Kanálban a "piros energiabomba"

Ha szereti azért, ha nem, azért lesz oda ezért a paradicsomlevesért. Ez a könnyed olaszos fűszerezésű paradicsomos folyadék kanálnyi távolságra hozza a mediterrán érzést. Olaszország meleg délvidékeinek termőföldje ontja a zamatos paradicsomot, padlizsánt, melyből az itáliai háziasszonyok az egyszerűség és házias ízek jegyében alkották meg paradicsomlevesüket.

Lévén a magyar ember nagy kedvelője a leveseknek, nem csoda, hogy a Garda Étterem a pizza és pasta mellett az olasz paradicsomlevest is „importálta”.

 

A téli szürke napokat egy forrón gőzölgő, élénk piros színű leves mindenképp feldobja, néhány percre megadva azt az illúziót, hogy nincs is olyan hideg. A tüzes vörös ételek a testet melegítik, az egészségre jótékony hatással vannak. A szenvedély színe melegséget, erőt szimbolizál, energiát ad a szervezetnek, megnyeri a szemet az étel elfogyasztására, merthogy a meleg színek mindenképpen étvágygerjesztően hatnak mindenkire. Az energiabomba piros növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást. A szinte kizárólag a paradicsomból nyerhető antioxidáns hatású likopin betegség megelőzésben fontos szerepet játszhat, köztük a szívbetegségek, tumoros megbetegedések és az időskori vakság megakasztásában és nem utolsó sorban a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.

 

 

Visszatérve az olaszos paradicsomlevesre, azt hiszem, az elmúlt hetek húsban gazdag ételei után nem árt gyomrunkat egy kis szabadságra küldeni és megajándékozni egy könnyű, fűszeres mediterrán levessel, melyet a Garda Étterem egy csík baconnal honosított.

 

Zöldség vagy gyümölcs? A  szakirodalom nem képvisel egységes álláspontot. Őshazájában, Peruban gyomnövényként kezelt finomság a burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek és a krumplinak is. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete, száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

 

(2013-01-04)

-eSBé-

 

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics