Étteremben két változatban kóstolható meg. A Lazac kókuszos curry fogásban az ízletes filét kókusztejjel készített hagyma szószban főzik fel, a Lazac Tikka ételnél a filés kockákat enyhén gyömbéres, fokhagymával és kakukkfűvel készített joghurtban pácolva, tandoori kemencében megsütve, friss salátával és chutney-val szolgálják fel.
A vajhal húsa valóban vajpuha, de nevét nem ezért, hanem finom tapintású, síkos bőre miatt kapta. Mivel húsa porcelánfehér, lédús és szálkamentes, mára az egyik legnépszerűbb hallá lépett elő az éttermek kínálatában, így a Kashmir Indai Étteremben is, ahol két fogásban is találkozhatunk ezzel a halfajtával. A Vajhal Tikka ételnél a vajhal kockákat kakukkfű, gyömbér, fokhagyma és tandoori fűszerekből készült pikáns szószban pácolva tálalják, friss salátával és ízletes chutney-val. A Vajhal dél indiai curry módra fogásnál a vajhal kockákat pirított gombával, mustármaggal, reszelt naranccsal fűszerezik, és tejszínes hagyma curry-ben készítik el.
A séf speciális ajánlataként egy érdekességet is kipróbálhatunk. A Tandoori hal falatok királyrák falatokat, vajhal és lazac tikka válogatást rejt magában salátalevelekkel és chutney-val szervírozva.
Páncélos ínyencségek
A garnélarákocska szerte a világon igen kedvelt csemege az éttermekben. Fogyasztják nyersen, főve, koktélokhoz használják fel, salátákat készítenek belőle, mártogatósok alapanyaga, grillezik, panírozzák vagy lisztbe forgatva dobják a forró olajba. A garnélarák alacsony zsírtartalmú, és sok bene a B12-vitamin, valamint az erőteljes antioxidáns hatású szelén, így véd a korai öregedéstől.
A rákok között az egyik legnagyobb és legízletesebb húsú a királyrák, amely ásványi anyagokban, főleg fehérjékben gazdag, viszont zsírban nagyon szegény, ezért nagyon egészséges. A fogyókúrázók is beépíthetik az étrendjükbe.
Aki eddig még csak kacérkodott a rák kóstolásával, annak két ételt ajánlunk a Kashmir étlapjáról. Rizset garnélarákkal indiai módra (garnélarák, sáfránnyal ízesített basmati rizsben pirítva speciális fűszerezéssel és rózsavízzel) és Tandoori Királyrákot (Garam masala, kakukkfű, pirított szezámmag és facsart lime ötvözetében pácolt íncsiklandó királyrák, a szezon legfinomabb salátáival és mangó chutney-val szervírozva).
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 2. rész
- Hűsítők a tányérból
- „Azért vannak a jó barátok...”
- Könnyű és ízletes saláták ebédre, vacsorára
- Mulard kacsamell, tequilás bélszínsteak, rizlinges lazacfilé – megújult a Belga étlap
- Kavargatva lazítsunk a kimerítő napokon
- Télies ételek, magyaros ízvilág és édes élvezet – Étlapfrissítés történt a Pálma Étteremben