Üzlet az asztal mellett
A munkaebéd a tárgyalás kötetlenebb része, oldottabb hangulatban lehet üzletről beszélgetni. A siker múlhat azon, hogy megfelelőek-e a körülmények, hogyan viselkednek és milyen helyen tárgyalnak a felek. A fehér asztal mellett folytatott megbeszélések elősegítik az üzleti életben eddig elért eredmények növelését, a partneri kapcsolatok építését, ugyanis nemcsak munkáról esik szó. Az egyéb felmerülő témákról folytatott társalgás alapján jobban megismerhetik egymást a felek, feltérképezhetik a másik reakcióját, véleményét egy-egy tárgykörről.
Az üzleti étkezésnek a célja a kapcsolatok építése, információcsere, a kommunikáció; az étel- és italfogyasztás mindezek kísérője.
Meghívottként és vendéglátóként is számos dologra kell figyelni.
A megfelelő helyszín kiválasztása lényeges elem, a Debreceni Éttermek egy nyugalmas, félreeső helyen, vagy akár különteremben is biztosítják ezt. A szervezőnek az éttermet, és az ideálisan megterített asztalt is ajánlatos előre lefoglalnia. Nemcsak a helyet, de az időtartamot és a menüt is kívánatos előre tisztázni. Az éttermek többféle ízvilágú és árfekvésű étel-ital ajánlatokat adnak, de néhány fős létszám esetén az étlapról választás lehetősége is járható.
A munkaebéd egyszerű menüsorral zajlik, azaz előétel vagy leves, főétel, desszert, kávé. Minthogy minden étkezés csevegéssel, egymás hogyléte felől való érdeklődéssel kezdődik, a lényeggel – azaz a munkával – az előétel elfogyasztását várják meg. Amennyiben étlapról választanak ebédet törekedjenek könnyű, gyomrot nem megterhelő fogás mellett letenni voksukat, előételhet illő főfogást választani.
A hatalmas mennyiségű ételek kora lejárt, inkább a minőségre helyezzék a hangsúlyt, ami pedig az italokat illeti, az aperitif mellett a fehérbor javasolt, hiszen a munkaebéd lényege, hogy az üzlet van a középpontban, a pityókás jelenlét illetlen. A koccintás nem elegáns, a pohár felemelésével a „szemükkel koccintsanak”.
A fizetést feltűnés nélkül, észrevétlenül rendezzék a pincérrel, a kávé elfogyasztása után, elnézést kérve az asztaltól való távozás miatt.
A munkaebéd a megkezdett tárgyalás része, ahol átbeszélhetők a korábban már elhangozottak, ám vitás kérdések felvetése nem ildomos. Udvariatlan az asztalon „szétteríteni” jegyzeteket, dokumentumokat, mobiltelefont bekapcsolva hagyni.
Ugyan ültetési rendre nincs szükség, de vendégét oda ültesse, ahol a legszebb rálátása van az étteremre, Ön pedig ott foglaljon helyet, ahol a pincérrel kényelmesen szemkontaktust tud létesíteni.
Eredményes vagy kellemes ebéd után a meghívott fél pár órával később vagy másnap telefonon megköszönheti a meghívást.
Sikeres üzletkötést a Debreceni Éttermekben!
Forrás: Görög Ibolya Protokoll az életem
(2012-08-03)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben