Új étlap kívül, belül 2. rész
A Garda Étterem étlapja november 1-jétől frissült, a séf-tulajdonos Drabik László és munkatársai új ételekkel, és a vendégek által jól ismert és kedvelt fogásokkal várják az étteremlátogatót. „Arra törekszem, hogy olyan ételeket kóstolhassanak a Garda Étterem betérői, amit máshol nem.” – mondja László. Füstölt szűzpecsenye, kecskesajt, füstölt gomolya, vörös tonhal, tésztamuffin hívogatja az újdonságokra vágyó közönséget.
László az új ételkínálat kidolgozásában arra törekedett, hogy olyan fogásokat tálaljon, melyekkel a vendég nem találkozhat a városban, - úgy érzi ez sikerült. Új alapanyagokkal játszott, kifogástalan ízű és mutatós finomságokat készített. „Ha megtetszik egy recept vagy valamely étteremben találkozom egy étellel, azt sohasem ugyanúgy használom fel, természetesen inspirál és elképzelhető, hogy érdemesnek tartom arra, hogy kreáljak belőle valamit. Az ételötletet lefőzöm, és ha kiállja a próbát, felkerül az étlapra. A felszolgált ételeknek mindig ugyanolyannak kell lennie, ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden szakács azonos ízzel és tálalással készítse el az adott betevőt. A pincérek is megkóstolják az új ételeket, hiszen ők ajánlják a vendégeknek, ismerniük kell az összetevőket, azok ízhatásait. Nem használok fantázianeveket, úgy alakítom ki a megnevezéseket, hogy tartalmazza az alapanyagokat, a vendég tudja mit rendelt, ne akkor szembesüljön például azzal, hogy esetleg egyik-másikra allergiás. Ehhez ragaszkodom, az hogy hogyan tálaljuk vagy mivel növeljük a gasztronómiai értékét, milyen technológiával készítjük az a mi dolgunk, a lényeg, hogy a vendég tudja mit rendel pontosan.„
Lássuk az ételeket!
Az előételek között mutatkozik be, a már említett füstölt szűzpecsenye „A sertés legnemesebb részét egy hentes füstöli részemre, melynek színe, íze és puhasága alapján a vendég egyértelműen tudni fogja, hogy szűzpecsenyével van dolga. Az enyhén sós ízt a kevert saláta és a tzatziki ellensúlyozza. Gasztronómiai élményét egy jól megválasztott bor az egekig emeli.”
Régebbi cikkünkben már említettük, hogy olimpiai úszónőnk gyakran fogyasztotta a Séf kedvenc salátáját, ezért László Risztov Éva iránti tiszteletből e előétel nevét Risztov Évi kedvenc salátájára „keresztelte”.
Novemberben új halféle úszott a Garda konyhájába: a vörös tonhal. Az élénk színű, feszes állagú csodálatos halhús padlizsános, cukkinis spagettivel van összeadva. „Ez a nyersanyag jellegzetes halízzel rendelkező hal, finom, omlós…, kuriózum.”
Ugyan nem új étel a rántott harcsafilé, de László mégis megemlíti, mert a vendégek szívéhez közel áll. Látszólag egyszerű, de „minden megmunkálás kérdése, nem sima rizzsel adjuk, hanem rizskrokettet készítünk rizsből, tojásból, fűszerekből.”
Tészta, sajt, zöldség, gyümölcs a vega fogyasztók számára jól ismert szavak, ugyan vegetáriánus ételek terén nincs változás, de a választék mégis bőséges. „Ezeket a fogásokat nemcsak vegák, de a kímélőbb ételekre vágyók is szívesen fogyasztják.”
„A marhahús és sertéshús választékhoz egyszerűen nem tudtam hozzányúlni, annyira jól mennek. A tarjatoronyt rostonsült zöldségekkel egészítettem ki, hogy egy kicsit trendibb legyen.”
Séf ajánlatban találhatjuk meg a városban egyedülálló egészben sült szűzpecsenyét tarka borskéregben. „A húsra kérget pirítunk, majd a sütőben rózsaszínűre sütjük, sajtmártást teszünk rá, zöldségköretet adunk hozzá, és egy tükörtojással gazdagítjuk.” A gusztusosan szeletelt szűzpecsenye minden bizonnyal sikeres lesz.
A hús és gyümölcs kombináció szerelmesei előszeretettel fogják fogyasztani a kecskesajttal töltött pulykamellet, melyet áfonyamártásban flambírozott gyümölcsökkel tálalnak. Újdonság az igazi magyar édességnek számító aranygaluska is, de a Gardában áfonyalekvárral töltve! A klasszikus, ellenállhatatlan finomság nemcsak desszertként, de főételként is megállja a helyét.
Tésztamuffin | Tarka borskéregben sült egész szűzpecsenye füstölt gomolya sajtmártással, tükörtojással, párolt zöldségekkel |
Csodálatos muffinok! Nincs olyan ember, aki ne evett volna muffint, de tésztamuffint? A Garda eredeti ötlete a muffinformában sütött, közkedvelt ínyencséggekkel töltött tészta.
Ételek, melyeket meg kell kóstolni | |
---|---|
Füstölt szűzpecsenye szárított paradicsommal, kevert salátával, tzatzikivel, baconbe tekert spárgával | 1890.- |
Pandúrleves, ahogy "Tarsoly Attila" szereti | 890.- |
Vörös tonhalfilé padlizsános, cukkinis spagettivel, friss salátával | 2790.- |
Csirkés tortillatekercs, vagy tortillatorony csirkemellel, sajttal, szárított paradicsommal rakva tzatzikivel, friss salátával |
2290.- |
Dióval, körtével, kecskesajttal töltött pulykamell mandulás bundában gyümölcskörettel burgonya gratinnel | 2290.- |
Rostonsült pulykafalatok füstölt gomolyával grillezve, pestós, szárított paradicsomos spagettivel | 2290.- |
Tarka borskéregben sült egész szűzpecsenye füstölt gomolya sajtmártással, tükörtojással, párolt zöldségekkel | 2290.- |
Camemberttel, pármai sonkával, libamájjal töltött csirkemell rántva, pestós rizzsel, tökmagolajos, balzsamkrémes friss salátával | 2290.- |
Zöldfűszeres omlós grillcsirke kecskesajttal, almával töltve baconbe tekert spárgával | 2290.- |
Aranygaluska áfonyalekvárral töltve vanília sodóval | 890.- |
Tésztamuffin - Paradicsomos alap baconnel, sonkával, sajttal töltött | 1390.- |
Tésztamuffin - Tejfölös fokhagymás alap, csirke, tarja, füstölt sajttal töltve | 1390.- |
Séf kedvenc pizzája (tejfölös, mustáros, paradicsomos alap, bacon, kukorica, ecetes ubi, tükörtojás) | 1320.- |
SZAKI DANI KEDVENC pizzája (darálthús, hagyma, ecetes ubi, szalámi, tükörtojás) | 1320.- |
Ugye jól hangzik? Ne habozzon, próbálja ki e nagyszerű falatokat!
Drabik László az új étlap bevezetése alkalmából 40%-os kedvezményt biztosít! Töltse le a kupont és egyen egy jót!
(2012-11-02)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben